Home Cultural Cum afli volumul cubului?
Cultural

Cum afli volumul cubului?

Cubul sau hexaedrul este un poliedru limitat de șase fețe de formă pătrată. Fiind un paralelipipedul dreptunghic cubul are toate muchiile egale. Prin urmare, calcularea volumului unui cub este de obicei destul de simplu, deoarece toate marginile unui cub au aceeași lungime; nu trebuie decât să înmulțim lungimea × lățimea × înălțimea. Să vedem în continuare, pas cu pas, cum putem calcula volumul unui cub.

Măsurăm lungimea uneia dintre laturi sau margini. Nu contează pe care dintre laturi alegem să o măsurăm, deoarece după cum am mai spus, toate dimensiunile sunt egale, adică este un poliedru obișnuit cu 6 fețe egale.

Formula de calcul pentru volumul cubului este poate una dintre cele mai ușoare formule matematice: latura la cub (V = a³). Sau latura la puterea a treia (V=l³).

De aceea, trebuie să înmulțim valoarea laturi sale cu 3.

Să presupunem atunci că latura cubului al cărui volum dorim să-l calculăm măsoară 10 cm, deci trebuie să înlocuim această valoare în formulă și să efectuăm următoarea operație matematică:

V = 10³ = 10x10x10 = 300 cm³

Deci, am aplicat formula pentru calcularea volumului cubului și am obținut rapid rezultatul dorit.

Volumul este exprimat într-o unitate de măsură diferită, numită cubică. Deoarece măsurarea inițială a fost în centimetri, rezultatul va fi întotdeauna în centimetri cubi.

 

Comentarii pe Facebook
5/5 - (3 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!