Carnea de pui este una dintre cele mai consumate alimente din țara noastră. Dar atunci când carnea nu mai este proaspătă, poate fi extrem de nocivă pentru sănătate. Așa încât, puiul stricat poate provoca intoxicații alimentare, vărsături, greață, crampe abdominale, febră, diaree și alte simptome grave. Deci, care sunt semnele prin care ne dăm seama dacă s-a stricat carnea de pui?
Verificăm data expirării
Dacă cumpărăm carne de pui din supermarketuri, trebuie să verificăm data când expiră și să o consumăm înainte de a termenul de expirare. În cazul puilor cumpărați la vrac de la măcelărie, piață etc., aceștia se consumă în două zile de la data cumpărării. Dacă alegem să gătim puiul mult mai târziu, acesta va trebui să fie congelat. Dacă puiul a stat în frigider mai mult de 3 zile sau la congelator mai mult de 4 luni, trebuie aruncat.
Verificăm dacă prezintă o crustă de gheață
Dacă în jurul puiului există un strat gros de gheață, nu mai este bun. Crusta de gheață este groasă, deoarece gheața din congelator nu a fost dezghețată de ceva timp. Un pui congelat nu ar avea o crustă groasă dacă a fi fost gătit la timp. Dacă gheața este albă, ar putea exista arsuri în congelator.
Verificăm culoarea
Puiul brut ar trebui să fie roz, sau galben atunci când puiul a fost hrănit cu porumb, iar grăsimea ar trebui să fie albă. Dacă observăm o culoare gri sau dacă părțile grase au pete galbene, acesta este un semn rău și ar trebui să îl aruncăm imediat. Culoarea gri indică faptul că puiul nu mai este proaspăt.
Miroase urât puiul
Fără îndoială, mirosul este un alt aspect pe care va trebui să îl verificăm pentru a afla dacă puiul este stricat. Puiul proaspăt nu ar trebui să aibă un miros vizibil, ci doar… un miros de pui. Pe de altă parte, dacă nu este proaspăt, degajă un miros puternic pe care unii îl descriu ca un „miros acru și rânced”. Alții îl asociază cu mirosul de amoniac. În orice caz, dacă are un miros neplăcut, trebuie să aruncăm puiul.
Verificăm dacă este lipicios la atingere
Puiul proaspăt nu trebuie să fie nici lipicios, nici uleios. Prin urmare, carnea de pui în stare perfectă trebuie să fie netedă și să nu fie lipicioasă sau neplăcută la atingere. Dacă carnea pare puțin alunecoasă, subțire sau dacă prezintă un lichid care arată ca un mucus, se scurge, probabil că este deja alterată.
Și când puiul este deja gătit?
În unele cazuri, singurul semn că puiul este stricat, este mirosul și gustul său, așa că dacă în timp ce îl degustăm observăm un miros sau un gust ciudat sau neobișnuit, nu ar trebui să îl consumăm. Uneori, poate fi dificil să ne dăm seama dacă este stricat, în special atunci când când a fost uns cu ierburi și mirodenii. Cu toate acestea, chiar și atunci când este gătit, mirosul și gustul puternic al unui pui stricat nu dispare. Prin urmare, dacă miroase a ou putred sau a sulf… este un semn foarte rău, și de asemenea, dacă are un gust acru sau ușor acid,… ar însemna că nu este în stare bună.
Trebuie menționat că obișnuința, foarte răspândită în unele gospodării de a spăla puiul nu este benefică, dimpotrivă, deoarece poate crește proliferarea bacteriilor. Infecțiile pe care le provoacă unele bacterii sunt în general ușoare (diaree, greață, febră, …), dar pot fi mai grave sau chiar fatale la copiii foarte mici și la vârstnici. De asemenea, va fi esențial să gătim bine puiul și să nu îl păstrăm niciodată crud, eliminându-i astfel posibilele bacterii.