Mâncărimea pe scalp poate fi cauzată de infestarea cu lindini sau de agravarea mătreții. Aceasta sunt două probleme comune, mai ales în rândul copiilor, care le poate provoca disconfort și iritații la nivelul scalpului. Deși lindinii și mătreața duc la un set de simptome aproape identice, ele necesită tratamente diferite. În acest articol, vom învăța cum să distingem aceste două patologii diferite.
Cuprins
Ce sunt lindinii și cum îi putem distinge?
Lindinii sunt ouăle păduchilor de cap, și sunt unul dintre primele semne de infestare. Femelele acestor mici insecte parazite infestează pielea și își depun ouăle, atașându-le de păr. După 8-10 zile, larva eclozează și devine adultă în 7 până la 9 zile. Ciclul de viață al păduchilor durează aproximativ 28 de zile. După ce larva iese din ou, oul rămâne lipit de păr, rămânând acolo destul de mult timp. Datorită faptului că păduchii secretă o secreție lipicioasă pentru a lipi lindinii de firul de păr, părul devine greu de pieptănat și își pierde strălucirea.
Lindinii păduchilor au o formă obișnuită, rotundă și un aspect tipic opalescent-transparent. Sunt de fapt ovali, de 3-8 milimetri. Ei sunt de obicei albicioși sau gălbui la culoare și sunt atașați la rădăcina părului, lângă scalp.
Pentru a recunoaște lindinii, iată câteva semne la care trebuie să fim atenți:
- mâncărime: păduchii se hrănesc cu sânge uman și provoacă mâncărimi enervante, mai ales în spatele urechilor și în zona cefei.
- mici umflături roșii: urmele înțepăturilor de păduchi pot fi vizibile în spatele urechilor, pe scalp și pe gât. Vorbim despre mici urme roșii, ca o iritație pe piele din cauza scărpinatului constant.
- lindini lipiți de păr: spre deosebire de mătreață, lendinile sunt ferm atașate de păr și nu se desprind ușor.
- prezența păduchilor: dacă găsim păduchi adulți sau nimfe (păduchi tineri) pe scalp sau pe păr, este foarte probabil să avem și lindini pe întreg capul.
Ce este mătreața și cum o putem distinge?
Mătreața sau dermatita seboreică este o inflamație a pielii care provoacă în principal descuamări și roșeață în unele regiuni ale feței, cum ar fi sprâncenele și colțurile nasului, scalpului, urechilor și pieptului. Sub influența factorilor nefavorabili, procesul de diviziune celulară este perturbat de diverși factori, cum ar fi uscăciunea, producția excesivă de sebum, reacțiile alergice sau infecția fungică, motiv pentru care încep să se exfolieze în masă înainte de a avea timp să își finalizeze ciclul de viață. Din acest motiv, apare descuamarea vizibilă a pielii.
Pentru a recunoaște mătreața, iată câteva semne la care trebuie să fim atenți:
- fulgi albi sau galbeni în păr: când ne pieptănăm părul cu mătreață, este posibil să observăm fulgi de piele uscată între dinții pieptenului.
- mâncărime ușoară: când avem mătreață, pielea foarte uscată sau grasă ne provoacă mâncărimi severe și adesea scărpinatul face ca micii noștri solzi uscați și albi de pe scalp să ajungă sub unghii.
- uscăciune sau exces de sebum: scalpul poate fi uscat sau gras, ceea ce poate încuraja apariția mătreții.
- absența păduchilor: dacă nu găsim păduchi adulți, nimfe sau lindini, este posibil ca fulgii albi să fie mătreață.
Cum să distingem lindinii de mătreaţă?
De obicei, este dificil să distingem lindina de mătreață, deoarece ambele arată ca niște simple puncte albe. Dar totuși există anumite diferențe. Printre acestea, se numără următoarele:
- aspectul: lindinii sunt ovali, în timp ce mătreața are în general o formă neregulată. Lindinii sunt, de asemenea, mai mici și mai uniformi la culoare decât mătreața.
- localizarea: lendinile sunt atașate întotdeauna mai aproape de rădăcina firului de păr, deoarece sunt expuse la căldura optimă de incubare, în timp ce mătreața poate fi localizată pe tot capul și lungimea părului.
- eliminarea: mătreața se desprinde ușor de pe păr, doar prin scuturare sau spălare, iar lindinii sunt bine ancorați de păr cu ajutorul substanței lipicioase.
Cum să eliminăm lindinii și mătreața?
Odată ce identificăm cu succes dacă suntem afectați de mătreață sau de lendini, este important să adoptăm un tratament adecvat:
- Pentru lindini: dacă este necesar, ne putem adresa medicului sau farmacistului care ne va indica cele mai bune produse în acest sens. Sunt recomandate soluții anti-păduchi și anti-lindini sub formă de șampon, loțiune sau spray de aplicat pe păr. În plus, este esențial să îndepărtăm lendinile rămase cu un pieptene pentru păduchi care ne va ajuta să deslipim ouăle lipite de scalp. Operațiunea trebuie repetată în mod regulat până când observăm că nu mai există nicio urmă de lendini sau de păduchi.
- Pentru mătreață: cel mai indicat ar fi să folosim un șampon anti-mătreață de susținere pentru a ajuta la reechilibrarea scalpului care se reînnoiește constant. De asemenea, putem opta și pentru măștile de casă care conțin ingrediente nutritive, precum oțetul de cidru, uleiul esențial de arbore de ceai sau chiar mierea, deoarece au un efect blând asupra pielii, o hrănesc, o hidratează și o curăță. Dacă simptomele persistă după câteva săptămâni de tratament, se recomandă consultarea unui dermatolog.