Este normal ca după operație să simțiți durere și semne de inflamație, mai ales dacă nu a fost una atât de ușoară pe cât v-ați fi așteptat. Dar din fericire, le puteți combate cu ajutorul unor remedii naturale pe bază de plante și, de asemenea, puteți contribui la vindecarea rănilor și la tratarea cicatricilor. Prin urmare, în cele ce urmează vă vom spune ce plante să folosiți pentru ca organismul dvs. să se vindece mai rapid după intervenția chirurgicală.
Cuprins
Ce plante să folosiți după operație pentru a reduce durerea și inflamația, a vindeca rănile și a trata cicatricile?
Primele mijloace de vindecare a rănilor au fost, probabil, plantele medicinale. Și acum preparatele pe bază de acestea sunt utilizate pe scară largă în medicină, chiar și după anumite intervenții chirurgicale. Excepție fac complicațiile care au apărut după faza post operatorie, precum și după o deteriorare a stării generale de sănătate a pacientului. Cel mai adesea, se folosesc decocturi, uleiuri esențiale, infuzii și tincturi care sunt apoi folosite intern și extern, sub formă de loțiuni și comprese pentru vindecarea rănilor, tratarea cicatricilor, scăderea durerii și a inflamației. În aceste scopuri, puteți utiliza:
Coada calului
Este una dintre cele mai renumite plante pentru efectele sale curative, coagulante și antiinflamatorii naturale, datorită multitudinii de vitamine și minerale care sunt perfecte în susținerea procesului de recuperare post-chirurgicală.
Această plantă posedă proprietăți extraordinare precum flavonoizi, taninuri (substanțe amare), saponine, acid silicic și silicați, precum și minerale precum potasiu, mangan, magneziu și fitosteroli care favorizează refacerea țesutului conjunctiv.
Pentru a reduce inflamația și durerea după operație, faceți infuzii din coada calului și beți câte o cană de 2 ori pe zi, astfel încât să a vă întăriți sistemul imunitar și întreg corpul în această perioadă dificilă de recuperare.
Arnica (Arnica montana)
Arnica – una dintre cele mai cunoscute plante vindecătoare, este antiinflamatoare și calmează durerea. Floarea de arnică conține helenalină, un compus principal care ajută la stimularea circulației în plagă, reabsorbând sângerarea internă și reducând inflamația. Prin urmare, este excelentă după o intervenție chirurgicală pentru a calma inflamațiile, vânătăile și durerile.
O puteți găsi în farmacii și o puteți aplica pe plagă sub formă de cremă, unguent, balsam, alifie, tinctură sau infuzie. Soluțiile topice, precum unguentele, le puteți aplica de 2 sau 3 ori pe zi pe zona dureroasă; o cantitate mică de produs este suficientă pentru a vă masa rana până o veți absorbi complet.
Centella asiatica
Originară din Madagascar și Sri Lanka, se remarcă prin utilizările sale medicinale, mai ales și foarte special, în tratamentul rănilor post-chirurgicale pentru a îmbunătăți vindecarea acestora. De asemenea, se spune că conține ingrediente active care stimulează producția de colagen.
Uleiul extras din Centella asiatica, îl puteți aplica cutanat, doar câteva picături, fără a-l diluat, sau adăuga în creme, unguente, balsamuri. Iar ca și supliment alimentar, puteți lua câte o capsulă pe zi de centella asiatica.
Mușețel
Mușețelul este una dintre cele mai populare plante medicinale. În proctologie ajută la controlul proceselor inflamatorii post-chirurgicale, iar datorită efectul său de stimulare a producției de colagen, consumul acestuia este indicat pentru a vindeca mai rapid rănile după o intervenție chirurgicală.
Fie că doriți să reduceți durerea și inflamația, fie că doriți să vindecați rănile sau să tratați cicatricile operației, le puteți clăti cu un decoct de mușețel sau puteți face diverse comprese și loțiuni din el.
