În anumite cazuri, când aplicăm un start sau două de vopsea, este posibil să descoperim că în unele zone apar una sau mai multe pete/bule sau bășicuțe. Cei drept, uneori, aceste bule abia se observă, iar alteori ies prea mult în evidență, creând astfel un aspect neuniform. Aceasta este o problemă foarte obișnuită și tipică când vopsim sau lăcuim, mai ales dacă vopseaua anterioară este cauciucată. Prin urmare, în acest articol vom vedea cum putem să prevenim și să îndepărtăm prevenim petele sau bulele atunci când vopsim sau lăcuim.
Cum să îndepărtăm bulele/petele de vopsea?
Deși unele pete mici pot dispărea în cele din urmă, atunci când vopseaua este complet uscată, acest lucru nu se întâmplă în cazul bulelor medii/mari.
În acest caz, odată ce vopseaua s-a uscat, se tăie foarte atent conturul bulelor cu un șpaclu și se îndepărtează încet decalajul cu un șmirghel fin. Apoi, se șterge cu o cârpă, pentru a îndepărta praful rămas în urma șlefuirii.
În cele din urmă, se aplică din nou vopseaua în zonă și se urmărește cum evoluează uscarea.
De ce apar bule/bășicuțe atunci când vopsim și cum le prevenim?
Dacă este vorba despre o vopsea, un lac sau o pensulă de o calitate slabă sau îndoielnică, în urma aplicării pe suprafețele din beton, lemn, etc. vor rămâne bule (pete) sau bășicuțe. În acest caz, va trebui să încercăm o marcă sau un produs diferit care se aplică/usucă uniform.
Este posibil ca materialul sau peretele să fie umed și acest lucru determină producerea de bule atunci când reacționează chimic cu o componentă a vopselei/lacului sau acționează prin presiunea aburului. Prin urmare, trebuie să uscăm bine zona cu ajutorul unui uscător de păr sau cu un mic încălzitor electric. Dacă nu îndepărtăm bine umiditatea care a provocat pagubele, este evident că acest lucru se poate repeta din nou.
O altă cauză a apariției bulelor atunci când lăcuim sau vopsim o reprezintă aplicarea în straturi mult prea groase a lacului sau densitatea mult prea mare a vopselei. Pentru a le evita, ar trebui să adăugăm diluant sau să încercăm un produs mai bogat în diluant.
În cazul în care temperatura de uscare este prea mare, pot apărea bule în vopsea, și pentru a evita apariția acestora, trebuie să ferim vopseaua de razele solare și să o lăsăm să se usuce la temperatura camerei.
O altă cauză poate fi aceea că anumite materiale, cum ar fi lemnul, prezintă pori care eliberează bule de aer și nu pot ieși din cauza stratului proaspăt de lac, care aproape este întărit. În acest caz, recomandat este aplicăm în prealabil un material de umplutură sau un prim strat de lac foarte subțire care pătrunde în lemn și acoperă găurile, și, de asemenea, să preîncălzim lemnul înainte de aplicare.
O altă posibilitate este ca cutia de vopsea să fie agitată mult prea tare și astfel să fi făcut bule. Prin urmare, va trebui să o lăsăm să stea mult timp înainte să începem să aplicăm.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.