Colita este o inflamație a mucoasei intestinului gros. Atunci când inflamația apare atât în intestinul gros, cât și în intestinul subțire, atunci se numește enterocolită. Boala poate fi acută sau cronică. În ciuda acestui fapt, nu toți dintre dvs. știți că o aveți sau ce anume v-a declanșat-o. De aceea, în cele ce urmează vă prezentăm toate informațiile pentru a vă da seama dacă suferiți sau nu de colită, astfel încât să gestionați mai bine o anumită problemă de sănătate.
Cum aflu dacă am colită: cauze și tipuri
În primul rând, putem afirma totuși că colita este o boală caracteristică inflamației care acoperă pereții colonului și poate fi virală sau bacteriană. Medicii identifică următoarele cauze ale colitei, precum: infecții intestinale, alimentarea necorespunzătoare cu sânge a colonului, utilizarea pe termen lung a antibioticelor, alimentație slabă, expunerea la radiații, alergie, intoxicaţie, stres și prezența viermilor.
Există diferite tipuri ale aceastei inflamații, inclusiv colita ulcerativă, în care mucoasa intestinului gros se inflamează. Boala Crohn, este un tip de boală intestinală în care părți ale tractului gastrointestinal devin inflamate; cel asociat consumului de medicamente și toxine.
La fel, există și alte tipuri de colită, cum ar fi diverticuloză / diverticulită colonică și colită nervoasă, care tind să fie prevenite prin schimbarea unor obiceiuri alimentare, precum și prin controlul stresului.
Cum aflu dacă am colită: semne, simptome și tratament
Intensitatea și gradul semnelor sau simptomelor colitei depind de forma bolii. În forma acută, simptomele bolii sunt foarte pronunțate și cresc rapid. În primul rând, colita se manifestă prin senzații dureroase ale abdomenului, care pot crește în timpul mersului sau alergării prin stres mecanic, și în timpul diverselor proceduri terapeutice.
În colită, scaunul devine neregulat și slab: diareea este înlocuită de constipație. Un alt semn al bolii este prezența mucusului și / sau sângelui în fecale. Persoana simte un disconfort constant din cauza dorinței frecvente de a defeca, care este falsă. Simptomele pot fi tulburătoare noaptea și se pot încheia prin mișcări intestinale incomplete și cantități mici de fecale.
De asemenea, în colită balonarea și arsura pot fi resimțite în abdomen, și poate apărea flatulența. Cu un tratament util, colita ar trebui abordată din timp și eliminată într-un timp cât mai scurt. În caz contrar, colita se poate acutiza și este precedată de un proces cronic, iar apoi tratamentul se poate întinde pe o durată mult mai lungă de timp.
Colita în cazurile avansate are o manifestare lentă a semnelor bolii, care poate fi alarmantă chiar și în perioadele de remisie. Această afecțiune se caracterizează prin apariția unei erupții cutanate și greață, care se explică prin efectele toxice și dăunătoare ale colitei asupra organismului.
Este evident că în prezența unuia sau a mai multor simptome, este bine să mergeți la medicul dumneavoastră pentru a vă pune un diagnostic corect și a vă oferi un tratament adecvat.
În aceste cazuri, medicul specialist poate solicita unele teste pentru diagnosticarea colitei, inclusiv: radiografie, imagistică prin rezonanță magnetică a abdomenului și colonoscopie (necesare pentru a identifica dacă există inflamație a colonului). Este important să-i raportați medicului dumneavoastră simptomele exacte simțite pentru a-l ajuta să o diagnosticheze.
Pe lângă un tratament farmacologic, cu siguranță o modalitate bună de a contracara simptomele colitei este să urmați o dietă corespunzătoare. De fapt, acesta din urmă este, de asemenea, esențială pentru a vă îmbunătăți bunăstarea intestinului. Sunt recomandate în special alimentele probiotice care conțin bacterii vii capabile să reechilibreze flora bacteriană a colonului, mai ales dacă vorbim despre o colită de origine nervoasă.
În schimb, tratamentul medicamentos trebuie să se bazeze pe antidepresive, anxiolitice și antispastice. Cu toate acestea, pentru a obține cele mai bune rezultate, este esențial să vă îmbunătățiți stilul de viață, spre exemplu evitând excesul de cafea și tutun.