Pâinea este, fără îndoială, unul dintre alimentele nelipsite de pe mesele oamenilor. Dar poate fi și un aliment care prezintă un risc pentru sănătatea persoanelor cu diabet. Din fericire, există o pâine care care reglează nivelul zahărului din sânge. De exemplu, pâinea de quinoa este cea mai bună pâine pentru persoanele cu diabet. În continuare, vă invităm să descoperiți toate detaliile acestei rețete de pâine pentru diabetici.
Care sunt beneficiile quinoei?
Quinoa este foarte bogată în substanțe nutritive. Ea conține un procent mare de amidon, aproximativ 60%, cu eliberare lentă, ceea ce înseamnă ca ajung încet în sânge si nu provoacă creșteri ale glicemiei, făcând din quinoa un aliment cu indice glicemic mediu-scăzut (egal cu 35). În ceea ce privește fibrele, quinoa este bogată atât în tipuri solubile, cât și în insolubile. Aceste elemente sunt valoroase pentru creșterea senzației de sațietate, reducerea nivelului de colesterol, încetinirea absorbției carbohidraților și, prin urmare, menținerea sub control a glicemiei, prevenind diabetul. Prin urmare, pâinea cu quinoa controlează și glicemia, și este potrivită ca aliment ușor de digerat și ușor pentru diabetici. O creștere necontrolată a zahărului din sânge este exclusă din cauza indicelui glicemic scăzut și nu poate deveni un pericol pentru diabetic după masă. Dacă organismul obține glucoza necesară din carbohidrați de înaltă calitate, aceștia sunt mai valoroși pentru organism ca combustibil celular și pot fi mai bine utilizați.
De asemenea, cerealele sale oferă, de asemenea, un procent bun de proteine, cu până la 18%, mai mare decât cel al cerealelor obișnuite. Aceste proteine sunt de bună calitate, asemănătoare cu cele din carne, pește și ouă și sunt bogate în aminoacizii esențiali lizină și metionină. Lizina, împreună cu vitamina C, permite producerea de colagen, esențial pentru menținerea mușchilor și a pielii tonifiate, prevenind și ridurile. Metionina, în schimb, are acțiune detoxifiantă, combate formarea radicalilor liberi care, dacă sunt în exces, provoacă boli și îmbătrânire prematură, reduce nivelul de colesterol și combate alergiile. Quinoa oferă și grăsimi, între 4 și 8%, majoritatea de tip polinesaturate, care sunt benefice pentru sistemul cardiovascular.
Cum să gătești pâine cu quinoa?
Pâinea de quinoa poate fi făcută din mai multe cereale, de obicei neprocesate, care sunt bogate în fibre alimentare naturale, un ingredient important în reducerea impactului carbohidraților asupra nivelului de zahăr din sânge. Pentru a-o găti, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 100 g de quinoa, alternativ: 100 g faină de quinoa sau fulgi de quinoa
- 100 g de făină de fulgi de ovăz sau faină de orez;
- 250 ml apă;
- 50 g semințe de floarea soarelui decojite;
- 4 grame de drojdie uscată;
- 1/2 linguriță de sare;
- 50 g ulei de măsline;
- 3 linguri de suc de lămâie;
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare:
Primul pas pentru a face pâine pentru diabetici este să spălați quinoa de mai multe ori și să o înmuiați timp de 8 ore. În acest fel se vor elimina substanțele anti-nutriționale ale acestei semi cereale. După trecerea timpului, scurgeți apa și transferați semințele într-un bol. Înmuiați-le din nou într-o jumătate de pahar de apă până când eliberează substanță cleioasă și își dublează volumul.
Pentru aluat, mixați quinoa într-un blender. Apoi, puneți totul în robotul de bucătărie pentru câteva minute pentru a mărunți ingredientele. Adăugați o jumătate de pahar de apă, ulei de măsline, drojdie, bicarbonat de sodiu, sare și zeamă de lămâie. Amestecați-le până obțineți o pastă omogenă și scoateți preparatul din robot. Când este gata, trebuie să îl lăsați să stea la temperatura camerei până când își dublează volumul, aproximativ 1 – 1/2 oră, după acest timp, trebuie să îl frământați la fiecare 15 minute.
Trebuie să faceți aceasta frământare timp de 1 oră și 15 minute și, ulterior, trebuie să lăsați din nou aluatul să se odihnească până observați că și-a dublat volumul. Dacă fermentarea pâinii se realizează mai mult de 3 ore, pâinea va avea o aromă mai intensă, de aceea este recomandat să o lăsați la dospit peste noapte la frigider.
De îndată ce s-a dospit, ungeți o tavă cu ulei sau tapetați-o cu hârtie de copt. Așezați uniform aluatul în tava de copt. Presărați-l cu semințe de floarea soarelui, apoi introduceți-l la cuptorul încălzit în prealabil, la o temperatură de aproximativ 165°C.
După 50-60 de minute, verificați starea coacerii cu o scobitoare: dacă aluatul nu se lipește de aceasta, pâinea dvs. este gata.
În final, scoateți pâinea din cuptor și lăsați-o să se răcească la temperatura camerei. În 15 minute vă puteți bucura de gustul delicios al pâinii pentru diabetici de casă. Poftă bună!
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.