Home Afaceri, Nou Cum să depui o plângere împotriva unui spital sau împotriva unui medic?
AfaceriNou

Cum să depui o plângere împotriva unui spital sau împotriva unui medic?

În cazul în care ați accesat serviciile de sănătate în domeniul public sau privat și ați fost îngrijit prost sau aveți dureri anormale după tratament sau operație, în mod cert aveți dreptul să depuneți o plângere la organele competente. Cu toate acestea, dacă vă întrebați cum să depuneți o plângere împotriva unui spital sau împotriva unui medic, unde trebui să mergeți pentru a obține despăgubiri, cum poate fi recunoscută eroarea medicală sau care este procedura pe care trebuie să o urmați, în continuare vă vom oferi toate răspunsurile la aceste întrebări!

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți, este să contactați conducerea spitalului sau să discutați despre problema dvs. cu medicul care v-a tratat sau v-a operat. Pentru daunele medicale produse accidental, fără a putea fi constatat un caz de malpraxis, se vor acorda despăgubiri din Fondul National de Despăgubire pentru Daune Medicale Accidentale (FNDDMA), care este administrat de Ministerul Sănătății.

Dacă medicul dumneavoastră sau conducerea unității este de acord să raporteze problema Fondului National de Despăgubire pentru Daune Medicale Accidentale (FNDDMA), va fi numit un expert medical care să vă examineze cazul și să vă ofere sau nu despăgubiri.

Rețineți, în cazul în care dvs. în calitate de victimă acceptați o ofertă de despăgubire în cadrul acestei proceduri amiabile, vă pierdeți dreptul de a obține despăgubiri în instanțele judecătorești civile sau administrative, chiar dacă ați inițiat o acțiune în această direcție.

În absența unei înțelegeri cu partea vătămătoare pentru a vă despăgubi, începeți prin a strânge toate documentele de mai jos pentru întocmirea dosarului de anchetă:

  • rețete;
  • trimiteri;
  • fișă medicală: nu uitați să o solicitați prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la spital sau clinică;
  • scrisori către medic și asigurare;
  • etc.

Trebuie remarcat faptul că, nu este posibil să depuneți o plângere împotriva unui spital sau împotriva unui medic (plângere penală, deoarece majoritatea accidentelor medicale nu intră sub incidența codului penal), ci pur și simplu să faceți o sesizare anunțând Consiliul regional de etică, urmând ca aceasta să înainteze sau nu un raport către Biroul executiv al Consiliului național al Colegiului Medicilor din România.

Sesizarea o puteți completa printr-un formular de feedback/satisfacţie a pacienţilor în ceea ce privește calitatea serviciilor din cadrul unității sanitare, care are la bază un chestionar pe suport hârtie sau un formular de sesizare online pe care îl găsiți aici), sau pe pagina web a fiecărei unității în parte. De asemenea, puteți depune personal un fel de plângere la Colegiul Medicilor, prin reprezentant cu împuternicire specială, sau o puteți trimite prin e-mail, fax, serviciile poștale sau de curierat. Adresele de contact ale organizației Colegiului Medicilor sunt următoarele:

Adresa: Str. Avram Iancu nr. 1, sector 2, București, cod poștal 024014
Tel/Fax: 021 315-3221 / 021 315-3222 / 021 310-2126 / 021 310-2127
Fax secretariat: 021 318-0944
E-mail: [email protected]

După o perioadă maximă de 30 de zile, consiliul Colegiului Medicilor își dă avizul. Dacă consiliul decide declanșarea anchetei disciplinare și declară vinovat îngrijitorul (medic, asistentă, director de spital etc.), îi va aplica acestuia o sancțiune disciplinară pentru malpraxis sau neglijență în serviciu, iar Fondul National de Despăgubire pentru Daune Medicale Accidentale (FNDDMA) va trebui să vă despăgubească sau să compenseze, după caz.

În ultimă instanță, dacă nu sunteți mulțumit de soluția propusă de Consiliul de etică sau după caz de Biroul executiv al Consiliului național al Colegiului Medicilor din România, puteți merge la o secție de poliție sau parchet pentru a vă spune povestea spunând că vreți să depuneți o plângere împotriva spitalului sau împotriva respectivului medic. De asemenea, puteți face apel la justiție. În acest caz, va trebui să angajați un avocat, deoarece este o procedură complexă.

Împreună cu avocatul dvs., va trebui să solicitați și intervenția unui expert independent, desemnat de instanță, care va fi responsabil de examinarea dvs. și a dosarului dvs. de sănătate.

Această expertiză este esențială pentru a evalua valoarea despăgubirii, deci trebuie să o pregătiți bine cu ajutorul avocatului dvs. și a unui consultant medical.

În general, cu cât miza este mai mare, cu atât părțile adverse se vor apăra mai mult. Pentru a evita plata daunelor chiar și de câteva sute de mii de euro, conducerea unui spital sau un simplu medic, clar va merge în instanță alături de mai mulți avocați și consilieri competenței în asigurări.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!