Chefirul este un produs lactat fermentat obținut prin fermentare. Este ideal pentru un mic dejun sănătos, deoarece are proprietăți nutritive excelente. Produsul depozitat incorect se strică rapid, dar este destul de simplu să recunoașteți un chefir stricat.
Cât durează chefirul?
Perioada de valabilitate a chefirului depinde de mai mulți factori. Pentru început, kefirul de casă durează mai mult decât chefirul cumpărat din magazine. Chefirul de casă rezistă între 2 și 3 săptămâni în stare perfectă, atâta timp cât este păstrat la frigider. La temperatura camerei, are o durată de doar câteva zile.
Pe de altă parte, chefirul cumpărat din magazin are o durată de aproximativ 1 săptămână, chiar și după data de expirare înscrisă pe ambalaj, atunci când este păstrat nedeschis și de 3 până la 5 zile de la data expirării tipărită pe ambalaj, atunci când este păstrat deschis. Din nou, vorbim despre chefir care a fost sigilat corespunzător și păstrat în frigider la temperatura de +2…+6°C.
Cum vă dați seama că chefirul s-a stricat?
Chiar dacă data înscrisă pe ambalaj nu a trecut și din moment ce chefirul nu diferă foarte mult în ceea ce privește aspectul, principalul semn că s-a stricat este gustul neplăcut. Acesta este de obicei foarte acru sau amar și diferă de gustul proaspăt al alimentelor.
Și dacă vorbim despre un ambalaj sau o sticlă nedeschisă – atunci când există multă separare în chefir (zerul s-a depus în partea de sus) sau atunci când chefirul a devenit gros și curge greu, atunci asta înseamnă că chefirul s-a stricat și ar trebui să-l aruncați.
De asemenea, este normal ca chefirul să miroasă puțin a acru, dar dacă acesta are un miros acidulat, este un indiciu că chefirul nu mai este bun și cel mai bine este să nu îl consumați.
În plus, dacă observați că capacul ambalajului său este umflat, produsul este stricat și nu trebuie consumat. Același lucru este valabil și pentru culoarea chefirului. Un chefir de mare calitate trebuie să aibă întotdeauna o culoare alb-gălbuie, în niciun caz gălbuie, maro, verzuie sau roză, așa cum are de regulă un chefir stricat.
Consumul de chefir stricat: există riscul de dureri abdominale, greață și diaree?
Dacă ați consumat deja chefir acrit sau stricat, acesta vă poate provoca simptome precum dureri de stomac, greață și diaree. În acest scenariu, trebuie să beți multă apă pentru a umple pierderile masive de fluide pe care corpul dumneavoastră le are din cauza diareei. Cu toate acestea, nu trebuie să vă panicați, deoarece aceste simptome dispar după câteva zile.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.