Acumularea unei cantități mari de mucus în gât poate fi o tulburare extrem de jenantă. Flegma care se acumulează ne face să ne simțim înfundați și deranjați, și are particularitatea de a rămâne în gât. Apariția sa indică dezvoltarea unui proces inflamator, deci este mai bine să scăpăm de ea cât mai curând posibil. În continuare, vom vedea 10 sugestii prin care putem elimina mucusul din gât, astfel încât să putem respira din nou liber, rapid!
10 remedii naturale pentru eliminarea flegmei din gât
1. Atunci când flegma este cauzată de bacterii sau iritanți precum praf sau fum care a pătruns în căile respiratorii, cel mai indicat ar fi să suflăm nasul sau să tușim. Acesta este cel mai simplu mod de a elimina mucusul. Cu toate acestea, nu trebuie să depunem eforturi excesive. Dacă mucusul nu dispare, este însoțit de tuse apăsătoare și de dureri în piept, atunci acestea sunt semne ale unui proces inflamator. De regulă, tabloul clinic este completat de febră, slăbiciune sau febră. În acest caz, este mai bine să consultăm un medic.
2. Gargară cu sare sau apă de mare este cel mai simplu și mai sigur mod de a scăpa de mucusul din gât aproape instant. Apa sărată ajută la dizolvarea și îndepărtarea mucusului, dar este important să nu o folosim în mod exagerat, deoarece ne poate provoca și mai multă uscăciune.
Rețetă de casă:
- Dizolvăm ½ sau 1 linguriță de sare de Himalaya sau de mare într-un pahar cu apă.
- Adăugăm un vârf de bicarbonat de sodiu.
- Cu această soluție, facem gargară de mai multe ori pe zi.
3. Pentru a curăța mucusul din gât, vom lua puțină miere cu ghimbir. Ghimbirul are proprietăți terapeutice puternice. Acesta este motivul pentru care este adesea folosit pentru a trata răcelile. Ghimbirul acționează și asupra flegmei încăpățânate. Ajută la reducerea tusei și la înmuierea căilor respiratorii.
Mierea are proprietăți antibacteriene și antifungice: este ideală dacă avem dureri în gât, avem răceală și flegmă, care tinde să ne congestioneze. Mierea depune un strat protector în gât. Astfel, reduce iritarea și permite recuperarea membranelor mucoase afectate.
Rețetă de casă:
- Încălzim 2 linguri de miere. Trebuie să ne asigurăm că temperatura nu depășește 40° C; mierea își pierde proprietățile terapeutice la temperaturi ridicate.
Adăugăm o linguriță de ghimbir ras la miere. Putem lua 2 linguri timp de 3 zile. Dacă simptomele persistă, trebuie să mergem la medic.
4. Pentru a curăța mucusul din gât, este esențial să rămânem hidratați toată ziua, astfel încât mucusul să nu se lipească și să se usuce în gât. Nu întâmplător, medicii recomandă în mod constant să bem mai multă apă. Lichidul stimulează secreția și o face mai puțin groasă, astfel încât flegma este mai bine evacuată din căile respiratorii. În caz de boală, trebuie să bem apă caldă sau ceai cu lămâie, infuzie de măceșe, coacăze sau ceai de zmeură, precum și orice alte băuturi benefice în acest sens.
5. Este recomandat să evităm produsele lactate. Consumul de lapte, înghețată și produse lactate crește, în general, producția naturală de mucus. Aportul acestor alimente duce la producerea de mucus foarte gros care se lipește de gât. Prin urmare, va trebui să evităm laptele și derivații săi până când starea noastră de sănătate revine la normal.
6. De asemenea, este recomandat să renunțăm și la fumat, deoarece irită plămânii și produce flegmă de culoare închisă atât în căile respiratorii, cât și în gât. Pe lângă excesul de mucus, fumatul determină îngroșarea mucusului. Aproape același lucru se întâmplă atunci când o persoană inhalează vapori otrăviți, praf sau lucrează în industrii periculoase. În astfel de cazuri, trebuie să utilizăm echipament de protecție individuală sau să schimbăm domeniul de activitate.
7. Chiar și aburul este un aliat pentru a îndepărta mucusul din gât. Această metodă ajută la deschiderea căilor nazale și la dizolvarea flegmei în gât, eliminând-o.
Remediu de casă:
- Luăm un castron sau o cratiță suficient de mare și o umplem cu apă fiartă fierbinte.
- Nu este nevoie să respirăm apă clocotită, temperatura aburului nu trebuie să fie mai mare de 50-70 grade Celsius pentru a preveni arsurile.
- Pentru a îmbunătăți penetrarea aburului în pasajele nazale, ne acoperim cu un prosop și ne aplecăm (dar nu foarte aproape) de vas.
- Stăm confortabil, astfel încât nimeni și nimic să nu ne deranjeze.
- De asemenea, putem adăuga în apă uleiuri esențiale de cedru, salvie, eucalipt, brad și lavandă, care curăță și aerul de alergeni, previn răcelile și infecțiile tractului respirator.
Putem respira abur cald, făcând o baie fierbinte sau folosind un inhalator.
8. Ardeiul iute, muștarul, hreanul și hreanul japonez pot ajuta la ameliorarea flegmei aproape instantaneu. Dacă tolerăm bine alimentele picante, acesta este un mod natural de a ameliora inflamația și de a preveni acumularea excesului de mucus. Cercetările privind uleiul de muștar ce conține izotiocianatul de alil și capsaicina au arătat că ambele substanțe, care se găsesc în alimentele picante, reduc producția de flegmă și inflamația.
9. O soluție rapidă pentru eliminarea mucusului din gât, presupune să bem ierburi expectorante – decocturi de nalbă mare, oregano, pătlagină sau cimbru. Siropul de lemn dulce sau de iederă este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru tuse și flegmă.
10. Pentru a scăpa de mucusul din gât putem lua puțin oțet de mere. Chiar dacă nu este atât de plăcut la gust, oțetul de mere ajută la restabilirea echilibrului alcalin din organism prin prevenirea producerii unor cantități mari de mucus.
Remediu de casă:
- Adăugăm 1 lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă și amestecăm bine.
- Bem această băutură de 2-3 ori pe zi, până când scăpăm de excesul de flegmă.
- De asemenea, putem face gargară cu această soluție în gât.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.