Medicamentele administrate pe parcursul diferitelor cicluri de chimioterapie, deși necesare pentru distrugerea celulelor canceroase, acestea din urmă pot avea efecte secundare semnificative, care includ căderea părului. Din fericire, natura ne vine în ajutor. De fapt, există produse naturiste foarte prețioase capabile să contracareze căderea firelor de păr și să promoveze recreșterea părului după ciclurile de chimioterapie. Iată ce vă recomandăm să folosiți după tratament!
Cuprins
De ce cade părul după chimioterapie?
Principalul motiv pentru căderea părului în timpul chimioterapiei îl reprezintă utilizarea unui grup de medicamente denumite „citostatice”. Ele vizează eliminarea acestor celule canceroase cu divizare rapidă sau cu încetinirea proliferării lor. Problema este că aceste medicamente afectează și alte celule cu diviziune rapidă, cum ar fi celulele responsabile de creșterea părului în foliculii noștri de păr, iar acest lucru duce la căderea părului după chimioterapie.
De ce unora nu le cade părul după chimioterapie?
Chimioterapia folosește un amestec specific de medicamente. Compoziția acestui amestec depinde de tipul de cancer. Unele medicamente provoacă căderea părului (alopecie), în timp ce altele provoacă o cădere neînsemnată. De asemenea, în unele tratamente de chimioterapie, firele de păr nu cad absolut deloc, ci dar devin mai subțiri sau mai moi.
Ce produse naturiste să folosiți contra căderii parului în chimioterapie?
Există produse naturiste de casă cu care puteți obține un păr sănătos și puternic după chimioterapie. Este important de reținut că fiecare corp în parte este diferit, de aceea este esențial să consultați un specialist înainte de a folosi orice tip de tratament natural. Iar dacă problema căderii părului devine mult mai gravă, va trebui să găsiți alte terapii regenerative mult mai speciale. În continuare, vă prezentăm 7 produse naturiste contra căderii parului în chimioterapie.
Ulei de ricin
Uleiul de ricin este un ulei vegetal natural care este foarte eficient în întărirea și promovarea creșterii părului. Iar un masaj cu un ulei de ricin sau cu o cremă hidratantă cu ricin (cum ar fi crema de față sau de corp) ajută la stimularea acestei recreșteri. Mișcările circulare ale acestui tratament de recreștere post-chimioterapie activează circulația sângelui și îmbunătățesc aportul de nutrienți, vitamine și minerale de care părul dvs. are nevoie pentru a crește din nou. Prin urmare, masați-vă ușor întregul scalp, timp de 2 până la 3 minute pe zi.
Suplimente cu vitamine, minerale, acizi grași, antioxidanți, aminoacizi și flavonoide
Zincul și biotina s-au dovedit utile în terapiile de asistare în cazul alopeciei androgenetice masculine, deoarece par să îmbunătățească calitatea și consistența părului, în timp ce o suplimentare a acizilor grași Omega 3 și 6 și a antioxidanților este indicată pentru redensificarea părului rărit. Într-un studiu efectuat pe 120 de femei, interacțiunea acestor substanțe timp de șase luni a arătat o îmbunătățire în ceea ce privește densitatea părului și reducerea căderii părului, atât în faza anagenă, cât și în faza telogenă.
Pe lângă vitaminele A, C și grupa B, suplimentele trebuie să aibă în compoziție și diverși antioxidanți precum oligoproantocianidine (extrase din struguri) care protejează microcirculația sau catechine (din frunzele de ceai), în funcție de obiectivul stabilit. În plus, taurina este un aminoacid absolut util în îmbătrânirea scalpului și în alopecie, iar izoflavonele din soia au un efect pozitiv asupra creșterii părului, și în cele din urmă, poliamidele joacă un rol decisiv în procesele de creștere și diferențiere a celulelor și așa mai departe.
Ce trebuie să rețineți, este faptul că suplimentele de păr trebuie luate timp de aproximativ trei luni, pentru a obține maximul de beneficii. Căci, recreșterea este vizibilă după aproximativ patru luni de tratament.
Șampoane și tincturi
Există diverse șampoane și tincturi pentru căderea părului care sunt disponibile în farmacii.
Sunt populare șampoanele care conțin cofeină, de exemplu Alpecin sau Plantur 39. Se spune că cofeina întărește rădăcinile părului și extinde faza de creștere a părului. Șampoanele pot ajuta la căderea ereditară a părului (de obicei: în caz de retragere a liniei părului), dar nu au un efect dovedit științific.
