Home Nou Cum îți dai seama dacă o vânătă este încă bună?
Nou

Cum îți dai seama dacă o vânătă este încă bună?

În ciuda numeroaselor beneficii, vinetele pot provoca daune sănătății și pot produce otrăviri dacă sunt consumate în mod greșit. De aceea, pentru a le putea savura din deplin, trebuie totuși să le cunoașteți toate secretele. Dar de unde știi dacă o vânătă este încă bună? Cum să o alegi? Urmați sfaturi și trucurile noastre de mai jos.

Cum îți dai seama dacă o vânătă este încă bună?

Există câteva indicii care vă vor ajuta să recunoașteți vinetele de calitate. Primul dintre acestea se găsește în exteriorul acestor legume. În primul rând, coaja trebuie să aibă o culoare violetă impecabilă, fără încrețeli și fără pete maronii, sau alte semne evidente de degradare. Dacă observați că o vânătă prezintă pete în nuanțe maro sau are o culoare mai închisă decât nuanța purpurie obișnuită, atunci cel mai probabil a început să se strice sau este deja putredă.

Cel de-al doilea indiciu; observarea tulpinii (culoarea sepalului, adică partea superioară a vinetelor) este, de asemenea, o modalitate excelentă de afla dacă vinetele dvs. sunt bune sau stricate. Tulpina unei vinete nedeteriorate ar trebui să aibă o culoare verde strălucitor, în timp ce o vânătă putredă, are o culoare maronie.

Un alt indiciu pentru a afla dacă o vânătă este stricată sau nu, constă în atingere. Ridicați vânăta și verificați greutatea acesteia în mână. Una putredă se va simți mai ușoară decât una proaspătă, care se va simți mai grea. Pentru a face o comparație, ridicați și judecați greutatea a două sau trei vinete de aceeași dimensiune.

Pe de altă parte, puteți verifica maturitatea vinetelor apăsând cu degetul pe coaja lor. Dacă atunci când apăsați și retrageți degetul de pe pieliță, vedeți că forma se scufundă și nu revine la poziția sa inițială, atunci interiorul său nu este bun. În plus, dacă prezintă zone cu moliciune, este un indiciu că putrezește în acea zonă și nu ar trebui să o cumpărați. Dacă, dimpotrivă, apăsați și vedeți că coaja revine la starea sa naturală, atunci este bună. Există, de asemenea, posibilitatea ca acesta să nu reacționeze la presiunea degetului dvs., în acest caz, dacă nu se scufundă, înseamnă că este încă verde.

În cele din urmă, dacă ați cumpărat deja vinete, le puteți curăța sau tăia și verifica dacă sunt bune sau dacă prezintă zone stricate. Analizați aspectul și senzația pulpei sau a cărnii. Ar trebui să aibă un interior de o culoare deschisă și o textură mai delicată. Dacă este decolorat sau prea moale, este prea copt sau a început să putrezească. Verificați dacă semințele par sănătoase și albe – nu ar trebui să existe semne de mucegai sau de culoare maro pe semințe. Aduceți vinetele aproape de nas. Dacă au un miros puternic sau urât, este posibil să nu fie bune.

Poți mânca o vânătă stricată?

Dacă într-adevăr observați că o vânătă este stricată și nu doriți să o aruncați în totalitate, este posibil să o curățați, să tăiați părțile maronii și să folosiți restul. De asemenea, este mai important să nu mâncați vinete crude. Acestea pot provoca dureri de stomac foarte grave, greață și, la persoanele sensibile, dureri de cap severe. Când sunt pregătite corespunzător, vinetele sunt foarte gustoase, sănătoase și versatile. Vinetele prea fierte nu sunt toxice, dar gustul lor este mai amar și mai puternic.

Acordă o notă acestui articol!
Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!