Contracepția de urgență, sau pilula de a doua zi, este un produs farmacologic administrat oral, utilizat de multe femei în primele ore de la actul sexual neprotejat sau prost protejat, pentru a preveni o sarcină nedorită.
În prezent, există 3 produse de contracepții de urgență autorizate pe piața din România: Escapelle, Postinor și EllaOne.
Fiecare conține cate un hormon: Escapelle și Postinor au ca ingredient activ levonogestrelul, și EllaOne are acetatul de ulipristal. Prin blocarea creșterii foliculului ovarian (formarea de ovule în ovar), toate sunt capabile să întârzie intervalul ovulației. Dar contracepția de urgență EllaOne este la fel de eficientă ca Escapelle și Postinor? Toate au aceeași eficiență, de fapt? Haideți să aflăm răspunsul la aceste întrebări!
Cuprins
Cât de eficientă este contracepția de urgență?
Contracepția de urgență nu este niciodată 100% eficientă, chiar dacă este luată foarte curând după actul sexual neprotejat. Eficacitatea acesteia variază de la 58 la 95%, în funcție de timpul dintre actul sexual și administrarea comprimatului: cu cât această contracepție este administrată mai devreme, cu atât este mai eficientă. În mod ideal, ar trebui să fie luată în decurs de 12 ore de la actul sexual neprotejat și cel mult în 72 de ore (trei zile) după acesta.
Contracepția de urgență EllaOne este la fel de eficientă ca Escapelle și Postinor?
Răspunsul este și da, și nu. Pilula EllaOne este eficientă în proporție de 85% atunci când este luată în decurs de 72 de ore de la actul sexual. Pentru Escapelle și Postinor această rată este de 95% atunci când sunt luate în primele 12 ore. Cu toate acestea, după administrarea de Escapelle, Postinor sau EllaOne, rata de prevenție a unei sarcini scade în timp. Astfel, aceasta ajunge la 61% pentru EllaOne în primele 2 și 5 zile, și 58% pentru Escapelle și Postinor atunci când sunt administrate a doua și a treia zi de la actul sexual.
În plus, noi date clinice au arătat că eficacitatea pastilelor Escapelle și Postinor pe bază de levonorgestrel este redusă la femeile care cântăresc 75 kg sau mai mult și că nu mai sunt eficiente la femeile care cântăresc mai mult de 80 kg. Așadar, femeile care cântăresc mai mult de 80 kg trebuie să utilizeze o altă metodă de contracepție de urgență: EllaOne.
Să rezumăm!
Escapelle și Postinor au același principiu activ, și anume, Levonorgestrelul. Prin urmare, ambele sunt la fel de eficiente, important este să le consumați în primele 72 de ore de la actul sexual riscant, cu cât mai repede cu atât eficacitatea lor este mai mare, mai exact:
- Au o eficienţă în 95% dintre cazuri în primele 24 de ore.
- Au o eficienţă în 85% dintre cazuri în primele 48 de ore.
- Au o eficienţă în 58% dintre cazuri în primele 72 de ore.
EllaOne, este un medicamente pe bază de Acetat de ulipristal, și, prin urmare, este destul de eficient atunci când este utilizat cât mai repede posibil după un act sexual neprotejat, și cel mai târziu după maxim 5 zile, mai precis:
- Are o eficienţă în 85 și 73% dintre cazuri în primele 72 de ore.
- Are o eficienţă în 61% dintre cazuri în primele 48 și 120 de ore.
Când se folosește contracepția de urgență?
Pilula de a doua zi, disponibilă sub denumirea de contracepția de urgență trebuie luată ca doză unică cât mai repede posibil după un act sexual riscant. Mai multe situații pot duce la administrarea acesteia, printre care:
- Prezervativul a dat greș (s-a rupt sau a alunecat),
- Expulzarea dispozitivului intrauterin (DIU) sau a implantului contraceptiv hormonal,
- Metoda de retragere nu a funcționat,
- Uitarea sau întârzierea administrării zilnice a anticoncepționalului oral,
- Calculul greșit al perioadei fertile.
Cine poate lua contracepția de urgență și cât de des este recomandat să o facă?
Toate femeile pot folosi de câte ori este necesar contracepția de urgență sau „pilula de a doua zi”, indiferent de vârsta lor. Cu toate acestea, contracepția hormonală de urgență nu poate fi folosită des, deoarece perturbă ciclul feminin. Destinată utilizării excepționale, nu este o metodă obișnuită de contracepție. Prin urmare, înainte de orice contact sexual, trebuie ținut întotdeauna cont de administrarea de anticoncepționale și, în cele din urmă, de folosirea prezervativelor, care, pe lângă sarcină, protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.