Pe piață sunt disponibile și șampoane sau tincturi care conțin alfatradiol (de exemplu Ell-cranell). Când sunt aplicate local, de obicei nu au efecte secundare sistemice. Alfatradiol este aprobat pentru tratamentul căderii de natură hormonală a părului la bărbați și femei și poate ajuta la încetinirea căderii părului. Îl găsiți în majoritatea farmaciilor.
Remedii homeopate
Exista și câteva remedii homeopate care sunt recomandate împotriva căderii părului. Acestea includ capsule cu Calcium Fluoratum, Deplhinium Staphisagria sau Selenium. Se spune că Barium Carbonicum ajută împotriva căderii circulare a părului, iar Sepia împotriva căderii părului în timpul menopauzei. Cu toate acestea, înainte de utiliza unul dintre aceste remedii, nu uitați să vă consultați cu medicul dvs. curant.
Măști speciale
Pentru a activa refacerea părului, puteți folosi o mască specială din remedii populare. Ele vă îmbunătățesc fluxul de sânge către foliculii de păr și vă fac firul de păr mai gros. Este indicat să vă saturați scalpul cu vitamine și minerale benefice. Uleiul de struguri și brusture, untul de jojoba și untul de shea, toate sunt ingredientele cheie ale acestor tratamente cu 99% ingrediente de origine naturală! Puteți combina oricare dintre aceste produse și folosi ca balsam (1 până la 2 minute), ca tratament (5 minute) sau ca mască de la 10 minute până la întreaga noapte, pentru vă hrăni părul cel mai slăbit de tratamentele anticancerigene.
Remedii casnice
Remediile de la casa s-au dovedit întotdeauna a fi ajutoare de nădejde în multe afecțiuni. Ingredientele lor active naturale ajută nu numai în problemele ce țin de inflamația scalpului, cum ar fi părul uscat sau mătreața, ci și împotriva căderii părului.
Printre cele mai utile în acest caz se numără; oțetul de mere, extractul de urzică, uleiul de cocos, cafeaua, berea, usturoiul și ceapa, aloe vera, spirtul, dar și busuiocul și pătrunjelul. Se aplică pe scalp și se masează ușor, se lasă să acționeze și apoi se clătesc din nou.
Alimente benefice
Unul dintre factorii care pot ajuta la minimizarea căderii părului și la menținerea scalpului sănătos este alimentația bogată în fructe și legume. Recomandate în acest caz, sunt leguminoasele bogate în proteine precum năutul, lintea sau fasolea; dar și legumele bogate în vitamina A precum varza albă, varza de Bruxelles sau broccoli; precum și alimentele care conțin vitamina B (fasole păstăi, vinete, mazăre, iaurt, fructe de mare sau carne de animale) și vitamina C (citrice și fructe mici sălbatice).
Dar acizii grași din plante sunt importanți pentru un păr sănătos și bine hrănit. Amintiți-vă să diversificați uleiurile și să consumați omega 3 în cantități consistente.
De asemenea, este indicat să consumați alimente bogate în proteine cu sulf, precum tonul, puiul sau gălbenușul de ou. Iar în ceea ce privesc alimentele antioxidante, nu este nimic mai bun decât folosirea algelor marine sau a fructelor roșii, precum afine, mure, struguri roșii, etc., toate acestea fiind alimente ideale pentru a ajuta la creșterea părului după tratamentul de chimioterapie sau radioterapie.
Ce trebuie să evitați pentru a promova recreșterea părului după chimioterapie?
După tratamentul cu chimioterapie, primele fire care cresc sunt foarte subțiri și este normal să cadă. De aceea, este important să evitați anumite acțiuni care vă pot deteriora și mai tare foliculii de păr. Evitați cu orice preț să vă uscați, tonifiați, periați, îndreptați, împletiți, precum și să folosiți accesorii agresive (agrafe, cleme, elastice etc.). Prin aceste lucruri riscați să vă smulgeți părul de la rădăcină.
În plus, nu stați niciodată cu capul gol atunci când este frig afară. Ce-i drept, frigul tinde să contracteze vasele de sânge, ceea ce încetinețte circulația sângelui și recreșterea.
De asemenea, dintr-o anumită privință nu trebuie să-l vopsiți prea curând. La începutul recreșterii, părul este încă prea fragil și riscă să se rupă ușor. Dacă doriți să vă vopsiți părul, este întotdeauna indicat să așteptați cel puțin 6 luni, până când părul este suficient de puternic și rezistent. Începeți cu o vopsea de păr pe bază de plante sau temporară, care nu vă agresează prea tare scalpul. Alegeți întotdeauna produsele fără parabeni, amoniac și rezorcinol.