Wikipedia face parte dintr-un proiect internațional și are o linie editorială definită de Fundația Wikimedia, o organizație non-profit care, conform liniilor directoare urmărește ca obiectiv cunoașterea într-un mod gratuit. Fundația Wikimedia are mai multe capitole regionale (după limbă) și naționale (pe țări). Capitolele regionale nu au exact aceeași structură, deși respectă liniile directoare care provin din proiectul global. În cazul capitolului românesc, problema rămâne la discreția bibliotecarilor. În limba engleză, calitatea articolelor este, de obicei, mai mare datorită prezenței înalte a utilizatorilor. Wikipedia sa născut ca o enciclopedie gratuită, în care oricine poate crea și modifica articole. Cu toate acestea, există feedback-ul pentru a selecta utilizatorii cu anumite privilegii (bibliotecari, birocrati, checkuser și supervizori), care pot șterge pagini, bloca și chiar elimina alți utilizatori.
Wales și Sanger: fondatorii Wikipedia
Wikipedia a fost pornită și fondată de doi evrei, unul a fost programator, iar celălalt un operator de site-uri pentru adulți.
Inițial, proiectul a fost numit Nupedia și a fost lansat în martie 2000 de Jimmy Wales și Larry Sanger.
Evreul Jimmy Wales (de fapt James Wales sau, de asemenea, cunoscut sub numele de “Jimbo”) a fost un antreprenor de internet care a decis să creeze o enciclopedie online gratuită. Și pentru aceasta l-a recrutat pe evreul Larry Sanger, care a terminat un doctorat în filosofie la Universitatea de Stat din Ohio, numindu-l ca redactor-șef al proiectului. Compania din Țara Galilor, Bomis, un portal de căutare pe Internet care vindea “imagini erotice” online, a început să dezvolte proiectul.
Programatorul evreu Ben Kovitz a fost cel care i-a sugerat lui Larry Sanger, redactor-șef al Nupedia, să transfere enciclopedia online pe suportul wiki. Larry Sanger și Jimmy Wales au acceptat și, din acel moment, Wikipedia a înlocuit Nupedia și a avut un mare succes.
Larry Sanger, unul dintre cei doi cofondatori, studiază literatura în statul Ohio.
Jimmy Wales este în prezent responsabil și este cel mai influent om de pe Wikipedia. În 2006, Time Magazine l-a numit unul dintre cei mai influenți oameni din lume.
Finanțarea Wikipedia
Publicitatea a fost exclusă din paginile Wikipedia, fundația creată de Jimy Wales a lansat o campanie pentru a obține donații care permit întreținerea site-ului Web. Adevărul este că micile donații și anonime nu acopereau mai mult de o treime din bugetul fundației. În ultimul său raport financiar complet disponibil pe Internet, corespunzător anului fiscal 2007-2008, Fundația Wikimedia recunoaște cheltuieli de trei milioane și jumătate de dolari. Pentru același an fiscal, Fundația a mărturisit venituri de șapte milioane de dolari, ceea ce înseamnă un excedent de patru milioane de dolari. Această creștere a veniturilor Fundației (practic un milion de euro mai mult pentru fiecare an fiscal) nu pot fi justificate.
În primul rând, munca în cadrul Wikipedia fiind făcută strict de voluntarii, cea mai mare parte a cheltuielilor o reprezintă întreținerea serverului și conexiunea la Internet. Adevărul este că, deși serverele și conexiunile au fost extinse în fiecare an, creșterea acestor cheltuieli nu se justifică, deoarece prețul echipamentelor hardware și a acestor servicii au scăzut treptat în ultimul deceniu.
De asemenea, fondatorul său, Jimy Wales a fost criticat pentru risipirea capitalului său. De exemplu, o plângere elocventă a fost cea a lui Danny Wool, care până în 2007 a lucrat la Fundația Wikimedia. Wool a publicat un articol care să ateste că organizația din Țara Galilor a facturat costul unor bunuri extravagante, cum ar fi, o vizita la maseur la Moscova, o masa de 1.300 de dolari în Florida și sticle de șampanie exclusiviste la prețul de 30.000 de dolari.
