Uvula (numită și omușor) – este un apendice musculomucos suspendat de marginea posterioara a valului palatin, în fundul cavității bucale. Uvula mai este cunoscuta și ca omușorul din centrul gurii. Chiar dacă nu este o afectiune foarte des întâlnită, unii oameni se confruntă cu o uvulă umflată și poate fi cauzată de mai mulți factori. Cu toate că este o afecțiune inofensivă, însă aceasta poate provoca o mulțime de disconfort. Simptomul de uvula umflata poate fi întâlnit atât la adulți cât și la copii. Dacă aveți o răceală sau o alergie și uvula este iritată, citiți acest articol pentru a trata rapid o uvulă umflată.
Care sunt cauzele uvulei umflate?
Uvulă inflamata sau uvulita nu este o boală, însă umflarea acesteia poate conduce la apariția altor probleme de sănătate. Orice boală care apare în zona gâtului poate duce la o umflare a uvulei. O infecție virală sau bacteriană este una dintre principalele cauzei ale umflării anormale a uvulei. Cei care de obicei respiră pe gura în timpul somnului sunt mai predispuși la umflarea uvulei decât ceilalți. Cele mai comune cauze care duc la umflării ale uvulei sunt următoarele:
– Consumul insuficient de apa și deshidratarea
– Inhalarea unor substanțe toxice și iritante
– Inhalarea fumului sau a tutunului
– Reacţii alergice la anumite alimente ingerate
– Alergie la produsele de igiena orala
– Piercing în Uvulă
– Traume fizice în zona gâtului
– Tuse persistentă
– Infecție bacteriană în gât (de exemplu, dureri în gât)
– Infecție virală în gât (de exemplu, receală)
– Alimente care sunt fierbinţi
– Ulcerație în gât, care afectează uvula
– Aftele în zona gâtului
Tratament medical pentru uvulă umflată (omulț mărit)
Uvula umflata poate fi tratată cu următoarele trei medicamente:
Antibiotice: Acestea trebuiesc folosite atunci când omulețul este mărit din cauza unei infecții bacteriene. Și este necesar să se urmeze un ciclu complet de tratament pentru a scăpa complet de uvula umflata.
Antiinflamatoare steroidiene: Acestea ar trebui să fie prescrise pentru a ajuta la scăderea roseții, umflaturii și a durerii în cazul în care uvula este inflamată ca urmare a unei reacții alergice.
Antihistaminicele: Acestea sunt foarte utile pentru scăderea mâncărimii cauzate de o uvulă umflată. Același lucru se întâmplă în caz de gripă severă.
Remedii naturiste pentru uvulă inflamată și umflată
Iată câteva remedii naturiste care pot ajuta la tratarea uvulei umflate:
Deși există multe remedii pentru a trata uvula inflamata, este necesar să folosiți un anti-inflamator, cum ar fi ibuprofenul. Acesta va ajuta la calmarea durerii si la reducerea inflamatiei, pentru a vă face sa vă simtiți mult mai bine.
Faceți gargară cu sare de două ori pe zi, beți un pahar de apă caldă amestecată cu o linguriță mică de sare. Datorită conținutului de iod, sarea este un foarte bun desinflamant, care ajută, de asemenea la controlul unei posibile infecții.
Beți cantități mari de lichide și de apă pentru a vă hidrata corespunzător pentru a trata o uvulă umflată. Scopul consumului de lichide este să reducă umflatura uvulei prin menținerea corpul hidratat. Prin urmare, este necesar să faceți infuzii calde, mai ales ceaiuri cu miere, deoarece mierea are proprietăți antibiotice, care ajută la scăderea inflamației.
Anumite remedii homeopate, precum Mătrăguna (Atropa belladonna) sau pelinul negru (Artemisa Vulgaris) pot fi utile pentru a ușura disconfortul în gât, inclusiv inflamația, iritația și uscăciunea cauzate de edemul de lueta (inflamarea acuta a omusorului din gat).
Un alt remediu natural este gargara cu oțet de mere diluat. Adaugați o lingura de oțet de cidru într-o ceașcă de apă caldă, apoi clătiți gura cu această soluție. Acidul ucide bacteriile și virusurile și calmează durerea din gât.
În timpul inflamării acute a omusorului din gat, este important să nu fumați, să nu tipați sau să forțați prea mult timbrul vocal și ar trebui să vă protejați gâtul de tot ce este rece, deoarece schimbările bruște de temperatură pot agrava boala.