Uleiul de in este folosit încă din cele mai vechi timpuri atât în uz intern, cât și extern. Semințele din care este extras acest ulei au proprietăți care par a fi benefice pentru mai multe probleme de sănătate, inclusiv pentru cele de la nivelul sistemului digestiv, circulator, nervos, tegumentar, osos, muscular, hormonal, endocrin și reproducător. Este ușor să integrați uleiul din semințe de in în dieta dvs., însă este important să fie proaspăt. Și din păcate însă, este foarte dificil să găsiți un astfel de produs în magazine: adesea uleiul se dovedește a fi rânced, ceea ce înseamnă că nu este doar inutil, ci și dăunător. Dar nu trebuie să disperați, deoarece uleiul de semințe de in, ca oricare altul, poate fi făcut acasă folosind ceea ce aveți la îndemână. Acest lucru vă va permite să obțineți cel mai proaspăt produs care este capabil să vă ofere un maxim de beneficii.
Cuprins
La ce sunt bun uleiul de in?
Uleiul de in îmbunătățește digestia, lubrifiază și consolidează peretele intestinal, ceea ce susține sănătatea digestivă sau ameliorează constipația, și, de asemenea, contribuie la reducerea colesterolului total din sânge și a nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL, sau colesterolul „rău”), ajutând la reducerea riscului de boli de inimă.
În plus, ar putea să: – reducă riscul apariției cancerului; – trateze simptomele colicilor; – minimizeze probleme precum amorțeala și furnicăturile; – întârzie îmbătrânirea, menopauza și endometrioza; – combată problemele de prostată, infertilitatea și impotența sexuală masculină; – trateze acneea și alte probleme ale pielii.
Uleiul virgin este considerat cel mai util. Dar dacă sunteți îngrijorat de unde îl poți obține, ar trebui să uitați de acest aspect, deoarece mai jos vă vom învăța cum să vă pregătiți propriul ulei de in.
Cum să faceți ulei de semințe de in acasă, folosind instrumentele disponibile?
Pentru a extrage uleiul din semințele de in, aveți la dispoziție 3 opțiuni, și anume:
- Presa de ulei de casă: începeți prin a selecta semințele stricate de cele bune, apoi uscați-le (de exemplu, într-un deshidratator la 35°C timp de 1-2 ore). Apoi, turnați semințele în recipientul presei de ulei, închideți capacul și începeți să zdrobiți semințele de in. Uleiul presat la rece care va curge în filtrul furnizat și apoi în recipientul din presă, va avea o temperatură de aproximativ 30°C. Eficiența extracției este de aproximativ 29%, adică 100 de grame de semințe produc 29 de grame de ulei. După presare, se recomandă să turnați uleiul într-o sticlă de culoare maro, să îl introduceți în frigider și să îl consumați în maxim 2 săptămâni.
- Blenderul: puneți semințele de in în blender și mărunți-le ușor. Într-un recipient de sticlă închis la culoare, opac, puneți semințele de in măcinate apoi turnați ulei de măsline până sunt acoperite. Depozitați recipientul într-un spațiu răcoros și ferit de razele soarelui. După 30 de zile, strecurați uleiul cu ajutorul unui tifon îndoit în 3-4 straturi și transferați-l în alt recipient opac din sticlă, care trebuie să-l fi sterilizat în prealabil. La final, strângeți bine dopul sticlei.
- Oala: adăugați semințele de in într-o oală cu apă clocotită. Reglați focul la minimum spre mediu. Lăsați să fiarbă fără capac timp de aproximativ 10 minute. Uleiul va începe să se ridice deasupra apei. Luați oala de pe foc și așteptați să se răcească. Strecurați uleiul cu ajutorul unui tifon curat, apoi transferați uleiul obținut într-o sticlă închisă la culoare cu capac. Păstrați sticla la frigider și consumați uleiul în maxim 10 zile.
Cum să folosiți uleiul de in?
Datorită aromei sale deosebite și datorită faptului că nu este foarte rezistent la temperaturi înalte, nu este recomandat să folosiți ulei de semințe de in pentru gătit. Aportul ideal de ulei de in este de 1 lingură (maxim 2) pe zi, de exemplu, presărată pe legume crude sau consumată de una singură, dacă nu vă place gustul pe care i-l conferă mâncării dvs.
Uleiul din semințe de in este, de asemenea, foarte util pentru îngrijirea și bunăstarea pielii, precum și a părului dvs. Aplicând în mod constant (zilnic) mici comprese cu ulei din semințe de in sau chiar creme pe bază de ulei de in, puteți oferi elasticitate și rezistență pielii dvs. Proprietățile benefice pe care uleiul de in le oferă pielii dvs. se datorează acidului linoleic, care stabilizează structura membranelor celulare și a pieli, ceea ce promovează ameliorarea durerii, hidratarea și catifelarea pielii uscate, crăpate sau deteriorate.
În același timp, puteți face măști pe bază de ulei de semințe de in pentru păr în încercarea de a promova creșterea și strălucirea acestuia.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.