Multe obiecte de uz casnic precum, tigăi, farfurii, pahare, cuțite, linguri etc., toate pot fi contaminate cu germeni patogeni. Bacterii (precum salmonella, campylobacter și E. coli enterohemoragic) sau viruși (precum norovirusul) pot fi apoi transmiși alimentelor cu care iau contact. Prin urmare, trebuie să aveți grijă când folosiți unele obiecte pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei din jur. Cea mai bună modalitate de a opri răspândirea agenților patogeni este o bună igienă. Iată câteva sfaturi utile!
Cuprins
Importanța curățării și dezinfectării obiectelor de agenții patogeni
Mulți germeni pot supraviețui pe suprafețele obiectelor o lungă perioadă de timp, iar majoritatea agenților patogeni se pot înmulți deosebit de bine într-un mediu umed. Și problema este că virușii, paraziții și bacteriile sunt organisme care nu pot fi văzute sau mirosite, nici măcar nu au un gust aparte, dar fac parte din mediul cel mai apropiat de oameni. Prezența acestora pe ustensilele de bucătărie, suprafețele de lucru și pe obiectele pentru bebeluși poate provoca probleme sub formă de toxiinfecții alimentare, de unde și importanța aplicării unui proces adecvat de spălare și dezinfecție.
Obiectele de uz casnic fac parte din acesta, iar certitudinea neinfestării corpului va depinde de respectarea măsurilor de igienă. Nu este suficient doar să clătiți o periuță de dinți, sau să spălați un pahar; obiectele trebuie dezinfectate, adică trebuie să distrugeți infecția (să îndepărtați ce nu se vede, adică microorganismele). Și chiar dacă obiectele par curate, ele pot adăposti bacterii.
Cum să cureți și dezinfectezi vesele și ustensilele de bucătărie de agenții patogeni?
Vesela, tacâmurile și ustensilele de bucătărie, le puteți curăța cu apă cu apă fierbinte (aproximativ 40º C, temperatura recomandată de autoritățile sanitare) și cu mult lichid de vase, apoi clătiți-le cu apă potabilă și dezinfectanți-le.
Pentru o dezinfectare optimă, va fi suficient să scufundați în dezinfectant toate obiectele folosite în bucătărie. Apoi, lăsați dezinfectantul să acționeze aproximativ 15 minute și clătiți ustensilele dvs. cu multa apă. Nu uitați să vă spălați bine pe mâini înainte de a atinge obiectele dezinfectate. Alternativ, puteți folosi un produs pe bază de alcool, care pe lângă o acțiune de curățare are și o acțiune antiseptică cu efect antimicrobian asupra tulpinii bacteriene.
De asemenea, este important ca articolele care vin în contact cu vasele dvs., cum ar fi bureții de spălat vase, să le mențineți curate și uscate pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor pe care le puteți transfera pe ustensile.
Cum să cureți și dezinfectezi periuța de dinți de agenții patogeni?
Periuța de dinți trebuie dezinfectată în mod regulat și înlocuită din când în când. Pentru a-o steriliza, va trebui să o lăsați peste noapte la înmuiat în clorhexidină. În acest fel, infecții precum Helicobacter pylori, Escherichia coli (E. coli) sau Salmonella nu vor reuși să supraviețuiască.
Cum să cureți și dezinfectezi cârpele, prosoapele de mână și prosoapele de baie?
În ceea ce privește cârpele și prosoapele, va trebuie să le spălați în mod regulat cu detergenți cu dezinfectați la o temperatură de cel puțin 60°C și să le întindeți pentru a se usca: în acest caz, orice bacterie sau virus prezent pe țesături este distrus și nu există riscul de a fi transmis.
Cum să cureți și dezinfectezi tocătorul sau fundul de bucătărie?
Dacă un aliment crud conține bacterii și acestea rămân pe tocător, este foarte ușor ca alimentele care sunt tăiate pe același tocător să fie contaminate. Prin urmare, este obligatoriu îl curățați bine după fiecare utilizare. În acest caz, puneți-l în chiuvetă și pulverizați-l cu un produs chimic antibacterian, apoi lăsați-l acolo câteva minute înainte de a-l spăla. De asemenea, puteți turna ușor apă clocotită peste el pentru a steriliza bacteriile.
Cum se curăță și dezinfectează obiectele bebelușului?
Tetine, biberoane, suzete, jucării, animale de pluș și multe altele, și tot ceea ce este necesar pentru prepararea hranei pentru bebeluși necesită o bună curățare și dezinfecție. Este indicat să spălați cu atenție tot ceea ce este folosit de nou-născut cu un dezinfectant pe bază de hipoclorit de sodiu.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.