Cel puțin unu din trei elevi se infestează cu păduchi în fiecare an la școală, în special fetele, care de obicei au părul mai lung. Contagiunea se produce la copii între 3 și 11 ani prin contact direct cu părul sau capul sau prin contact indirect prin împărțirea unor obiecte precum pălării, piepteni, perii sau căști, deoarece păduchii nici nu sar, nici nu zboară. Există diferite tratamente și soluții care promit rezultate rapide, dar nu toate și-au dovedit eficacitatea, deoarece păduchii sunt din ce în ce mai rezistenți la pesticidele chimice. Ca să nu mai vorbim că produsele naturale sunt mai puțin agresive pentru scalp și păr. Prin urmare, cea mai bună modalitate de a scăpa de păduchi rămâne totuși utilizarea remediilor naturiste, atât ca forme de tratament, cât și ca preventive. Dar care sunt cele mai eficiente remedii pentru pediculoza la copii? Vă explicăm totul în acest articol.
Cuprins
Cum îți dai seama dacă un copil are păduchi?
În mod frecvent, simptomele păduchilor nu apar imediat după infectare, ci după câteva zile, iar uneori chiar săptămâni. Copiii cu pediculoză devin neliniştiţi, agitați și se scarpină în mod constant pe cap, cel mai adesea pe ceafă sau în spatele urechilor. Ei simt un mare disconfort, dar nu înțeleg exact cauza. Celebra mâncărime este cauzată de o reacție alergică la saliva insectei și apare la câteva săptămâni de la prima mușcătură.
Cum să elimini păduchii în mod natural: remedii casnice
Odată infestat cu păduchi, este dificil să scapi un copil de acești oaspeți nedoriți: iată câteva remedii naturiste care te vor ajuta să elimini și să prevenii păduchii din părul copiilor.
Pieptăn pentru păduchi
Daca copilul tău are deja păduchi și, chiar mai rău ouă (lindeni), poți folosi un pieptene special pentru păduchi. Acest pieptene este prevăzut cu dinți lungi și denși (la mai puțin de 0,3 mm distanta) din metal inoxidabil, care agață păduchii și lindeni fără a ataca părul. Pentru a face acest lucru, pieptănă-i cu atenție părul umed, șuviță cu șuviță, de la rădăcină până la vârf. Fă asta cu delicatețe (pieptănatul durează cel puțin o jumătate de oră, sau mai mult dacă copilul are părul mai lung sau mai des). Această operațiune nu numai că îndepărtează lindenii, dar previne și apariția altor păduchi.
Zeamă de lămâie
Unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru păduchi este zeama de lămâie. Principalul compus al acestui lichid este acidul citric. Acest compus încetinește procesele de evoluție ale larvelor, paralizează păduchii adulți, dizolvă lipiciul cu care femela își atașează lindeni de păr. Principalul efectul al sucului de lămâie – păduchii și lindenii sunt mult mai ușor de pieptănat.
Pentru a combate în mod eficient acești paraziți, toarnă 5 grame de zeamă de lămâie într-un pahar cu apă, amestecă până se dizolvă complet, apoi aplică-l pe scalp și păr timp de cel puțin o oră. La final, spală bine părul copilului.
Alcool
Alcoolul chiar ucide păduchii: nu în proporție de 100%, dar este mult mai eficient decât alte remedii populare. Pentru a ucide păduchii, combină alcool cu câteva picături de ulei vegetal sau cu apă cu săpun și aplică-l pe scalpul copilului, înfășoară-i capul cu o pungă de plastic și un prosop cald, și lasă soluția să acționeze timp de o oră. După acest timp, pieptănă părul copilului tău cu un pieptene cu dinți fini. Dacă după câteva zile observi că au mai supraviețuit păduchi, poți repeta această procedură.
Oțet de mere
Un alt remediu de casă care este destul de eficient împotriva păduchilor și lindenilor este oțetul. Acidul acetic afectează insectele în același mod ca acidul citric: paralizează, ușurează considerabil pieptănarea. Pentru a scăpa de păduchi cu oțet, pur și simplu amestecă-l cu apă călduță într-un raport de 1:1. Aplică amestecul pe tot părul și scalpul și lasă-l să acționeze 1-2 ore. Și apoi, trebuie să utilizezi un pieptene special pentru păduchi pentru a îndepărta păduchii morți. La final, spală părul copilului cu șampon și clătește-l bine.
Usturoi
Usturoiul are o acțiune excelentă împotriva pediculozei și totodată are putere antibiotică. Pentru a elimina păduchii și lindenii cu usturoi, pur și simplu zdrobește 10 căței de usturoi și amestecă-i cu 3 lingurițe de suc de lămâie. Apoi aplică amestecul pe scalp timp de 30 de minute, și în final spală și piaptănă părul cu grijă. Repetă procedura dacă este nevoie. Această metodă nu trebuie utilizată pe un copil care are mai puțin de 3 ani.
Maioneză
Se spune că grăsimea din maioneza sufocă și ucide în mod eficient păduchii.
Procedură: freacă generos scalpul copilului cu maioneză si apoi învelește-i părul cu o folie alimentară sau cu un prosop. Las-o acționeze 2 ore. Apoi, spălă-i părul cu șampon și balsam și pieptănă-l cu blândețe.
Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale sunt cel mai folosit remediu natural pentru eliminarea și prevenirea păduchilor. Acestea acționează prin eliminarea mirosului natural al corpului uman, care este cel care atrage paraziții și, în plus, înmoaie părul în ulei și reușesc să „sufoce” păduchii aflați în părul copiilor.
Prin urmare, pentru a-ți scăpa copilul de păduchi, amestecă două picături de ulei esențial (de exemplu, arbore de ceai, levănțică, eucalipt, rozmarin, citronella sau geranium) cu ulei nucă de cocos, de ulei neem, de ulei de măsline sau ulei de soia, aplică-l pe părul său, masează-i bine scalpul și lasă-l să acționeze timp de cel puțin o oră. La final, spală-i bine părul cu șampon și cu balsam.
Hanna
O metodă foarte populară de tratare a pediculozei este vopsirea părului cu henna. Henna stimulează creşterea părului şi încurajează sănătatea scalpului, reduce sau elimină afecţiunile pielii, cum ar fi acneea, eczemele, psoriazisul, mătreaţa, dar și lindenii păduchilor.
Procedură: amestecă pudra de henna cu apă călduță. Întinde pasta obținută pe părul copilului, apoi pune-i o cască de duș pe cap și lăsați-o să acționeze cel puțin cinci ore, sau de preferință peste noapte. Ulterior, umezește părul cu apă călduță și îndepărtează lindinii folosind un piepten bun.
*Sfaturi
În cele din urmă, va trebui să speli lenjeria de pat pe care doarme copilul. Perne, fețe de perne – toate trebuie spălate și aburite cu un fier de călcat fierbinte, astfel încât să nu supraviețuiască nici măcar un păduche. Iar dacă ai încercat toate remediile casnice contra păduchilor și nu ai reușit să obții rezultate pozitive în acest sens sau preferi să utilizezi produse speciale pentru păduchi, atunci cere sfaturi de la medicul tău pediatru sau de la farmacie.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.