Majoritatea persoanelor care cresc pești în acvariu, vor să determine la un moment dat sexul animalelor lor de companie. Însă, diferențele lor de gen nu sunt prea evidente, în special atunci când femele au organe genitale asemănătoare cu ale masculilor. Cu toate acestea, dacă vom examina din alte perspective sexul biologic al peștilor, le putem găsi trăsăturile clare care îi diferențiază. În acest articol, vom vedea cum ne putem da seama dacă un pește este mascul sau femelă pe baza diferențelor lor comportamentale și fizice.
Cuprins
Cum să aflăm dacă un pește este mascul sau femelă?
Există mai multe diferențe clare între peștii masculi și femele. Iată câteva indici după care să ne ghidăm pentru a identifica sexul peștilor noștri de acvariu:
1. Masculii și femelele diferă ușor în aspect și mărime
Masculii au adesea aripioare mai mari și mai vizibile decât femelele. În plus, peștii masculi sunt de obicei mai mari decât femelele. Dar este dificil să îi recunoaștem după mărimea corpului lor, deoarece pot varia în funcție de specie și de vârstă.
2. Masculii sunt mai colorați
Este mult mai ușor să determinăm sexul unui pește – după culoare. În general, masculii tind să fie mai viu colorați decât femelele, deoarece au nevoie de acest lucru pentru a atrage atenția acestora din urmă.
3. Masculii au pete
Când peștii sunt gata de reproducere, încep să apară primele diferențe între masculi și femele: după vârsta de 7-8 luni masculii, de fapt, au mici pete albe pe marginea înotătoarelor abdominale și pe marginea operculelor lor branhiale, iar femelele la rândul lor, au o zonă anală proeminentă și rotundă.
4. Femelele au abdomenul mai mare
La femele putem observa, de asemenea, că corpul lor tinde să aibă în medie o formă mai plinuță și mai rotundă. Masculii, în schimb, par mai puțin rotunjiți, abdomenul lor este de obicei vizibil mai zvelt.
5. Masculii sunt mai vioi
Între cele două sexe, există și o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte comportamentul: masculul este mai vioi decât femela și înoată de obicei după aceasta, iar când este pregătită își va depune icrele. Masculul le va stropi apoi cu lapți. Din păcate, acest comportament nu este întotdeauna ușor de observat, deoarece depunerea are loc în special noaptea!
Sfat util*
Pentru a distinge mai ușor sexul peștelui, ideal ar fi să îl scoatem din apă. Este adevărat că putem diferenția orice pește mascul sau femelă pe baza caracteristicilor prezentate mai sus. Dar, dacă împingem ușor degetul mare și arătător în burta peștelui și din burta sa iese un lichid alb, atunci este mascul. Dacă acest lichid este transparent, este femelă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.