Lumânarea a fost o sursă de iluminare încă din mileniul III î.Hr. La acea vreme, doar familiile bogate își puteau permite o lumânare. Au fost realizate din diverse materiale, de exemplu, hârtie, papirus, plante, grăsime. În zilele noastre, lumânările nu sunt ceva foarte scump și inaccesibil. Sunt vândute în multe magazine și vin într-o varietate de forme. Cu toate acestea, în zilele noastre pot fi confecționate manual în propria casă, dintr-un gel absolut sigur și prietenos cu mediul, precum parafina. Să aflăm cum!
Descriere
În zilele noastre, lumânările cu gel de parafină câștigă din ce în ce mai multă popularitate în detrimentul celor clasice, confecționate din ceară. În exterior, acest gel se aseamănă cu o masă fără formă asemănătoare jeleului. Avantajul acestuia este că acesta arde de trei ori mai lent decât ceara tradițională și poate fi reutilizat. Aceasta fiind principala diferență dintre lumânările cu parafină și cele obișnuite. Deoarece gelul de parafină este o substanță semi-lichidă, permite adăugarea unor materiale suplimentare în lumânare: coloranți de diferite culori, scoici, pietre, pietricele, conuri, frunze uscate și multe altele. Prin urmare, se pot crea lumânări puțin mai frumoase decât cele clasice. Înainte de a turna gelul, este necesar să se încălzească forma lumânării pentru a evita bulele sau cocoloașele.
Realizarea unei lumânări cu gel
Procesul confecționării lumânărilor cu gel constă în topirea cerii de parafină în baia Mariei (bain-marie) și apoi turnarea ei în recipiente de sticlă la alegere.
De asemenea, pentru desfășurarea procesului sunt necesare sunt următoarele materiale:
- 400 grame gel de parafină (din care se pot confecționa 2 până la 3 lumânări);
- 10 fitiluri cerate de 10 mm (cel corect pentru diametrul sticlei pe care urmează să fie folosit);
- Vas de cristal sau pahar de 8 până la 9 cm înălțime maximă;
- Tijă de metal;
- Elemente decorative, precum coloranți, nisip de decor scoici, pietricele, flori etc., sau în funcție de preferințe;
- Esență de lavandă, esență de trandafiri sau alta la alegere.
Pașii pentru realizarea unei lumânări cu parafină gel sunt următorii:
- Pentru început, se topește gelul de parafină. Pentru a ușura procesul, se face prin metoda baia Mariei la aproximativ 63° C, într-un mod lent, treptat și controlat. Nu se amestecă gelul-ceara când se topește.
- Între timp, se scufundă paharele de cristal într-un vas cu apă fierbinte.
- Parafina topită se transferă în alt vas pentru a-i scădea temperatura. Între timp, se scot paharele și se uscă bine la interior.
- Se așeză în pahare elementele decorative alese, cum ar fi nisipul, florile, fructele deshidratate și altele asemenea.
- Când parafina ajunge la 63º, se pot adăuga câteva picături de parfum și se umplu paharele. Se va face încet, încet.
- Se pun paharele înapoi în găleată cu apă, iar dacă apa s-a răcit, se va înlocui cu una mai caldă sau se mai adăugă mai multă.
- Se lăsa lumânările înăuntru până când parafina se răcește și devine solidă. Apoi, este timpul să se scoată paharele din apă.
- Cu o tija metalică subțire, trecută în prealabil sub apă fierbinte și uscată, se fac găurile pentru a plasa ulterior fitilurile. Se taie fitilul în exces lumânările cu gel fără bule sunt gata!
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.