Home Sănătate, Nou Creatinina: ce este, care sunt valorile de referință și cum se face testul?
NouSănătate

Creatinina: ce este, care sunt valorile de referință și cum se face testul?

Creatinina este unul dintre indicatorii importanți care se măsoară în sângele și urina noastră. Cu ajutorul acestui indicator, pot fi diagnosticate posibilele boli ale rinichilor și pot fi stabilite anumite scheme de tratament. Dar, ce este mai exact creatinina, care sunt valorile de referință și cum să faceți testul – haideți să aruncăm o privire de ansamblu!

Ce este creatinina?

Creatinina este rezultatul metabolismului moleculelor complexe purtătoare de energie. Aceste molecule se formează în ficat și se răspândesc în toate celulele, furnizând acestora din urmă energia necesară activității vitale. Energia este eliberată în urma ruperii legăturilor chimice speciale, odată cu formarea produselor de descompunere care revin în sânge. O parte a acestora este reutilizată în sinteza noilor purtători de energie, iar cealaltă parte este utilizată de sistemul excretor ca compuși străini corpului. Printre acestea se numără creatinina. Este întotdeauna prezentă în sânge, deoarece este importantă pentru funcția creierului, nervilor și pentru masa musculară.

Metabolismul energetic este cel mai activ în țesutul muscular (în special în timpul exercițiilor fizice), celulele nervoase (în timpul efortului mental) și în tractul gastro-intestinal (după masă). Trebuie reținut că concentrația de creatinină variază în funcție de masa musculară a unei persoane. Astfel, bărbații au, în general, un nivel mai ridicat de creatinină din sânge decât femeile.

Ce niveluri de creatinină ar trebui să aibă bărbații?

Limita scăzută: 0,5 miligrame pe decilitru (mg/dl)
Limita crescută: 1,1 miligrame pe decilitru (mg/dl)

sau

Limita scăzută: 44 micromoli pe litru (µmol/l)
Limita crescută: 97 micromoli pe litru (µmol/l)

Ce niveluri de creatinină ar trebui să aibă femeile?

Limita scăzută: 0,5 miligrame pe decilitru (mg/dl)
Limita crescută: 0,9 miligrame pe decilitru (mg/dl)

sau

Limita scăzută: 44 micromoli pe litru (µmol/l)
Limita crescută: 80 micromoli pe litru (µmol/l)

Care sunt valorile normale ale creatininei în sânge funcție de sex și vârstă?

Următoarele valori normale se aplică sângelui:

Sex și grupă de vârstăValoarea normală a creatininei în mg/dl (ser sau plasmă)Valoarea standard a creatininei în µmol/l (ser sau plasmă)
Bărbați <50 de ani

Bărbați >50 de ani

0,84-1,25

0,81-1,44

74,26-132,6

68,0-123,8

Femei0,66-1,0953.04-96,36
Copii (16-18 ani)

Copii (13-15 ani)

Copii (10-12 ani)

Copii (7-9 ani)

0,8-1,4

0,6-1,2

0,6-1,0

0,6-0,9

70,72-123,76

53.04-106,08

53.04-88,4

53.04-79,56

Copii (4-6 ani)0,5-0,844,2-70,72
Copii (1-3 ani)0,4-0,735.36-61,88
Copii (1-12 luni)0,4-0,735.36-61,88
Copii (1 până la 30 de zile)0,5-1,244.2-106,10

Care sunt valorile normale ale creatininei în urină?

FemeiBărbați
Test de urină dimineața260-2170 mg/l390-2590 mg/l
Colectarea urinei pe parcursul a 24 de ore1,0-1,3g/zi1,5-2,5 g/zi

Ce indică nivelul scăzut de creatinină?

Valorile scăzute ale creatininei pot indica malnutriție sau pierderea masei musculare cauzate de îmbătrânire sau de boli precum distrofia musculară și miastenia gravis.

Ce indică nivelul crescut de creatinină?

Nivelurile ridicate de creatinină pot indica boli ale rinichilor și alte probleme, inclusiv:

  • Insuficiență renală;
  • Infecție la rinichi;
  • Blocarea tractului urinar;
  • Deshidratare;
  • Intoxicație cu metanol;
  • Preeclampsia (hipertensiune arterială în timpul sarcinii).
  • Rabdomioliza (distrugerea fibrelor musculare);

În cazul pierderii funcției renale, este necesar să se investigheze dacă cauza acesteia este legată de afecțiuni precum diabetul necontrolat sau hipertensiunea.

Sportivii și culturiștii pot avea un nivel ridicat de creatinină din cauza nevoii mai mari de a genera energie pentru a satisface cerințele lor musculare. Persoanele care utilizează suplimente de creatină pot avea, de asemenea, niveluri mai mari de creatinină datorită disponibilității crescute a substanței precursoare a acestei proteine.

Cum se face testul creatininei?

Testul creatininei se face de obicei printr-un test de sânge pentru a evalua cantitatea de substanță din organism, cu toate acestea, medicul poate comanda și un test de urină. În funcție de tipul de examen, există diferite măsuri de precauție:

Testul de sânge

Testul de sânge constă dintr-un test de sânge venos, de obicei din mână. Deoarece nivelul creatininei din sânge este legat de activitatea musculară, este recomandat să se oprească orice activitate fizică intensă în timpul celor 48 de ore care preced examenul. În plus, deoarece carnea roșie este bogată în creatină, este recomandat să se limiteze consumul său la mai puțin de 200 de grame cu 24 de ore înainte de examinare sau chiar să nu se consume deloc. Consumul de băuturi sau produse diuretice trebuie evitat cu o zi înainte și în ziua examinării.

De asemenea, înainte de test, medicul poate cere încetarea administrării anumitor medicamente.

Testul de urină

Testul creatininei urinare, care măsoară cantitatea de creatinină eliberată din sânge de către rinichi, este estimată din volumul total de urină produs în 24 de ore.

Pentru aceasta, urina este colectată într-un singur recipient furnizat în acest scop de către personalul medical. Urina trebuie păstrată la frigider.

Cât costă un test de creatinină?

Nu se poate spune exact cât costă un test de creatinină, deoarece fiecare laborator are stabilite propriile sale prețuri.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!