La fiecare 4 ani mergem la urne pentru vota candidatul preferat. Ei bine, votul se apropie deja și face parte din sistemul românesc. Unele minți “luminate” au început deja să ne îndemne “mergeți la vot?” spunând că “este bine să nu votezi guvernul actual”, ca și cum ceilalți candidați ar schimba ceva.
Votul este, totuși, doar o formulă prin care ne delegăm altor persoane toate puterile și drepturile politice de care dispunem. Cei aleși, la rândul lor vor decide în numele votului nostru. În România, votul este un drept, deși în alte țări, este o obligație (de ex: Belgia, Grecia, Luxemburg și Cipru). În ceea ce ne privește pe noi cetățenii români, este evident că nu avem prea multe căi de urmat, pentru că în prezent putem alege să:
A) Votăm pentru candidatul sau partidul nostru politic preferat.
B) Anulăm votul.
C) Ne abținem de la vot.
Ce se află în spatele campaniilor “mergeți la vot”, “votul tău contează!”, sau “dacă nu votezi, nu ai dreptul să te plângi!” și multe altele?
Particularitatea acestor campanii sau îndemnuri au legătură cu sistemul, care atunci când împarte locurile în zonele de putere, toate voturile sunt luate în considerare, atât cele care desemnează o putere politică, cât și cele care au fost anulate. În acest fel, renumărarea finală aduce cele mai multe beneficii partidului care a primit cele mai multe voturi, dăunând restului. Dacă alegeți această opțiune, înseamnă că sunteți complet de acord cu sistemul de putere, chiar dacă nu vă place nici un partid politic.
Care este cea mai bună variantă pentru a schimba ceva,… să votăm pentru partidul politic preferat, să anulăm votul sau să ne abținem de la vot?
Pentru o schimbare reală, ar trebui să alegeți a treia opțiune (abținere). Atenție, faceți acest lucru numai dacă într-adevăr doriți să schimbați sistemul. Această opțiune este cea mai de temut pentru politicieni.
Dacă urmăriți o campanie electorală în orice loc al lumii, veți vedea că există o puternică participare a cetățenilor. De ce? Deoarece, se fac foarte multe campanii și lobby prin diverse mijloace de comunicare media în care oamenii sunt îndemnați să meargă la vot.
Acest lucru susține sistemul, îi hrănește puterea și, după cum ați dedus deja, fără voturi, ei nu au nici o putere, nu sunt credibili. Amintiți-vă că un vot este de fapt o predare a puterilor dvs. altora. Este surprinzător faptul că în unele țări din Europa ești forțat să votezi, practic ești obligat să susții un sistem cu care nu ești de acord. Această forțare garantează livrarea puterii dvs. pentru un partid sau mai multe, fără posibilitatea de a scăpa de un sistem pe care îl considerați a fi greșit sau corupt.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.