O coliziune în timpul sportului sau o cădere de pe o bicicletă poate deplasa, crăpa, slăbi sau chiar smulge un dinte. Cel mai adesea, această leziune apare la copii de diferite vârste, dar uneori și la persoanele adulte. În funcție de prejudiciul suferit, este important să știi cum să acționezi în primele minute ale traumatismului pentru a evita agravarea situației sau, dacă este posibil, pentru a putea salva dintele cu ajutorul unei intervenții prompte a medicului stomatolog și a unor mici măsuri de precauție puse în practică la domiciliu.
Ce să faci în cazul unei lovituri la gură?
În multe cazuri, leziunile superficiale cauzate de traumatismele dentare sunt vizibile cu ochiul liber, în timp ce în altele se poate întâmpla ca deteriorarea dintelui să fi avut loc fără a putea fi constatată de la bun început. Prin urmare, în primele ore de la lovitură primită în dinți, este esențial să se facă o evaluare a prejudiciului suferit, ținând cont de toate posibilitățile menționate și să se acționeze în mod corespunzător. Acest lucru va permite, de asemenea, păstrarea dinților, astfel încât să poată fi reimplantați sau restaurați ulterior. Cel mai important lucru în acest caz, este să fii conștient că cu cât mergi mai repede la dentist, cu atât ai mai multe șanse să îți salvezi dinții naturali.
Ce ar trebui să faci după o lovitură puternică în dinți?
Dacă ai suferit o lovitură puternică la nivelul gurii care ți-a deplasat, slăbit, crăpat sau smuls unul sau mai mulți dinți, pentru a evita eventualele complicații și nenumăratele tratamente, trebuie să urmezi aceste reguli:
- În cazul în care ești rănit, păstrează-ți calmul să acționează cu prudență. Dacă un copil este rănit, mai întâi calmează-l. Apoi ridică-i ușor buza și aruncă o privire în gura sa pentru a-ți face o idee asupra dinților afectați.
- Apoi, încercă să localizezi sângerarea și să apeși zona care sângerează cu un șervețel sau un bandaj steril pentru a-o opri. Îndepărtează cu grijă fragmentele de dinți rupte din gură, dacă există.
- Răcește zona afectată cu o compresă rece sau un pachet de gheață pentru a preveni umflarea.
- Nu mișca niciodată dinții slăbiți și nu încerca să împingi înapoi dinții nealiniați.
- Localizează dinții fisurați sau părțile rupte ale dinților. Atinge doar coroana dintelui, nu rădăcina dintelui, deoarece în caz contrar nervul dentar sau componenta vie a dintelui ar putea fi deteriorată. Dacă dintele este murdar, nu îl curăța. Lasă-l așa cum este.
- Caută dintele pierdut sau partea ruptă a dintelui în locul producerii accidentului și păstrează-l cu grijă. De asemenea, ar trebuie să recuperezi dinții care se află în cavitatea bucală prin simpla lor apucare de coroană! Dacă observi că un dinte este foarte slăbit în maxilar, ar trebui să îl îndepărtezi pentru a nu îl înghițiți accidental.
- Dacă ai găsit dintele/părțile dintelui, pune-l într-o cutie de salvare pentru accidente dentare cât mai repede posibil (max. în 20 de minute). Datorită soluției speciale de nutrienți aflați în cutie, vasele de sânge sensibile ale parodonțiului pot supraviețui până la 48 de ore. Poți achiziționa o cutie de salvare din aproape orice farmacie.
- Alternativ, îl poți păstra și în folie alimentară sau într-o pungă de congelare fără a-l spăla sau atinge rădăcina. O soluție salină sau lapte UHT sunt o alternativă la depozitarea dintelui. Replantarea dintelui se face de obicei cu succes.
- Atenție: Dacă ai depozitat dintele într-un loc uscat mai mult de 60 de minute, vindecarea sa este puțin probabilă și dintele tău nu poate fi salvat.
- Dacă nu ai găsit dintele, nu îți face prea multe griji. În prezent, există tehnici foarte avansate care permit refacerea perfectă a dintelui pierdut din punct de vedere al mărimii, formei, culorii și rolului.
- Apoi mergi la cel mai apropiat stomatolog sau clinică dentară. Asigură-te mai întâi că au un serviciu de urgență stomatologică care este deschis non-stop, chiar și în zilele de sărbătoare legală.
- Daca dintele nu s-a rupt, dar simți că se mișcă sau te doare, nu mai pierde timpul, mergi imediat la o clinică stomatologică pentru a-l examina și evita astfel o posibilă necroză.
- În schimb, dacă în primele 4 ore de la impact primești asistență din partea unui medic implantolog dentar, vei avea cele mai mari șanse de a-ți păstra dintele natural.
- În caz de fracturi, deplasări ale dinților de lapte, trebuie să arăți leziunea medicului stomatolog. Medicul va face o radiografie, va prescrie tratament și, de asemenea, îți va prezenta eventualele riscuri pentru dintele permanent aflat în primele etape de dezvoltare.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.