Cardul bancar este un mijloc de plată foarte sigur, dar din păcate, cazurile de furt de identitate și de clonare sunt din ce în ce mari, mai ales atunci câne vă dați datele pe Internet. Escrocii folosesc aceste date pentru a face achiziții și plăți ilegale în numele dvs. Cu alte cuvinte, aceasta este o infracțiune foarte frecventă și din acest motiv, este important ca din prima clipă în care bănuiți că altcineva v-a folosit cardul, va trebui să faceți ceva în această privință. Prin urmare, dacă vă întrebați „cum să aflu cine mi-a folosit cardul bancar?”, consultați răspunsul de mai jos.
Cum să aflați cine v-a folosit cardul bancar?
În primul rând, încercați să vă amintiți sursa acestei plăți examinând extrasul dvs. de cont bancar. Este posibil să fi efectuat o tranzacție pe care nu v-o amintiți.
Important: de foarte multe ori există o întârziere de câteva zile între plata efectuată cu cardul bancar și debitarea efectivă din contul dvs. curent. Prin urmare, dacă observați o mică neconcordanță, este absolut normală.
Dar dacă nu vă amintiți să fi efectuat această plată, poate fi o tranzacție frauduloasă. Iar, din punct de vedere legal, singura soluție pentru a afla cine v-a folosit cardul dvs. bancar, este să descoperiți beneficiarul plății.
Și, în general, este recomandat să lăsați această investiție în seama poliției și a parchetului care vor avea mult mai multă autoritate și legitimitate pentru a desfășura anchete penale. Astfel, este necesar insistent să depuneți o plângere sau să raportați frauda suferită. Și mai presus de toate, nu este necesar să cunoști identitatea fraudatorului, ci tot ce trebuie să faceți este să depuneți o plângere împotriva persoanei X. Cu toate acestea, înainte de a întreprinde orice acțiune în justiție, este important să verificați dacă utilizarea frauduloasă a cardului dvs. bancar nu provine din cercul dvs. de familie. De exemplu, dacă unul dintre copiii dumneavoastră minori v-a luat cardul fără să știți pentru a face o achiziție pe Internet, veți fi tras la răspundere dvs., chiar dacă nu ați autorizat tranzacția.
Cum să găsiți destinatarul unei plăți efectuate cu cardul dvs. bancar?
Dacă banca dvs. are un serviciu bancar online, atunci va fi mai ușor să găsiți destinatarul plății pe baza achizițiilor și debitărilor pe care le-a avut cardul dvs. de credit. Printre aceste informații veți găsi numele unității de la care a fost făcută achiziția, data, locația și chiar cantitatea produselor.
În situația în care extrasul tranzacției nu indică clar numele companiei, va trebui să faceți anchete suplimentare. Pentru a face acest lucru, înregistrați datele din extrasul de cont într-un un motor de căutare. Astfel, ar trebui să găsiți numele companiei asociate și site-ul său. De îndată ce ați găsit numele companiei de la care s-a realizat tranzacția sau plata taxei pe Internet, va trebui să solicitați ajutorul administratorului site-ului și să-i cereți să vă furnizeze adresa IP de la care s-a efectuat achiziția. Cu toate acestea, trebui să rețineți că un administrator de site nu este obligat să vă ofere acest date.
Ce trebuie faceți dacă cineva v-a folosit în mod fraudulos cardul bancar?
Dacă descoperiți că cardul dvs. bancar a fost furat sau utilizat abuziv, ar trebui să acționați rapid pentru a preveni eventualele daune materiale:
- Blocați-vă imediat cardul bancar: în prima fază blocați cardul bancar, indiferent dacă datele sau cardul în sine vi s-ar fi furat. Marea majoritate a băncilor oferă acest tip de serviciu. În primul rând, această operațiune o puteți face online dacă aveți acces la home banking sau mobile banking, și în al doilea rând, sunând la numerele gratuite de pe site-ul instituției dvs. bancare. Cu această soluție, cardul dvs. bancar este imediat blocat și nu vi se vor percepe comisioane pe tranzacție.
- Verificați tranzacțiile efectuate cu cardul sau online: faceți o sesizare la banca care v-a emis cardului de credit, în care expuneți cazul și faceți un refuz de plată pe cheltuielile pe care nu le recunoașteți. În acest fel, puteți evita să fiți tras la răspundere de către reprezentanții instituției.
- Depuneți o plângere la organele legii: pentru a raporta furtul de date sau furtul cardului de credit, este necesar să mergeți la cea mai apropiată secție de poliție. Odată ce ați depus toate documentele necesare, oamenii legii vor acționa pentru a descoperi persoana care v-a folosit cardul.
- Notați într-un document: scrieți data când v-au fost furate datele sau cardul, precum și data când l-ați blocat.
Cum să vă protejați împotriva furtului de identitate și împotriva clonării cardului?
Pentru a vă proteja împotriva furtului de identitate și împotriva clonării cardului, vă recomandăm să verificați dacă magazinul în care veți efectua achiziția este complet sigur. De asemenea, când utilizați un bancomat, verificați întotdeauna ca terminalul în care introduceți cardul să nu aibă obiecte suplimentare suspecte, și, de asemenea, nu uitați să verificați terminalul în care ies banii.
În ceea ce privește utilizarea cardului:
- Păstrați codul PIN secret în permanență;
- Nu dați cardul străinilor și nu le cereți să vă retragă bani de pe cardul dvs.;
- Nu dezvăluiți niciodată nimănui detaliile complete ale cardului (număr, dată expirare, CVV/CVC);
- Verificați toate operațiunile din contul dvs.;
- Când vă retrageți de la un bancomat, nu vă lăsați distras de străini;
- Instalați aplicația bancară pe telefonul dvs. mobil și alegeți opțiunea de a fi notificat pentru fiecare achiziție efectuată cu cardul dvs. de credit;
- Nu stocați datele cardului dvs. pe site-uri web sau în browser.