Această creșterea spectaculoasă a veniturilor a fost posibilă datorită marilor donatorilor care acoperă în prezent aproape 40% din buget. Fundația, în concordanță cu politica sa de “transparență”, explică pe site-ul său că “este normal ca organizațiile să aibă fonduri de rezervă sau de urgență. Fondurile de rezervă sunt esențiale pentru pregătirea organizației în cazul unor cheltuieli neprevăzute, situații de urgență și / sau deficit de venit”.
Marii donatori ai Wikipedia
După cum am văzut, Wikipedia este menținută în mare parte de marii donatori. Acestea sunt în general companii anglo-saxone sau fundații, care au legătură cu acționari și directori ai unor mari corporații din SUA (CBS, General Motors și multe altele) și, prin urmare, chiar și promovarea pe bază de caritate, nu pot ajuta fără să influențeze viziunea lor asupra lumii și interesele lor în menținerea sistemului capitalist care le-a adus atât de multe beneficii. De exemplu, la ultima conferință anuală organizată de Wikimania, care a avut loc în august 2009 în Buenos Aires, pe site-ul evenimentului au dat publicității sponsorii acestei întâlniri: în plus față de companiile de tehnologie care le favorizează în mod logic utilizarea pe scară largă a Internetului, evenimentul a fost susținut, de asemenea, de două ONG-uri: „Fundația Richard Lounsbery” și de “Institutul pentru o Societate Deschisă”.
Primul ONG „Richard Lounsbery“, este o fundație americană, care, pe lângă promovarea „știință și tehnologie“, sponsorizează și alte activități politice, cum ar fi conferința care a avut loc în februarie 2008, sub titlul „Reintegrarea Franței în NATO. O nouă viziune a președinției lui Sarkozy?”, dar și multe altele. Pe lângă sprijinul acordat Wikimaniei, ONG-ul “Richard Lounsbery” a contribuit în mai multe rânduri la întreținerea Wikipedia.
Un alt co-sponsor al „Wikipedia“ și unul dintre cei mai mari donatori ai Wikimedia Foundation este „Open Society Institute“, o fundație cu sediul în New York, fondat în 1993 de miliardarul George Soros, celebru pentru acumularea averii sale, prin investiții speculative. Obiectivul principal al acestei fundații a fost sprijinirea “revoluțiilor de catifea” din Europa de Est.
Alți mari sponsori ai Wikipedia sunt “Fundația Alfred P. Sloan“, creată în 1934 de Alfred P. Sloan, care la acea vreme era președinte și CEO al General Motors. Această fundație subvenționează și proiecte ale Departamentului de Stat al SUA pentru prevenirea bioterorismului. Celelalte două fundații majore sunt „Fundația Stanton“ (creată în onoarea fostului președinte al SBC Frank Stanton) și „Arcadia“, ambele cu programe care demonstrează o sensibilitate deosebită pentru cauza evreiască. Apare următoarea scală a donatorilor Bing, care este deținut de Microsoft.
Cine controlează Wikipedia?
Wikipedia afirmă că articolele sale se bazează pe un “punct de vedere neutru”, dar din moment ce persoanele care scriu articolele și site-ul este finanțat după cum am menționat anterior, în mod evident conținutul poate fi influențat de factorul politic, așa cum se întâmplă în realitate. De exemplu, CIA a încercat cu siguranță să influențeze anumite elemente (“Wikipedia” arată schimbări la pagina CIA), în timp ce companiile mari, din motive de imagine, încearcă să controleze informațiile publicate în scopul a le servi interesele.
De asemenea, Israelul și armata sa de “soldați cibernetici” risipiți în întreaga lume fac același lucru. Acțiunea bibliotecarilor pare a fi coordonată de Ministerul israelian de Externe, care organizează în mod deschis campanii de voluntari din întreaga lume pentru a îmbunătăți imaginea Statului Israel pe Internet.
Wikipedia monopolizează căutările studenților pe Internet
Proiectul Wikipedia a ajuns să monopolizeze și, prin urmare, să controleze toate căutările pe care le fac elevii și studenții pe Internet.
Situația de astăzi, pe care fiecare dintre noi o poate verifica personal, este următoarea:
În majoritatea căutărilor efectuate pe Google, Wikipedia apare ca prima alegere, pe prima pagină.
Apoi, Wikipedia va fi site-ul care va primi majoritatea consultărilor.
Aceasta înseamnă că, în plus față de monopolul căutărilor operate de Wikipedia, alte site-uri sunt cenzurate de Google sau sunt puse în coadă, poate și cele care propun informații alternative, pe orice subiect.