Trăim într-o lume în care boala a devenit o afacere de mai multe miliarde de dolari. Industria farmaceutică este al treilea cel mai profitabil sector al economiei, după armament și trafic de droguri, și are de patru ori mai multe beneficii decât celelalte sectoare industriale, pe lângă faptul că este intens susținută de aproape toate guvernele statelor. Medicina modernă generează profit în momentul în care, „pacienții“ devin „clienți“ fideli ai medicamentelor. În goana după sume imense de bani ei inventează boli, încalcă legislația și mint pentru a-și promova medicamentele.
Jörg Blech (n. 1966) este un jurnalist și autor german, care în anul 2003 a publicat controversata sa carte numită „Inventatorii de boli – manevrele și manipulările industriei farmaceutice”. În această carte salutară, el demonstrează faptul că oamenii din țările bogate, industrializate, ca și bogații din țările mai puțin dezvoltate, cad frecvent victime ale patologizării vieții lor de zi cu zi.
Teza susținută de autor este următoarea:
Consorțiile farmaceutice,„mafia farmaceutică” care încearcă cu încăpățânare să-și extindă piețele pentru a obține și mai mult, ne manipulează făcându-ne să credem că suntem bolnavi, chiar dacă suntem cu adevărat sănătoși. Pentru a face acest lucru, ei transformă simptomele normale ale vieții (care sunt cu siguranță confuze) în noi boli, care apoi sunt tratate cu produse (pastilele) fabricate în industrie.
„Big Pharma” cheltuiește mai mult de o treime din cifra sa de afaceri pentru a lansa noi medicamente pe piață, exagerând severitatea unor boli deja cunoscute sau pur și simplu le inventează.
Desigur, aceste teorii sunt discutabile, însa aceste fenomene explică în mare parte apariția unor noi medicamente pe piață, care apoi sunt prescrise unor pacienți naivi.
În continuare, vă prezentăm 7 dintre aceste noi boli, care au apărut ca urmare a necesităţii extinderii pieței de către marile concerne farmaceutice. Ele sunt după cum urmează:
1. Menopauza masculină
Companiile farmaceutice producătoare de hormoni profită din plin de acestă excrocherie numită epidemie masculină. Ele lucrează neîncetat ca să pună la punct noi medicamente, apoi apelează la firme specializată în scrierea de articole ştiinţifice cu plată pentru a comenta efectele favorabile ale așa zisei terapii hormonale la andropauză.
2. Colesterol ridicat
Industria încearcă dintotdeauna să convingă publicul larg că un nivel ridicat al colesterolului este un factor important de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, există doctori care afirmă că nu este nimic mai fals decât mitul că cu cât nivelul colesterolului este mai mic, cu atât vom fi mai sănătoși sau că vom trăi mai mulți ani.
3. Hipertensiune arterială
Trucul la care apelează industria constă în scăderea valorilor pacienților, făcându-i să creadă au e nevoie de tratament medical. În Germania, aceasta a variat de la 160-100 mmHg la 140-90 mmHg, ceea ce a însemnat triplarea numărului de pacienți hipertensivi.
4. Tulburare de anxietate socială – timiditatea pe parcursul vieţii
Industria farmaceutică mondială, cu o cifră de vânzări de circa 500 miliarde dolari anual, exploatează perfid stările sufletești afective. Spre exemplu, transformă timiditatea în „anxietate socială”, și temerile cele mai profunde ale omului (de moarte, de șubrezire fizică, de boală) într-o afacere cu medicamente.
5. Tulburările de tip deficit de atenție și hiperactivitate
Aceasta se traduce prin acordarea de medicamente psihotrope copiilor agitați.
6. Sindromul de colon iritabil
Printr-un plan de marketing bine pus la punct, această tulburare psihosomatică ușoară a devenit o boală reală pentru marii producători și comercianți de medicamente.
7. Osteoporoza
Osteoporoza (pierderea densității osoase), un efect secundar natural al înaintări în vârstă este transformat într-o mare piață de desfacere a medicamentelor.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.