Multe alimente conțin histamina, în timp ce altele pot determina ca mastocitele să elibereze histamina direct în țesutul corpului. Când corpul acumulează prea multă, histamina poate provoca reacții nedorite similare cu simptomele unei adevărate alergii – urticarie, tuse, nas curgător, dureri abdominale etc. Prin urmare, astăzi vom vorbi despre alimente bogate și sărace în histamină, care sunt compatibile sau nu cu excesul și intoleranța la acest compus.
Ce este histamina?
Histamina este un compus chimic derivat din aminoacidul histidină. Funcția principală a histaminei este de a eradica substanţele străine organismului. În fiecare zi, cantități mici din histamină ajută la reglarea funcțiilor fiziologice în întregul organism. Cu toate acestea, unii oameni secretă prea multă, ceea ce duce la simptome alergice și astmatice la aceasta. În timpul unei simptome alergice, anticorpii provoacă eliberarea de histamină, care poate declanșa o cascadă de reacții inflamatorii și poate provoca diferite simptome. Un exces de histamină poate fi indus și de alimentele bogate în histamine sau care stimulează secreția de histamină de către organism. Gătitul alimentelor nu distruge histamina.
Oamenii mai susceptibili de a fi intoleranți la histamină sunt femeile de peste 40 de ani, persoanele cu boli inflamatorii intestinale, persoanele cu diverse alergii sau cele cu astm bronșic.
Cine are nevoie de o dietă săracă în histamină?
Alimentele care conțin histamina sunt de obicei inofensive, deoarece histamina ingerată este descompusă de organism. Cu toate acestea, în caz de anumite boli, alimentele care conțin histamina agravează simptomele. Ar trebui evitate acele alimente care conțin histamină, în caz de următoarele boli:
- urticarie (urticarie)
- sindromul de activare mastocitară (SAM)
- ulcere aftoase
- alergii (mai ales febra fânului, alergie la polen)
- migrenă
- intoleranță la histamină
- eczemă
- mastocitoză
Care sunt alimentele bogate în histamină?
Alimentele bogate în histamina sunt cele care conțin mai mult de 20 mg de histamină și pot afecta procesul metabolic atunci când sunt consumate în mod regulat.
Este posibil ca multe dintre alimentele care sunt consumate zilnic să fie bogate în histamina, așa că reducerea sau eliminarea acestora, va ajuta organismul să rămână sănătos și echilibrat.
Legume și fructe bogate în histamină:
- vinete
- ciuperci și ciuperci champignon
- dovleac
- avocado
- spanac
- suc de fructe
- legume fermentate
- soia și toate produsele derivate
- varză murată
- roșii
- caise, căpșuni, struguri, portocale, curmale, piersici, papaya, afine, ananas, stafide…
Leguminoase bogate în histamină:
- năut
- linte
- fasole
Băuturi bogate în histamină:
- vin roșu, alb și spumant
- bere îmbuteliată
- șampanie
- cafea
Care sunt alimentele de origine animală cu un conținut crescut de histamină?
Carne bogată în histamină:
- carne crudă, cum ar fi șunca
- carne procesată
- ficat
- carne proaspătă de porc
- carne gătită, cum ar fi șunca
- cârnați cruzi, salam, jambon, bacon și multe alte produse din carne procesată
Lactate bogate în histamină:
- lapte pasteurizat
- lapte crud
- Iaurt
- brânzeturi fermentate și maturate (Emmental, Parmezan, Roquefort, Camembert etc.)
Peşte bogat în histamină:
- conserve de pește, cum ar fi macrou, ton, hering și sardine
- pește albastru precum ton, macrou, sardine sau hamsii
- pește alb congelat, cum ar fi cod și merluciu
- pește afumat (hering, somon..).
- pește congelat
- crustacee și fructe de mare conservate
Diverse alimente bogate în histamină:
- oțet balsamic
- oțet din cidru de mere
- ciocolată
- albuș crud
- faina de grâu si orez
- sosuri făcute cu ou crud
- pâine și produse de patiserie | patiserie industrială
- coloranți artificiali, conservanți și drojdii
- condimente precum scorțișoară, cuișoare, nucșoară, curry
- alimente gătite rămase peste noapte
- drojdie
- lemn dulce
- anumite condimente (scorțișoară, cuișoare, anason, nucșoară, pudră de curry, pudră de chili)
- alimente care conțin anumiți aditivi (sulfiți, BHA, BHT și coloranți, în special tartrazină)
- praf de copt
- zaharuri rafinate
Care sunt alimentele cu un conținut scăzut de histamină?
