Uvula (numită și omușor) – este un apendice musculos suspendat de marginea posterioară a vălului palatin, în fundul cavității bucale. Uvula mai este cunoscută și ca omușorul din centrul gurii. De asemenea, servește la reproducerea anumitor sunete, la lubrifierea gâtului, la declanșarea reflexului de gag și de a fi o altă barieră imunologică.
Dacă observați că aveți gâtul uscat, aveți dificultăți la înghițire sau pur și simplu observați ceva ciudat în acea zonă și vă uitați la ea cu o oglindă, s-ar putea să vă treziți cu o uvulă inflamată, o anomalie numită uvulită. Chiar dacă nu este o afecțiune foarte des întâlnită, aceasta pot apărea din cauza diferiților factori. Astăzi vrem să vă spunem ce este uvulita, ce disconfort provoacă și care este modalitatea corectă de a o trata.
Cuprins
Care sunt cauzele uvulei umflate?
Uvulă inflamata sau uvulita nu este o boală, însă umflarea acesteia poate conduce la apariția altor probleme de sănătate. Orice leziune care apare în zona gâtului poate duce la o umflare a uvulei. O infecție virală sau bacteriană este una dintre principalele cauzei ale umflării anormale a uvulei. Cei care de obicei respiră pe gura în timpul somnului sunt mai predispuși la umflarea uvulei decât ceilalți. Cele mai comune cauze care duc la umflării ale uvulei sunt următoarele:
- Consumul insuficient de apă, care conduce la deshidratare;
- Reflux gastroesofagian;
- Inhalarea unor substanțe toxice și iritante;
- Consumul excesiv de alcool și fumatul;
- Reacții alergice la anumite alimente ingerate;
- Alergie la produsele de igiena orală;
- Piercing-ul din Uvulă;
- Traume fizice în zona gâtului;
- Tuse persistentă;
- Infecție bacteriană în gât (de exemplu, dureri în gât);
- Infecție virală în gât (de exemplu, răceală);
- Consumul de alimente prea fierbinți;
- Ulcerație în gât, care afectează uvula;
- Aftele în zona gâtului.
Care sunt simptomele uvulei umflate?
Deși se întâmplă destul de rar, uvula și împrejurimile ei se pot umfla din cauza înroșirii și durerii. Tocmai astfel de inflamații constituie răspunsul imun al organismului la răni, la reacții alergice și la boli. Acest răspuns imun poate provoca uvulită și cauzează:
- Roşeaţă;
- Umflătură;
- Mâncărime;
- Iritație.
Atunci când sistemul imunitar nu este în măsură să contracareze amenințările care afectează organismul, cum ar fi virușii și bacteriile, uvula se infectează, provocând acea senzație enervantă de a avea ceva blocat în gât, greu de înghițit. Alte simptome legate de uvulită sunt:
- Amigdale umflate;
- Probleme de respirație;
- Durere de gât;
- Dificultate și durere la înghițire;
- Salivație în exces;
- Febră.
Cum se tratează uvulă umflată (omulțul mărit) cu medicamente?
Uvula umflată poate fi tratată cu următoarele tipuri de medicamente:
Steroizi: Dacă uvulita a apărut din cauza unei reacții alergice, steroizii vor ajuta la ameliorarea simptomelor.
Antibiotice: Acestea trebuie folosite atunci când omulețul este mărit de o posibilă infecție bacteriană. În această situație, este necesar să se urmeze un ciclu complet de tratament pentru a scăpa complet de uvula umflată.
Antiinflamatoare steroidiene: Acestea ar trebui să fie prescrise pentru a ajuta la scăderea roseții, umflăturii și a durerii atunci când uvula este inflamată ca urmare a unei reacții alergice.
Antihistaminice: Ele sunt foarte utile pentru scăderea mâncărimii cauzate de o uvulă umflată. Același lucru se întâmplă în caz de gripă severă.
Cum se tratează uvula inflamată și umflată cu remedii naturiste?
