Cancerul este una dintre cele mai frecvente boli grave, care afectează anual milioane de oameni din lumea întreagă. Iar unele dintre cele mai puternice substanțe active pentru stoparea și vindecarea acestuia, se găsesc în organismele vii care cresc în sol. Dar chiar există plante care tratează cancerul? Răspunsul este fără discuție DA. Potrivit numeroaselor studii, sunt multe produse de origine vegetală care sunt capabile să provoace „moartea celulelor imunogene”. Și prin capacitatea substanțelor lor fitochimice care stimulează sistemul imunitar, pot ajuta și la prevenirea cancerului.
Cuprins
Care sunt cele mai bune plante medicinale pentru cancer?
În medicină, plantele sunt folosite pentru a elimina toxinele din organism, pentru a îmbunătăți circulația sângelui, pentru a crește tonusul organelor și pentru a normaliza somnul. Însă cu toate acestea, plantele oferă substanțe care sunt cu adevărat utile în distrugerea celulelor maligne. Poate nu întâmplător, majoritatea ingredientelor active folosite în medicamente sunt obținute din plante medicinale. Iar în cele mai multe cazuri, aceste ingrediente au fost foarte bine testate înainte de a fi folosite la nivel mondial în tratarea leucemiei, tumorilor ovariene, renale, pulmonare etc. Chiar dacă unele nu determină stoparea bolii, ele ajută în schimb la ameliorarea unor simptome, precum pierderea poftei de mâncare, depresia, anxietatea, greața sau insomnia produsă de boală sau de efectele chimioterapiei. Iată 5 dintre cele mai bune plante, împreună cu câteva informații despre beneficiile lor împotriva cancerului:
1. Germeni de broccoli
Germenii de broccoli sunt extrem de buni pentru sănătate. Numeroase studii au demonstrat, de fapt, eficacitatea lor în combaterea cancerului de colon, prostată și sân.
Ei oferă organismului sulforafan, o substanță cu proprietăți anticancerigene care este prezentă în multe dintre legumele crucifere, cum ar fi varza, napii și rucola, și pe care germenii de broccoli o conține în cantități de 100 de ori mai mari decât în planta matură.
Sulforafanul din germenii de broccoli proaspăt eclozat determină celulele să producă enzime care pot proteja celulele de toxinele ce stau la baza cancerului din organism și, de asemenea, pot bloca creșterea celulelor canceroase. Prin urmare, 3 până la 5 porții pe săptămână sunt suficiente pentru a beneficia de toate efectele lor benefice, cu condiția ca enzima mirozinaza să fie prezentă în aceștia, deoarece fără acest compus, sulforafanul nu se formează.
2. Astragal
Astragalus membranaceus și Astragalus mongholicus sunt plante din specia Astragalus, care sunt larg răspândite în zona de nord-est a Chinei. Compușii lor bioactivi includ 14 forme de polizaharide de astragalus (APS), pe lângă abundența de saponine și săruri minerale. Cercetările în vivo și în vitro, atât pe animale cât și pe oameni, au evidențiat capacitatea acestor astragaluși de a acționa ca antioxidanți, anticancerigeni, antiinflamatori, antivirali, antibacterieni care pot fi integrați în terapia oncologică, și asta datorită potențialului lor imunoregulator și imunomodulator. Și mai mult decât atât, există dovezi științifice preliminare că administrarea unuia dintre cei doi Astragaluși, împreună cu Ligustrum lucidum (ligustr lucios), ar putea crește rata de supraviețuire la pacienții cu cancer la sân sau pulmonar, atunci când este asociat cu terapia convențională. Datele ar părea a fi asociate cu o reactivare a celulelor T imunodeprimate.
De exemplu, în timpul unui studiu efectuat pe șoarecii cu cancer la ficat, administrarea de astragalus a avut un efect antitumoral semnificativ prin inducerea apoptozei (distrugerea) celulelor canceroase [23].
În cele din urmă, mai multe studii arată că astragalus ajută în lupta contra cancerului de sân [24–26].
3. Ciuperci (Maitake, Cordyceps, Shiitake, Coriolus Versicolor sau Reishi)
Se folosesc în funcție de problema oncologică de tratat și în funcție de pacient o serie de ciuperci medicinale, precum Maitake, Cordyceps, Shiitake, Coriolus Versicolor, și ciuperca de longevitate sau Reishi (Gaanoderma Lucidum). Efectele posibile ale acestor fungi, se bazează pe efectele unor substanțe vegetale secundare precum lectinele, beta-glucanii, ergosterolul sau aminoacidul arginina. Aceste substanțe se pot lega de anumiți receptori și – cel puțin în experimentele de laborator – activează sau promovează efecte antiproliferative (suprimarea creșterii celulare), supresoare tumorale, antibacteriene, stimulatoare ale sistemului imunitar, citotoxice (citotoxină) și alte efecte.