Practic, nu există alimente complet fără histamină, deoarece histamina este conținută în aproape fiecare aliment. Cu toate acestea, există unele alimente care sunt sărace în histamina. Printre acestea regăsim următoarele:
Fructe cu conținut scăzut de histamina:
- pepene galben (toate tipurile)
- curmale japoneze
- mere
- fructe de pădure: afine, coacăze (roșu și negru), mure, agrișe, merișoare și struguri
- lici
- rodi
- fructe cu sâmburi: curmale, cireșe, mango, caise, nectarine, piersici, prune (doar în cantități mici), vișine
Legume cu conținut scăzut de histamină:
- legume cu frunze late (lăptucă, cicoare… toate tipurile, cu excepția rucolei)
- tipuri de varză: broccoli, varză, varză roșie, conopidă
- praz
- sparanghel
- cucurbitacee: castraveți, dovleac, dovlecel
- rădăcinoase: fenicul, morcov, țelină, păstârnac, ridichi, sfeclă roșie, cartof dulce, ceapă
- chard elvețian
- solanaceele: cartofi, ardei
- rubarbă
Care sunt băuturile, dulciurile, condimentele și ierburile cu un conținut scăzut de histamină?
Condimente și ierburi cu conținut scăzut de histamină:
- usturoi proaspăt (în cantități moderate)
- sare (în cantități moderate)
- ierburi proaspete, inclusiv tarhon, pătrunjel, cimbru și mușețel
- ghimbir (în cantități moderate)
- curcuma
- condimente ușor picante
- oțet de alcool
- amidon de porumb sau amidon de cartofi
Dulciuri cu conținut scăzut de histamină:
- practic toate, în afară de cele cu cacao și gemurile
- zahăr, miere, stevia, sirop de agave, în cantități moderate
Băuturi cu conținut scăzut de histamină:
- apă plată (dioxidul de carbon poate provoca probleme)
- ceaiuri din plante (cu excepția urzicii și a ceaiului negru)
- sucuri de fructe/nectare din fructe proaspete
- lapte de migdale sau lapte de ovăz
Care sunt cerealele, nucile și uleiurile cu conținut scăzut de histamină?
Cereale și produse de panificație cu conținut scăzut de histamină:
- mei
- orez
- quinoa
- porumb
- paste
- grâu, ovăz, orz, speltă și produse de copt făcute din acestea (atenție la produsele cu drojdie, hrișcă, aluat sau germeni de grâu)
- pâine integrală
Nuci și semințe cu conținut scăzut de histamina:
- fistic
- macadamia
- produse din nucă de cocos
- alune (doar în cantități mici, deoarece își eliberează propria histamina în organism)
- nuci braziliene
- semințe de susan, semințe de in, semințe de dovleac
- migdale
- castane
Ulei cu conținut scăzut de histamină:
- ulei de măsline extravirgin crud în cantitatea potrivită pentru a asezona alimentele
Care sunt produsele de origine animală cu un conținut scăzut de histamină?
Carne cu conținut scăzut de histamină:
- carne proaspătă și nemarinată (carne de vită și pasăre tocată, carne tocată, file)
- carne congelată, decongelată și gătită rapid
Pești și animale marine cu conținut scăzut de histamină:
- pește sau animale marine absolut proaspete, cum ar fi codul, păstrăvul etc.
- pește sau animale marine congelate, decongelate și gătite rapid
Produse lactate și ouă cu conținut scăzut de histamină:
- produse lactate proaspete, lapte direct de la fermă
- unt (crema dulce)
- cremă de brânză făcută în casă
- brânzeturi proaspete precum ricotta, exquisa, mozzarella, brânză de vaci, etc.
- ouă proaspete
În concluzie
Eliminarea tuturor acestor alimente pe termen lung nu este recomandată, ceea ce ar putea duce la restricții inutile, deficiențe alimentare, o relație negativă cu alimentele și scăderea calității vieții. Scopul principal, ar trebui să fie reducerea alimentelor bogate în histamină și ducerea unei vieți sănătoase, care atrage după sine scăderea nivelului de histamină din organism.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.