Într-o bucătărie, atunci când prepari diverse mâncăruri delicioase, electrocasnicele și metodele de gătit consumă cea mai multă apă și energie, iar aragazul cel mai mai mult gaz. Totuși, luând în considerare câteva sfaturi, este posibil să limitezi consumul de apă și energie în timp ce gătești. Iată câteva sfaturi care îți vor permite să economisești la facturile la apă, gaz și energie în bucătărie.
Cuprins
De ce este important să economisești apă și energie în timp ce gătești?
Resursele consumate de oameni, precum gazul și electricitatea, face ca 9 din 10 oameni din lume să respire astăzi aer poluat. Este important să ne angajăm cu toți la reducerea cheltuielilor cu gazul și energia, contribuind astfel la reducerea consumului și, prin urmare, a poluării mediului. Același lucru este valabil și pentru apă, o resursă limitată în sine fără de care nu putem trăi. Reducerea consumului acestor resurse înseamnă a ne proteja viitorul. Dar știi că schimbarea metodelor de gătit și evitarea pierderilor de căldură te vor ajuta să economisești energie, gaze și apă fără a renunța la felurile de mâncare preferate? De fapt, este nevoie de foarte puține lucruri pentru a economisi cele trei resurse în bucătărie pentru a te asigura că aragazul tău nu se transformă într-o sursă de deșeuri și costuri mari în factură, protejând în același timp mediul.
Care este mai ieftin: gazul sau electricitatea?
Prețul gazului este de aproximativ 3,27 lei pe metru cub, iar energia electrica costă 0,924 lei kilowatt ora (sunt costuri medii). Până acum, gazul pare să fie mai scump. Cu toate acestea, 1 metru cub de gaz este echivalentul a 10,55 kwh de electricitate. Cu alte cuvinte, există aproximativ 11 kilowați-oră (kWh) de energie electrică într-un metru cub de gaz. Altfel spus, prețul pentru electricitate nu este de 0,924 euro, ci 11 x 0,924 = 10 lei. Prin urmare, deci dacă vrei să fierbi 1 litru de apă pentru alimente, fierberea durează aproximativ 4 minute și costă 0,16 kWh, adică 0,147 de lei. Pe de altă parte, gătirea pe aragaz durează aproximativ 6 minute și costă 0,03 metri cubi de gaz natural, adică 0,0981 lei. Prin urmare, gazul este mai ieftin, dar fierberea durează mai mult timp, iar timpul înseamnă bani.
În ceea ce privește apa, aceasta costă în medie 5,5 lei pe metru cub (cu tot cu TVA). Asta nu înseamnă că este scumpă, dar există posibilitatea ca în viitor acest preț să crească, ținând cont că se așteaptă ca lumea să se confrunte cu un deficit global de apă de 40% până în 2030.
Cum să economisești gaze în bucătărie?
Pentru a economisi gaz atunci când gătești, trebuie să:
- Folosești tigăi și plite care se potrivesc cu arzătorul aragazului. Focul nu ar trebui să le înconjoare.
- Optezi pentru cratițe fără fund cu denivelări sau umflături;
- Folosești capace pe tigaie. Acest lucru economisește multă energie – și, de asemenea, timp;
- Fierbi apă în ibric in loc de tigaie la cel mai arzător. Acest lucru este mult mai rapid și mai economic. Imediat ce dă în fiert, poți să torni apa într-o cratiță pentru a pregăti pastele, de exemplu;
- Folosești o oală sub presiune dacă trebuie să gătești ceva mult timp;
- Nu pornești aragazul mai devreme și să îl oprești puțin mai devreme decât este necesar, utilizând eficient căldura reziduală;
- Gătești pe un arzător mic produsele care necesită o gătire lungă;
- Folosești arzătoarele la putere maximă doar în timpul ce dă în fiert, și apoi să reduci flacăra.
Cum să economisești energie în bucătărie?
Pentru a economisi energie atunci când gătești, trebuie să:
- Alegi dispozitive care consumă puțină energie;
- Pui întotdeauna capacul pe oale și tigăi;
- Utilizezi recipiente de dimensiune potrivită și cu un fund îngroșat, al cărui diametru este egal sau puțin mai mare decât diametrul plitei;
- Nu folosești prea multă apă pentru a fierbe alimentele;
- Gătești mai multe feluri de mâncare în același timp în cuptor și în cuptorul cu abur;
- Reduci timpul de gătire folosind o oală sub presiune și cuptorul cu microunde;
- Nu preîncălzești cuptorul;
- Oprești cuptorul mai devreme și să folosești căldura reziduală;
- Fierbi apa într-un fierbător electric;
- Instalezi o plită cu inducție care are o eficiența de aproape 80%, în timp ce gazul are doar 40%;
- Optezi pentru un mini-cuptor pentru că se preîncălzește rapid și consumă mai puțin;
- Înmoi leguminoasele pentru o lungă perioadă de timp și hidratezi cerealele înainte de a le găti;
- Închizi bine ușa cuptorului electric;
- Optezi pentru oala sub presiune în locul celei clasice;
- Deconectezi toate aparatele pe care nu le mai utilizezi.
Cum să economisești apă în bucătărie?
Pentru a economisi apă atunci când gătești, trebuie să:
- Pui un mic strat de apă. După două minute de gătit, va trebui să oprești gazul, să pui capacul pe tigaie și mâncarea ta se va găti automat datorită aburului și căldurii din tigaie;
- Nu speli fiecare farfurie individual, în jetul de apă curentă, ci să umpli chiuveta cu apă caldă și detergent;
- Te asiguri că robinetele tale din bucătărie sunt într-o stare bună, adică să nu existe scurgeri și, mai ales, să se închidă bine după fiecare utilizare;
- Folosești mașina de spălat vase, care are nevoie de foarte puțină apă pentru a spăla un număr mare de vase și tigăi;
- Speli fructele și legumele într-un castron, evitând să le speli sub jet de apă de la robinet;
- Reutilizezi apa în care ai gătit legumele;
- Nu dezgheți alimentele sub robinet.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.