Uneori se poate întâmpla ca nivelurile de colesterol care circulă în sânge să devină prea mari (peste 240 mg/dl), provocând un depozit de grăsime în pereții vaselor de sânge (ateroscleroză), care tind să se îngusteze treptat. Această situație crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. Prin urmare, alimentație este factorul decisiv în ceea ce privesc aceste probleme de sănătate, care sunt cauzate de colesterolul în exces. Dar ce alimente sunt sărace în colesterol? Să aflăm din materialul următor!
De unde provine colesterolul din sânge?
Organismul produce însuși aproximativ trei sferturi din colesterol, iar restul prin absorbția din alimente. Acesta își adaptează producția moleculei lipidice la cantitatea care intră în organism când mâncăm. Doar atunci când aportul de colesterol este prea mare printr-o dietă bogată, organismul nu mai este capabil să facă acest lucru și concentrația sa în sânge crește.
Când un nivel mult prea mare de așa-numitul colesterol LDL circulă în sânge, acesta poate avea consecințe grave, în special pentru sănătatea cardiovasculară. Prin urmare, cei afectați ar trebui să ia în serios nivelurile ridicate de colesterol și să își revizuiască alimentația.
Ce alimente sunt sărace în colesterol?
Nivelul grăsimilor de pe vasele de sânge poate fi influențat pozitiv prin înlocuirea meselor principale cu alimente sărace în colesterol. Mai jos, putem analiza lista cu aceste alimente care nu conțin deloc colesterol, sau foarte puțin.
Avocado
Pe lângă nivelul scăzut de sodiu, avocado nu conține deloc colesterol. Un avocado mediu întreg conține aproximativ 240 de calorii, ceea ce nu conduce la o creștere în greutate.
Albuș de ou
Albușul de ou, pe de altă parte, conține proteine aproape veritabile are zero colesterol. În plus, prezintă și puține calorii: 52/100 g.
Semințe de in
Semințele de in nu conțin colesterol!
Foarte scăzute în calorii, aceste semințe sunt bogate în unele grăsimi esențiale, cum ar fi valoroșii acizi grași omega-3, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge.
Ulei de măsline extra virgin
100 g de ulei de măsline conține 0 mg de colesterol. Și pe lângă acizi grași nesaturați, uleiul de măsline conține și substanțe vegetale secundare. Acestea pot reduce nivelul de colesterol LDL problematic din sânge. Cu toate acestea, uleiul ar trebui să fi fost obținut prin presare la rece, nu prin încălzire.
Cartofi
Cartofii fierți nu conțin pic de colesterol. Recunoscuți ca garnitură, cartofii sunt legume sărace în calorii, dar bogate în amidon și fibre, care pot ajuta la scăderea colesterolului și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Broccoli
100 g de broccoli fiert conține mai puțin de 0,5 mg de colesterol. Broccoli are un conținut scăzut de calorii (30 kcal / 100 g).
Pește: crap, somon, ton, plătică etc.
Deși toți acești peștii conțin puțin colesterol (63 mg la 100 g), mulți sunt bogați în acizi grași omega-3. Acestea sunt grăsimi dietetice esențiale care pot ajuta de fapt la menținerea sănătății cardiovasculare.
Curmale
100 g de curmale conțin mai puțin de 0,2 mg de colesterol.
Conținutul de carbohidrați din curmale este perfect pentru activitățile sportive intense.
Orez brun
Orezul brun nu conține colesterol. Este ușor de digerat și sărac în calorii, un pumn de orez care cântărește aproximativ 50 de grame, are doar 62 de calorii.
Salată
100 g de salată verde conține mai puțin de 0,16 mg de colesterol. Săracă în calorii și ușoară, salata verde este un aliat pentru slăbire.
Nuci și alune (nuci, nuci braziliene, migdale, alune și arahide)
100 g de alune sau nuci conțin mai puțin de 1,19 mg de colesterol. Iar pentru a beneficia de toți nutrienții acestora, ar trebui să mâncăm aproximativ o mână pe zi.
Morcov
100 g de morcov crud sau fiert nu conține nici măcar 0,1 mg de colesterol.
Morcovul este benefic pentru sistemul digestiv și pentru sănătatea pielii.
Ardei
Ardeii, fie roșii, verzi, galbeni, fierți sau cruzi, nu conțin deloc colesterol.
Ardeiul, în general, susține organismul în lupta împotriva excesului de colesterol și de trigliceride în sânge.
Dovlecelul
100 g de dovlecei fierți conțin doar 0,35 mg de colesterol.
Ovăz, orz și secară
La fel ca multe cereale ovăzul, orzul și secara, nu conțin niciun fel de colesterol.
Aceste cereale acționează împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.
Lapte degresat
100 g de lapte degresat conțin abia 2,5 mg de colesterol, mult mai puțin decât cel integral sau decât cel semi-degresat.
Pâine integrală
100 g de pâine integrală conține mai puțin de 0,6 mg de colesterol.
Pâinea integrală, care este mai bogată în fibre, este în special recomandată persoanelor care suferă de hipercolesterolemie.
Iaurt cu 0% grăsime
100 g de iaurt cu 0% grăsime conține mai puțin de 2,5 mg de colesterol, ceea ce este mult mai puțin decât pentru iaurturile din lapte integral, de exemplu.
Fructe: măr, piersică, pepene verde etc.
Multe dintre fructe nu conțin deloc colesterol. Acesta este cazul merelor, piersicilor, pepenilor verzi, murelor, afinelor, caiselor, cireșelor, portocalelor ș.a.m.d.
Cel mai bine este să nu decojim fructele pentru a păstra cât mai mulți antioxidanți și fibre.
Usturoi
Usturoiul este un condiment excelent pentru mâncăruri, deoarece nu conține deloc colesterol. În plus, usturoiul conține ingredientul activ alicină. Aminoacidul are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular și inhibă formarea colesterolului.
Ciocolată neagră
Ciocolata neagră cu cel puțin 70% conținut de cacao conține o cantitate foarte mică de colesterol (mai puțin de 5 mg/100 g ). Cu toate acestea, trebuie să o consumăm cu moderație, deoarece ciocolata neagră este un aliment bogat în calorii, care are aproximativ 150-170 de calorii la 100 de grame.
Când trebuie să ne monitorizăm colesterolul din sânge?
Nivelurile ridicate de colesterol pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Pentru a reduce acest risc, care apare de la o anumită vârstă și mai ales pe măsură ce îmbătrânim, atunci când începe procesul de îmbătrânire fiziologică, experții subliniază că, ar trebui să ne măsurăm în mod regulat nivelul de colesterol sau să ni-l monitorizăm. Reglându-ne stilul de viață și consumând alimentele sărace în colesterol și suplimentând cu multivitamine potrivite, putem găsi combinația potrivită pentru a ne menține sub control trigliceride și scădea nivelului de colesterol rău din sânge.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.