Roșul este o culoare primară excelentă care are o semnificație complexă. Este o nuanță cu o istorie bogată, analizată de mari istorici, filozofi și specialiști în culori. În acest articol, vom vedea care este simbolistica și semnificația culorii roșii: semnificația sa spirituală și psihologică, precum și ce interpretare are această culoare!
Cuprins
Culoarea roșu: simbol al sângelui și al energiei vitale
Culoarea roșie este un simbol al sângelui și al energiei vitale, atât mentală, cât și fizică. Este, de asemenea, culoarea care evocă cel mai bine emoțiile, în special dragostea, și chiar pasiunea, erotismul și pofta. Având în vedere acest lucru, trebuie menționat că este culoarea dominantă în locurile de plăcere și distracție (pentru decorarea teatrelor, operelor și cabaretelor!).
În imaginația colectivă a fost întotdeauna asociată cu zeul războiului, Marte. Tocmai pentru că simbolizează focul, culoarea roșie este și un simbol al acțiunii, energiei și luminii. Într-un registru mai blând, arta creștină timpurie pe de altă parte folosea roșul pentru a picta serafimii și arhanghelii. Acest tip de alegere se datorează în principal corelației dintre culoarea roșie și hainele regilor: Iisus Hristos este văzut ca regele întregii creații, ca fiu al lui Dumnezeu. Prin urmare, este și iubirea divină, sacrul (este culoarea pe care preotul o asociază cu albul la marile sărbători religioase).
Iar, în urmă cu câteva secole, roșul simboliza aristocrația, suveranitatea, dar astăzi este asociat „popular” cu petalele de mac, simpaticul peștișor de aur, Moș Crăciun etc.
Semnificație culoare roșie: ce transmite?
Ca culoare a sângelui, roșul este adesea asociat pe de o parte cu frumusețea, bucuria, iubirea, puterea, plăcerea și, pe de altă parte, violența, mânia, crima de sânge, războiul, pedeapsa, păcatul. Există un echilibru între bine și rău. Dacă luăm dragoste, avem toată paleta de roșii, avem iubire divină care este sângele vărsat de Hristos pe cruce, este dragostea-pătimirea între doi oameni, dar este și erotism, poftă, prostituție. Multă vreme, prostituatele au fost nevoite să poarte haine roșii pentru a se distinge de alte femei. Bordelurile au fost identificate și printr-un semn sau un felinar roșu.
În învățăturile indienilor Cherokee, roșul reprezintă un foc interior sacru care simbolizează alegerea de a articula și trăi într-un mod sacru. Este unul dintre cele trei focuri sacre care trebuie onorate prin gânduri și acțiuni adecvate, pentru a deveni înțelepți și a-i sluji pe alții.
Pentru alchimiști, roșul era simbolul progresului către realizarea Marii Opere, transmutând materia vulgară în aur.
Fiind o culoare primară, roșul este utilizat în viața practică, deoarece este culoarea care afectează mai mult și mai repede atenția ochilor noștri. De fapt, este folosit de ceva vreme pentru a semnaliza orice tip de pericol sau infracțiune, de la semafoare, la hidranți de incendiu, la semnale de alarmă, și până la cartonașe roșii etc.
În alte scopuri, chiar din cele mai vechi timpuri, în medicină s-a plecat de la teoria că ar putea vindeca, prin urmare, doctorii au îmbrăcat și înfășurat pacienții în roșu. Unii medici au prescris alimente roșii, împachetări în lână roșie pentru entorse, dureri în gât sau febră.
În Evul Mediu, bolnavii de varicelă erau înfășurați în pături roșii și s-a constatat că în cazurile de rujeolă vindecarea era mai rapidă într-o cameră cu perdele roșii. Pe scurt, roșul poate lua cu adevărat diverse fațete!
Simbolistica culorii roșii în psihologie
În psihologie, culoarea roșie poate fi asociată cu ego-ul, instinctele violente, dorința sexuală, impulsurile incontrolabile, agresivitatea sau chiar cuceririle amoroase. Hainele roșii sunt simboluri ale puterii și atractivității.
Cu toate acestea, cei care preferă această culoare au o personalitate competitivă și decisivă, extrovertită și foarte autonomă în fiecare decizie pe care o iau. Iar atunci când își depășesc limitele există riscul este de a cădea într-un comportament agresiv, dominant până la distrugerea dorințelor celorlalți. O persoană „roșie” care își trăiește viața în armonie este capabilă să exploateze această hotărâre de a se impune în lumea profesională, grație spiritului său de sacrificiu și a inteligenței vii.
La copii, roșul poate evoca libidoul inconștient, care se găsește în multe povești, cum ar fi Scufița Roșie și multe altele.
Cine se ferește de această culoare este o persoană neliniștită, adesea incapabilă de a face față dificultăților pe care i le oferă viața. Aproape întotdeauna, preferă să stea în umbra altora, rămânând astfel în culise fără dorința de a fi protagonist.