Sunătoare
Sunătoarea (Hypericum perforatum) este cea mai bună plantă pentru orice tip de durere și inflamație. Acțiunile sale analgezice și antiinflamatorii se regăsesc în diferiții săi constituenți, precum salicilați, flavone și precursori chimici ai steroizilor care o fac un excelent remediu natural după o intervenție chirurgicală. Totodată, sunătoare este lider incontestabil pentru tratarea rănilor și a cicatricilor. Conține carotenoizi, tocoferoli și acizi grași saturați care favorizează regenerarea țesuturilor.
O puteți folosi atât intern; sub formă de ceaiuri medicinale și tincturi (un lichid oral), cât și extern; sub formă de uleiuri pe bază de sunătoare. Acesta din urmă este un excelent vindecător de cicatrici și ajută la reconstrucția epitelială a rănilor chirurgicale, care sunt însoțite de amorțeală și durere în jurul cicatricei. În acest scop, aplicați câteva picături de ulei cu extract de sunătoare, de 3 ori pe zi, timp de 16 zile.
Pătlagina
Oamenii de știință au descoperit că sucul de pătlagină are cu adevărat proprietăți medicinale, deoarece conține o cantitate mare de vitamina K și fitoncide. Aceste substanțe opresc sângerarea și promovează vindecarea rănilor. În plus, pătlagina are un efect bacterian asupra stafilococilor patogeni, precum și asupra agenților patogeni ai infecțiilor purulente și putrefactive care sunt dificil de tratat – streptococul β-hemolitic de grup A și pseudomonas aeruginosa . Prin urmare, previne și infectarea rănilor externe și interne post operatorii cu aceste bacterii.
Pentru a-o folosi în uz extern, culegeți câteva frunze proaspete, spălați-le bine și zdrobiți-le, aplicați-le peste o cârpă curată sau un tifon, apoi aplicați-l pe rană și schimbați bandajul la fiecare 2 ore. De asemenea, în uz intern puteți bea câte 3 căni cu ceai de frunze de pătlagină pe zi.
Aloe vera
Aloe este unul dintre remediile populare pentru vindecarea rănilor. Sucul său conține glicozide complexe, fitoncide, vitamine, enzime, oligoelemente, mucus și rășini. Nu numai că ucide bacteriile, ci și luptă eficient împotriva virușilor.
Pentru tratarea rănilor post operatorii, este recomandat să folosiți frunzele unei plante cu vârsta cuprinsă între 3-5 ani. Umeziți un șervețel în suc de aloe și aplicați-l pe zona operației.
Măceș
Măceșul, în special uleiul său este bogat în cetone care favorizează exfolierea corneocitelor de suprafață și susține astfel diferențierea și migrarea celulelor epidermice, keratinocite. Ele oferă un impuls vital organismului și îl însoțesc în acest proces de reparare.
Pentru a-l utiliza, vă recomandăm să diluați o picătură de ulei de Helichrysum italicum în puțin ulei vegetal de măceșe. Masați cicatricea de 2 ori pe zi cu acest amestec.
Sfaturi utile
Pe deoparte, în uz extern, este indicat să aplicați aproape orice preparate pe bază de plante doar pe rănile închise cu fire de sutură, deoarece ar provoca efecte secundare iritante pentru piele și o senzație puternică de arsură. Cu toate acestea, le puteți aplica pe țesuturile din jur. Iar pentru a obține cele mai bune rezultate, va trebui să o faceți zilnic, timp de câteva săptămâni, până când vă veți simți complet vindecat. Iar pe de altă parte, în uz intern, este indicat să efectuați o primă cură de 3 săptămâni, cu o săptămână pauză, apoi să o efectuați pe cea de a doua, cu aceleași plante. În același timp, este necesar să respectați cu atenție rețetele pentru prepararea tratamentelor cât mai exact posibil. În caz contrar, puteți dăuna organismului.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.