Uvulita poate fi tratată aproape întotdeauna acasă folosind un anti-inflamator, cum ar fi ibuprofenul. Acesta va ajuta la calmarea durerii și la reducerea inflamației, ceea ce va conduce la ușurare. Deși există unele cazuri în care afecțiunea necesită asistență medicală. Printre cele mai eficiente remedii naturale, se numără următoarele:
Apa sărată
Faceți gargară cu sare de două ori pe zi, beți un pahar de apă caldă amestecată cu o linguriță de sare. Datorită conținutului de iod, sarea este un foarte bun desinflamant, care ajută, de asemenea, la controlul unei posibile infecții.
Lichide
Beți cantități mari de lichide și de apă pentru a vă hidrata corespunzător și pentru a trata uvula umflată. Scopul consumului de lichide este de a reduce umflătura uvulei prin menținerea corpul hidratat. Prin urmare, este necesar să faceți infuzii calde, mai ales ceaiuri de plante îndulcite cu miere, deoarece mierea are proprietăți antibiotice și ajută la scăderea inflamației.
Propolis
Propolisul este foarte util ca antibiotic natural. Poate fi folosit pentru durerile de gât si, de asemenea, pentru umflarea localizată, cu problemele asociate cu aceasta.
Cuișoare
În cazuri extreme de durere insuportabilă se poate folosi un decoct de cuișoare: se fierbe o linguriță de cuișoare într-o cană cu apă timp de 10 minute. Se lasă să se așeze și să se răcească până ajunge la temperatura corpului (nu trebuie să frigă în gură) și se folosește la gargară. Cuișoarele ameliorează instantaneu durerea din cauza durerii în gât, deoarece au proprietăți anestezice.
Argila verde activă ventilată
Este excelentă, atât pentru gargară, cât și pentru ingerare, sub formă de mici tablete sau prin amestecarea apei cu argilă. O lingură într-un pahar cu apă este suficientă în caz de uvulita.
Oțet de mere
Un alt remediu natural este gargara cu oțet de mere diluat. Pentru a-l folosi, adăugați o lingură de oțet de cidru într-o ceașcă de apă caldă, apoi clătiți-vă gura cu această soluție. Acidul acetic ucide bacteriile și virusurile și calmează durerea din gât.
Cum se tratează uvula inflamată și umflată cu remedii homeopate?
În multe cazuri, aceleași remedii de casă care sunt folosite pentru a ameliora o durere în gât sunt folosite pentru a trata uvulita:
Mătrăguna (Atropa belladonna) sau pelinul negru (Artemisa Vulgaris), ambele pot fi utile în ușurarea disconfortului în gât, inclusiv în caz de inflamație, iritație și uscăciune cauzată de edemul de lueta (inflamarea acută a omușorului din gât).
Există, de asemenea, unele remedii homeopate, precum Aconitum napellus sau Mercurius Solubilis, utilizate pe scară largă pentru ameliorarea tulburărilor legate de inflamația orală.
Ce obiceiuri susțin vindecarea mai rapidă a uvulei inflamate și umflate?
În timpul inflamării acute a omușorului din gât, este important să nu fumați, să nu țipați sau să nu forțați prea tare timbrul vocal, și, de asemenea, ar trebui să vă protejați gâtul de tot ce este rece, deoarece toate aceste obiceiuri zilnice vă pot agrava boala.
Uvulă inflamată și umflată: când să mergeți la un control medical?
Se recomandă să mergeți la medic atunci când uvula umflată nu se ameliorează după câteva zile sau când este însoțită de prezența puroiului în zonă.
De asemenea, în prezența unor simptome precum dificultăți de respirație, umflarea buzelor, feței sau gâtului, sau a pielii sau buzelor albăstrui sau violet, trebuie să solicitați imediat asistență medicală sau să mergeți la cel mai apropiat serviciu de urgență, cu scopul de a efectua tratamentul cât mai repede posibil.