Floarea reprezintă organul de înmulțire al gimnospermelor și angiospermelor cu caracter tranzitoriu, a cărei funcție fundamentală este perpetuarea speciei, prin producerea fructului, care conține semințele ce vor garanta noile generații de plante. În continuare, vom vedea care sunt părțile unei flori și funcțiile lor.
Majoritatea plantelor produc flori și se numesc spermatofite. Aceste spermatofite se împart în două grupe:
- Gimnosperme: sunt un grup de plante lemnoase (arbori și arbuști) cu lemnul format predominant din traheide, cunoscute sub numele de strobili (con). Florile sunt bărbătești si femeiești, iar sămânța este neînchisă în fruct.
- Angiospermele: cunoscute popular ca plante cu flori, cuprinde peste 235.000 de specii de plante. Ele au o floare tipică care poate reproduce chiar și fructele cu semințe. Astăzi angiospermele reprezintă grupul dominant de plante de pe suprafața pământului.
Florile sunt alcătuite din diferite părți, dar există unele care sunt de bază. În continuare, vom studia detaliat toate părțile florii.
Petale
Petalele sunt frunze modificate care înconjoară floarea și protejează (înainte de deschiderea sa) organe reproductive ale plantei. Sunt adesea viu colorate sau se prezintă ca având forme neobișnuite pentru a atrage polenizatorii.
Toate petalele unei singure flori formează corola sa.
Peduncul
Pedunculul este formațiunea vegetală prin care floarea (inflorescența) sau fructul se leagă de ramură prin lărgirea sau îngroșarea capătului său, dând forma receptaculului.
Receptacul
Receptaculul este o porțiune a florii care se găsește în porțiunea terminală a pedunculului și se formează prin îngroșarea, lățirea sau umflarea pedunculului floral, unde se așază frunzele florii și restul părților sale. Receptaculul formează axa florii. De pe receptacul se diferențiază toate celelalte elemente florale.
Periant
Învelișul floral se numește periant, adică frunzele care protejează și înconjoară organele de reproducere ale florii. În periant se află verticilul, unde sunt mai mult de două organe vegetale omoloage ale plantelor: caliciul și corola. Astfel planta protejează organele de reproducere ale propriile sale flori, atunci când sunt în procesul de dezvoltare.
Odată ce această etapă este finalizată, periantul capătă o culoare izbitoare pentru a atrage animale polenizatoare.
- Caliciu: reprezintă învelișul extern al unei flori, fiind alcătuit din totalitatea sepalelor acelei flori, care sunt asemănătoare frunzelor și au o culoare verde. Funcția sa este de a proteja și susține petalele florii atunci când este încă un mugur.
- Corola: este partea compusă din petale sau antofile colorate și izbitoare ale florii pentru a atrage animale polenizatoare. Corola dă formă florii și este generată după sepale.
Carpelă
Carpela formează partea reproductivă feminină a florii. Totalitatea carpelurilor formează gineciul, care poate conține unul sau mai mulți pistili.
Pistil
Pistilul este organul feminin de reproducere al plantelor spermatofite, care împreună formează ginoceul.
Ginoceu
Gineciul este sistemul reproductiv feminin al florii. Este format din una sau mai multe frunze verzi sau carpeluri unite sau separate printr-un pistil, pe care se produc ovulele care conțin gametul feminin. Gineceul este compus din următoarele elemente:
- Stil: partea filiformă aflată deasupra ovarului, care servește la stocarea și conducerea polenului.
- Stigmat: este partea superioară a pistilului. Funcția sa este de a face nectarul lipicios necesar polenului.
- Ovar: cavitatea bazală a gineceului conținând ovulele și este format din una sau mai multe frunze carpelare. Astfel, ovulele vor fi fertilizate de polenul masculin.
Androceu
Sunt denumiți androceu gameții masculini ai florii, care sunt compuși din următoarele elemente:
- Stamina: este organul masculin care se dezvoltă în flori și unde se produce polen.
- Antera: partea terminală a staminei florii, locul unde are loc producția de polen.
- Filament: este partea care susține antera, este, de asemenea, partea sterilă a staminei. Mărimea și forma sa poate fi diferită la fiecare tip de floare.
- Teci: care conțin grăuncioare de polen.
Cum se înmulțesc plantele cu flori?
Plantele cu flori se înmulțesc printr-un proces numit polenizare, acesta constând în transferul polenului de la o floare la alta.
Pentru ca ovarul unei plante cu flori să devină sămânță, trebuie să primească polen. Acest lucru se poate întâmpla în diverse moduri. Spre exemplu, unele flori produc cantități mari de polen în scopul de a fi distribuit către alte plante cu ajutorul vântului. Cu toate acestea, majoritatea plantelor cu flori strălucitoare și parfumate atrag insecte precum albine. Când acestea se apropie de floare pentru a colecta nectar, polenul se lipește de picioarele din spate. Apoi, stigmatul lipicios al unei alte flori prinde polenul atunci când albina aterizează sau zboară aproape de ea.