Aparatul vocal este o structură formată din mușchi și corzi vocale. Majoritatea acestor mușchi sunt acoperiți cu membrane mucoase. Aceste membrane mucoase ale aparatului vocal au nevoie de alimentație specifică. Nu întâmplător, o voce răgușită nu apare din cauza bolilor gâtului, ci din cauza alimentației proaste sau a malnutriției. Deci, care alimente sunt bune pentru voce? Ce alimente ajută corzile vocale? Să aruncăm o privire mai atentă la aceste întrebări și să oferim, de asemenea, răspunsurile legate de cele mai bune și dăunătoare alimente pentru voce.
Cuprins
Cum afectează alimentele vocea?
Răceala, gripa dar și mâncarea. Există multe „riscuri” pe care vocea noastră le poate întâmpina de-a lungul vieții. Și pe lângă cele tipice sezonului rece, nici măcar legătura cu alimentația nu trebuie subestimată. Cântăreții, actorii, prezentatorii de radiouri sau profesori de canto știu cel mai bine acest lucru. Cei drept, orice aliment afectează elasticitatea membranelor mucoase ale gâtului și laringelui în moduri diferite. Unele contribuie la o mai bună întindere a țesuturilor, datorită căreia răgușeala vocii poate dispărea, altele sporesc senzația neplăcută în timpul show-ului. Prin urmare, într-un caz, mâncarea poate fi utilă pentru vocalist, iar în celălalt caz dăunătoare.
Cantitatea de mâncare este, de asemenea, importantă. Dacă dieta este dezechilibrată și irațională, atunci vocea își poate pierde din putere.
Mâncarea grea poate pune presiune asupra diafragmei și poate duce la slăbiciune, dificultăți de cântat și rezonanță vocală redusă. Pe stomacul plin, un artist va cânta din greu și cu mare efort, deoarece nu are suficientă elasticitate în țesuturile moi ale laringelui său. Mai mult decât atât, pe stomacul gol, vocea sa va avea o performanță mult mai slabă decât în mod normal.
Vocea este, de asemenea, afectată de utilizarea pe termen lung a anumitor alimente. Ele pot provoca iritații ale mucoasei gâtului, pot provoca respirație șuierătoare, tuse și o senzație neplăcută, de parcă în laringe ar fi pătruns un corp străin.
Ce alimente sunt bune pentru voce?
Desigur, o alimentație variată asigură o garanție a sănătății corpului și a corzilor vocale în sine. Prin urmare, pentru a avea o voce tare și clară și pentru a vă proteja sau rezolva tulburări cum ar fi afonia, disfonia sau răgușeala, este indicat să consumați următoarele alimente:
- Apă plată – și, bineînțeles, la temperatura camerei. Menținerea hidratării este importantă pentru toate părțile corpului, dar este deosebit de importantă pentru corzile vocale, deoarece deshidratarea poate duce la deteriorarea permanentă a țesuturilor;
- Ouă crude – sunt foarte bune pentru corzile vocale, le măresc elasticitatea și chiar pot reanima vocea afectată. Dar trebuie consumate o dată sau de două ori pe săptămână;
- Miere pură – este un antiseptic și antiinflamator natural care ajută foarte bine corzile vocale.
- Legumele cu frunze verzi precum spanac, țelină, rucola, andive, kale, etc. – sunt un adevărat panaceu pentru sănătatea mucoaselor;
- Cartofi, orez și leguminoase – ele îmbogățesc organismul cu substanțe utile, îmbunătățesc digestia și sunt ușor de digerat fără a provoca greutate în stomac și alte senzații neplăcute;
- Pepenele verde și pepenele galben – fiind fructe cu un conținut ridicat de apă, acestea contribuie la hidratarea corzilor vocale;
- Căpșuni – sunt utile în tratamentul afecțiunilor laringiene;
- Salate aromate cu lămâie, ghimbir și coriandru – conțin vitamine și minerale care întăresc imunitatea și clarifică cât mai bine vocea;
- Carne slabă – pui, iepure, vițel, carne slabă de porc. Sunt, de asemenea, surse bune de proteine pentru organism;
- Fructe de mare – ele pot fi consumate din belșug și acestea sunt o sursă de proteine slabe, care sunt atât de utile nu doar pentru voce, ci și pentru întreg organismul;
- Migdale și nuci – pot fi folosite ca o gustare sănătoasă, deoarece sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase care ajută la refacerea mucoasei gastrice
- Ceai cald – ajută la restabilirea mai rapidă a vocii, este un agent de încălzire și ajută la restabilirea elasticității corzilor vocale;
- Shake-uri cu aloe vera – sunt grozave pentru regenerarea mucoasei, și pentru alte o mie de lucruri, de aceea este alimentul vedeta al medicinei naturiste.
Ce alimente sunt rele pentru voce?
Oricât de mult vă plac, dacă nu vreți să compromiteți vocea și prestația vocală, mai bine evitați aceste alimente:
- Cofeina și alcoolul – sunt diuretice care duc la deshidratare și constricție a mușchilor gâtului. Strângerea mușchilor gâtului nu este bună pentru a cânta, deoarece împiedică corzile vocale să vibreze liber;
- Ciocolata – acesta acoperă partea din spate a gâtului și creează mai multă flegmă; poate provoca, de asemenea, reflux de acid;
- Fumatul – după cum știm, dăunează organismului în toate privințele, nu doar vocii;
- Alimente care pot provoca arsuri la stomac sau reflux – în general zaharurile procesate, cârnații, prăjelile, citricele, ceapa, usturoiul alimente calde și picante pot provoca reflux gastroesofagian și care ar putea fi iritante pentru sistemul digestiv;
- Produse lactate – ele contribuie la creșterea producției de mucus, ceea ce duce la disconfort;
- Carne prăjită grasă, cartofi și chipsuri, precum și fast-food picant – grăsimea deshidratează corzile vocale, ceea ce poate duce la tuse și dificultăți în cântat;
- Băuturi cu gheață precum Cola, Fanta sau Sprite – ar trebui evitate deoarece pot provoca o reacție șocantă a mucoasei și pot duce la o voce răgușită.
Care este concluzia?
Este de la sine înțeles că toate aceste alimente nu sunt produse miracole, ele doar mențin vocea și cel mai echilibrat stil de viață posibil. Mai departe, totul depinde de dvs. în ceea ce privește odihna suficientă, igiena orală adecvată, tehnica bună de cântat și multe alte astfel de aspecte care țin de menținerea unei voci plăcute și sănătoase.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.