Menopauza este însoțită de cele mai multe ori de o sumedenie de tulburări: de la bufeuri până la creșterea în greutate, tulburări de somn, anxietate, transpirație și chiar disfuncții sexuale feminine. Aceste sunt de fapt efectele schimbărilor hormonale care apar înainte și după menopauză. Utilizarea plantelor medicinale cu proprietăți hormonale, cum ar fi salvia, ajută la ameliorarea simptomelor legate de menopauză. Să vedem împreună proprietățile, beneficiile și cum se utilizează salvia.
Cuprins
Proprietățile și beneficiile salviei
Proprietățile terapeutice ale salviei sunt datorate în mare parte uleiul său esențial, responsabil pentru mirosul pătrunzător și foarte aromat, și care este deosebit de bogat în tuyonă, alfa și beta-pinenă, salvenă, cineol și borneol). Pe lângă acest ulei esențial, salvia este bogată și în flavonoide și steroli vegetali. Mai mult decât atât, salvie este bogată în enzime, vitamine B1 și C și flavonoide, în special izoflavone, care au o acțiune asemănătoare estrogenului.
Tocmai datorită prezenței acestor elemente – care ajută la reechilibrarea sistemului hormonal – salvia are un efect pozitiv în ameliorarea bufeurilor și în acțiunea asupra stării de anxietate și dispoziție tipice menopauzei. Este așadar un mare aliat al bunăstării hormonale feminine. Mai conține steroli vegetali, precum beta-sitosterina și alte substanțe a căror acțiune estrogenică contribuie la reglarea ciclului menstrual, ameliorând în același timp spasmele și durerile menstruale (sindromul premenstrual) și favorizând echilibrul hormonal.
De asemenea, aceste substanțe susțin organismul în timpul menopauzei și asta datorită acțiunii lor de reglare a procesului de transpirație, care se accentuează în această etapă a vieții.
În cele din urmă, salvia poate fi folosită în mod benefic pe post de tonic în combaterea oboselii și a epuizării.
Diverse studii au arătat că salvia acționează asupra terminațiilor nervoase ale glandelor sudoripare și asupra centrului de termoreglare, reducând transpirația și senzația de căldură. Adică echilibrează sistemul simpatic și parasimpatic, deoarece se pare că este una dintre posibilele cauze ale bufeurilor. Spre exemplu: într-un studiu realizat în 2016 și publicat în International Journal of Medical Research & Health Sciences, efectele salviei au fost studiate pe 93 de femei aflate la menopauză, care au luat o tabletă din frunze proaspete de salvie o dată pe zi, timp de 8 săptămâni. Pe lângă faptul că au observat o reducere a duratei și frecvenței bufeurilor și transpirațiilor nocturne, cercetătorii au înregistrat o scădere progresivă a tuturor celorlalte simptome atribuite deficienței de estrogen.
Cum se folosește salvia pentru a ține bufeurile, anxietatea, transpirația și oboseala la menopauză sub control?
Există mai multe moduri de a lua salvie în timpul menopauzei, o putem folosi sub formă de:
- Decoct de salvie: se toarnă 2 linguri de plantă de salvie în apă clocotită (700 ml) și se fierbe aproximativ 10 minute, apoi se lasă decoctul să se infuzeze aproximativ 30 de minute, iar în final se strecoară. Se bea câte 150 ml de decoct, de 3 ori pe zi.
- Infuzie de salvie: se toarnă 2 linguri de frunze uscate de salvie într-un un pahar cu apă și se pune pe aragaz. Se lasă la foc mic aproximativ 15-20 de minute, nu se aduce la fierbere. Apoi se ia de pe foc și se lasă la temperatura camerei timp de 1 oră, după care se strecoară. Se bea câte 150 ml de infuzie, de 3 ori pe zi, cu 30-40 de minute înainte de mase.
- Ceai de salvie: se toarnă 1-2 lingurițe de plantă de salvie uscată în apă clocotită, aproximativ 250 ml. În ceai, se pot adăuga miere și suc de lămâie. Se bea câte 3 căni pe zi.
- Tinctură de salvie: aproximativ 60 de picături, de 2 ori pe zi, în puțină apă, de preferință după mesele principale. Se recomandă un aport de cel puțin o lună, separat prin pauze de 10-15 zile.
- Pulbere simplă: între 600 mg și 2000 mg pe zi.
- Extracte uscate: între 330 mg și 1500 mg pe zi.
Ce contraindicații are salvia la menopauză?
Mai presus de toate, salvia trebuie utilizată cu prudență și este contraindicată femeilor cu antecedente de cancer de sân, ovarian și uterin, insuficiență renală, hipertensiune, endometrioza și tuturor celor care urmează terapie hormonală sau care sunt însărcinate.
În orice caz, ar trebui să consulte medicul înainte de a utiliza salvie.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.