Pilula de a doua zi, cunoscută și sub numele de contracepția de urgență are caracteristici asemănătoare majorității medicamentelor, poate provoca efecte secundare la unele femei. Indiferent dacă tocmai ați luat pilula de urgență sau dacă intenționați să o folosiți în viitor, este bine dacă știți la ce să vă așteptați.
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu pilula de a doua zi, este o pastilă care se administrează în termen de 72 de ore de la contactul sexul neprotejat și care reduce șansele apariției unei sarcinii nedorite. Această pastilă nu ar trebui să fie folosită pe post de metodă contraceptivă obișnuită, ci pe post de plan de rezervă în cazul în care alte metode contraceptive au eșuat. Cele mai multe femei iau pilula a doua zi dimineața după, de aici vine și porecla.
Una dintre întrebările care apar cel mai frecvent după utilizarea sa este dacă pilula de a doua zi întârzie menstruația (ciclul menstrual). Drept urmare, în acest articol vă vom prezenta toate informațiile pe care trebuie să le știți despre acest subiect.
Cuprins
Din ce este făcută această pilulă și cum funcționează?
Contracepția de urgență conţine un hormon pe care îl conţin şi pilulele anticoncepţionale obişnuite, doar că într-o concentraţie mult mai mare. Acest hormon este responsabil de întârzierea sau eliminarea ovulaţiei în acea lună, atunci când are loc contactul sexual neprotejat în timpul zilelor fertile ale ciclului menstrual. Această pastilă are o eficiență între 75 și 89% dacă este administrată în mod corespunzător.
„Pilula contraceptivă de urgență ” sau ” pilula de a doua zi” conține un hormon sintetic asemănător progesteronului, numit levonorgestrel. Acest hormon previne sarcina în principal prin întârzierea sau blocarea ovulației (eliberarea unui ovul din ovar), împiedicând astfel fecundarea. Levonorgestrelul nu inhibă implantarea ovulului fecundat și nu întrerupe o sarcină, ceea ce înseamnă că nu are niciun efect abortiv și nu va afecta o sarcină deja instalată sau fătul. Unele pilule pot conține, de asemenea, meloxicam, un antiinflamator cu un efect contraceptiv important care are mai puține efecte secundare decât levonorgestrelul.
Poate întârzia menstruația contracepția de urgență (pilula de a doua zi)?
Răspunsul este DA. Acest medicament, datorită concentrației hormonale ridicate poate provoca, de asemenea, efecte secundare în organism. Printre cele mai frecvente efecte secundare se numără:
- Avansarea sau întârzierea menstruației
- Greață
- Vărsături
- Cefalee
- Sângerări care nu sunt asociate cu menstruația
- Modificări ale intensității sângerării în timpul perioadei ciclului
Data venirii ciclul menstrual poate fi modificată datorită conținutului hormonal crescut. Întârzierea sau înaintarea venirii ciclului menstrual va fi influențat de momentul ciclului în care a fost luată pilula.
Venirea normală a ciclului menstrual
Un studiu efectuat de Universitatea Princeton asupra unui grup de femei a stabilit că atunci când pilula a fost administrată la o zi sau două după ovulație, ciclul menstrual corespundea perioadei venirii normale a acestuia, fără a observa efectele secundare evidente în ciclul lor.
Venirea mai devreme a ciclului menstrual
Un grup de femei care au luat pilula la o zi după primele trei săptămâni de la ciclul menstrual au observat o avansare a ciclului menstrual. Cu cât trece mai mult timp de la perioada ciclului, cu atât menstruația poate apărea mai devreme. Acesta este unul dintre cele mai frecvente efecte ale acestui contraceptiv.
Venirea întârziată a menstruației
Femeile care au luat pilula după mai mult de două zile de la data ovulației au avut întârzieri ale ciclului menstrual, totuși aceste întârzieri durează, de obicei, câteva zile. Atunci când menstruația este întârziată cu 7 zile sau mai mult, aceasta poate indica faptul că pilula de urgență nu a funcționat și că există posibilitatea unei sarcinii.
În ce condiții ar trebui să fiți îngrijorați de întârziere?
Trebuie spus că nici o metodă nu este 100% eficientă, cu atât mai puțin pilula de a doua zi, care, deși acționează pentru a împiedica sarcina, nu are eficiență atunci când ovulul a fost implantat în uter. Drept urmare, există întotdeauna riscul unei sarcinii atunci când menstruația întârzie mai mult de 7 zile.
În situația în care observați o întârziere a ciclului menstrual cu o săptămână este recomandat să faceți un test de sarcină pentru a vede exact dacă sunteți sau nu însărcinată.