De exemplu, rezultatele a 6 studii de cercetare controlate cu placebo, care au examinat în primul rând efectele ciupercilor medicinale Agaricus, Coriolus și Reishi, au arătat nu numai o îmbunătățire a calității vieții și a efectelor antitumorale, ci și un timp mai lung de supraviețuire la pacienții cu cancer care luaseră preparate pe bază de ciuperci. În plus față de ciupercile menționate mai sus, cordyceps și shiitake l-au fost, de asemenea, atribuite efecte antineoplazice în studiile clinice pe oameni. Iar în terapia holistică a cancerului, se folosesc adesea concentrații mari de 10-12 capsule pe zi. Pe de altă parte, în funcție de nevoile fiecărui organism în parte, se iau în același timp între 3-6 ciuperci.
4. Turmeric
Fiind extras din una dintre cele antioxidante plante din lume, turmericul este recunoscut pentru eficacitatea sa împotriva celulelor canceroase. Cu proprietățile sale antiinflamatorii, acest condiment ameliorează inflamația oriunde este prezent în organism și, de aceea, este considerat un remediu natural pentru prevenirea cancerului. Această acțiune este posibilă datorită curcuminei, principalul ingredient activ al turmericului, care poate pătrunde cu ușurință în organism și poate ameliora inflamația.
Cercetările de bază au arătat că curcumina are un spectru foarte larg de acțiune. În culturile celulare, de exemplu, acționează ca un fitoestrogen și antiandrogen slab. În special în experimentele cu celule canceroase într-o cutie Petri, turmericul are un efect de inhibare a creșterii și declanșează moartea timpurie a celulelor. În plus, substanța poate face celulele canceroase mai susceptibile la efectele chimioterapiei și radiațiilor.
Diversele efecte ale turmericului se datorează structurii sale chimice. Cele două inele fenolice ale curcuminei reacţionează cu numeroase proteine şi enzime. De exemplu, aceste două grupuri active din curcumină inhibă sau induc diferite căi de atac în celulele canceroase și influențează formarea factorilor de creștere și a citokinelor, spre exemplu.
Cu toate acestea, curcumina este greu de absorbit de către organismul uman, deoarece este solubilă în grăsimi și nu este foarte stabilă. Iar pentru a ajuta la o mai bună absorbție, trebuie amestecată cu piper negru (piperină) și ulei de măsline.
5. Rădăcină de brusture
S-a dovedit că rădăcina de brusture nu numai că ajută la curățarea sângelui, ci și previne dezvoltarea unor tipuri de cancer. De asemenea, s-a demonstrat că ar avea efecte inhibitoare puternice asupra dezvoltării tumorilor maligne, precum carcinomul pancreatic. Un alt studiu a constatat că rădăcina de brusture a inhibat substanțial proliferarea celulelor mamare canceroase.
Din punct de vedere farmacologic, unul dintre cei mai importanți constituenți ai brusturelui este un lignan (lignanii sunt una dintre clasele de polifenoli) ce se numește Arctigenină.
Arctigenina este produsul reacției dintre Arctin și o anumită enzimă (beta glucozidaza) prezentă în sămânța plantei; care are unele proprietăți, toate demonstrate prin experimentele reproduse în eprubete: ea inhibă dezvoltarea celulelor bolnave și le ucide, fără a le afecta pe cele sănătoase.
O doză tipică de brusture este de 1 până la 2 g de pulbere de rădăcină uscată de 3 ori pe zi.
Cum pot plantele să distrugă tumorile canceroase?
Pentru a face față mediului înconjurător, multe dintre plante au la bază un mecanism de dezvoltare și protecție. Spinii, tulpinile, frunzele, florile și rădăcinile lor bine ancorate în pământ le ajută să crească, să se înmulțească și scape de prădătorii, în special de insecte și animale. Prin urmare, putem afirma că atât spinii, tulpinile, frunzele, florile și rădăcinile plantelor medicinale sunt bogate în anumite substanțe benefice, dar și în substanțe otrăvitoare, care odată ajunse în organismul uman, distrug aceste tumori canceroase. Chiar dacă unele plante conțin substanțe toxice pentru oameni, doza lor este infimă, așadar nu este periculoasă.
În concluzie?
Capacitatea de a preveni cancerul, de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase și migrarea acestora în organism, fără a deteriora celulele sănătoase și, mai ales, fără a lăsa efecte secundare cum o fac terapiile convenționale, compușii acestor 5 plante sunt ideali pentru dezvoltarea de noi medicamente care permit vindecarea chiar și a celor mai dificile tumori benigne.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.