Home Sănătate Cum prevenim avansarea varicelor?
Sănătate

Cum prevenim avansarea varicelor?

Urmareste-ne pe Google News

Varice și „vene varicoase”: sfaturi pentru a le preveni înainte de a fi prea târziu.

Ce sunt varicele?

Varicele sau venele varicoase sunt o boală a venelor largi, proeminente, palpabile și vizibile la suprafața pielii, localizate la nivelul coapsei și al gambei. Acestea sunt conducte prin care circulă sângele care se întoarce în inimă din organe. Pentru a readuce sângele în inimă, venele trebuie să lupte cu forța gravitației, mai ales atunci când persoana stă în picioare. Pentru a face acest lucru, sunt echipate cu mecanisme multiple și delicate care, atunci când nu reușesc, produc insuficiență venoasă.

Varicele apar de patru ori mai mult la femei decât la bărbați și pot provoca disconfort fizic și estetic. Atunci când încep să apară primele vene varicoase, este recomandat să efectuați un consult medical pentru a ține varicele sub control. De asemenea, trebuie să fiți conștienți de primele simptome, care apar, de obicei, fără a acorda o importanță cuvenită: umflare, oboseală, crampe, greutate, durere, furnicături și circulație slabă la nivelul picioarelor noastre.

De ce apar varicele?

Există factori care predispun la apariția venelor varicoase. Unele sunt inevitabile, dar altele, dacă sunt introduse anumite obiceiuri în viața zilnică, pot fi prevenite. Printre factorii inevitabili se numără; vârsta înaintată, sexul, factorul ereditar (cel mai influent) și starea hormonală.

În ceea ce privește factorii care pot fi evitați, se numără; obezitatea, stilul de viață sedentar, expunere prelungită la soare, căldura, constipația, fumatul și profesiile care necesită statul în picioare într-un mod continuu sau prelungit.

Varicele pot fi grave?

Fără îndoială, insuficiența venoasă, în principal în stadii avansate, poate duce la complicații. Unele sunt greu de tratat, cum ar fi ulcerele varicoase, altele, cum ar fi ruperea varicelor sau flebita (inflamația venelor) necesită intervenție imediată. Pe de altă parte, pot predispune și la formarea cheagurilor (tromboză), care chiar poate limita activitatea zilnică a unei persoane, datorită durerii pe care o va simți în urma deplasării dintr-un loc în altul.

Cum se stopează progresul varicelor?

Puteți stopa varicele sau preveni boala varicoasă să avanseze, astfel:

 • Pentru a împiedica avansarea bolii varicoase, nu stați în picioare sau nu stați prea mult timp într-un loc. Faceți o plimbare zilnică de o oră într-un ritm rapid.
 • Puneți o pernă sub saltea la înălțimea picioarelor, astfel încât să dormiți cu picioarele ușor ridicate.
 • Nu purtați tocuri înalte, pentru a contribui la progresul varicelor.
 • Eliminați excesul de greutate, pentru a evita presiunea asupra pelvisului și a picioarelor.
 • Practicați sporturi precum înotul, ciclismul sau plimbările ușoare, pentru a ajuta la prevenirea varicelor.
 • Evitați sporturile cu impact mare, cum ar fi fotbalul, tenisul etc.
 • Nu faceție băi foarte calde și nu vă expuneți prea mult la soare.
 • Evitați epilarea părului prin smulgere.
 • Nu purtați haine strânse care împiedică revenirea venoasă a membrelor.
 • Nu mențineți picioarele prea mult în preajma unor surse de căldură cum ar fi calorifere, aeroterme, etc.
 • În cazul în care lucrați în picioare sau stați mult timp, purtați ciorapi compresivi.
 • Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi.
 • Masați zilnic picioarele cu o cremă, aplicându-o pe picior cu mișcări în sus, spre zona inghinală; Aceasta va activa circulația.

Alimente pentru prevenirea apariției și avansării varicelor

O dietă echilibrată vă poate ajuta să mențineți circulația optimă la nivelul picioarelor și să opriți astfel avansarea bolii varicoase. Prin urmare, de preferat ar fi să:

 • Evitați băuturile alcoolice, ceaiul, cafeaua, zahărul și băuturile cu componente artificiale.
 • Consumați alimente bogate în vitamine C și E, care s-au dovedit eficiente în tratarea varicelor, deoarece ameliorează durerea și crampele.
 • Includeți în alimentați fructele proaspete, care sunt foarte benefice. De asemenea, este recomandat să consumați, legume crude cereale, nuci etc.
Comentarii pe Facebook
5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!