Home Diverse, Nou Cum să lucrezi ca gunoier sau măturător stradal?
DiverseNou

Cum să lucrezi ca gunoier sau măturător stradal?

Măturătorii și colectorii de gunoi sunt muncitori indispensabili în societățile noastre, deoarece dacă nu ar fi ei, străzile ar arăta deplorabil, iar infecțiile cauzate de deșeuri ar fi enorme. Lucrătorii din acest domeniu trebuie să îndeplinească o serie de cerințe pentru a putea să lucreze pe astfel de posturi, cum ar fi cel de gunoier și măturător stradal. Să vedem cum este munca unui măturător stradal și a unui gunoier.

În ce constă meseria de gunoier sau măturător de stradă?

De fapt, diferența dintre activitatea unui gunoier și cea a unui măturător de stradă este foarte mică. Pe deoparte, activitatea de măturător constă în esență în curățarea străzilor orașului de gunoaie, pungi, ziare, frunze uscate, mucuri de țigări și tot felul de materiale pe care oamenii prost educați le aruncă pe jos în semn de dispreț. Ei sunt, de asemenea, responsabili de golirea pubelelor urbane. Iar pe de altă parte, activitatea de gunoier sau colector se concentrează mai mult pe golirea recipientelor și a gunoaielor pe care, de obicei, oamenii le lasă în locuri special amenajate, indiferent dacă sunt pungi de gunoi sau obiecte care vor merge mai târziu spre centrele de reciclare, cum ar fi aparatele electrocasnice sau corpurile de mobilier. În fiecare zi, ambele meserii se intersectează în așa fel încât am putea vorbi despre același profesionist care lucrează în colectarea deșeurilor urbane.

Ce salariu are un gunoier/măturător?

În ceea ce privește salariul unui gunoier sau măturător de stradă, trebuie spus că fiecare țară sau zonă urbană are un acord diferit. Cu toate acestea, în România media remunerației de gunoier/măturător este de aproximativ 2000 de lei net, cu tot cu sporuri. Când vorbim de salariile angajaților din străinătate care lucrează în domeniul salubrizării, situația se schimbă într-un mod cu totul pozitiv. Astfel încât, în afara țării, această meserie este mult mai bine plătită de cât în România, spre exemplu, un lucrător din domeniul salubrizării din Germania poate câștiga între 1800-2000 euro, în Marea Britanie 1.500-2.000 de lire sterline pe lună, iar în Spania 1100 de euro net, plus o plată suplimentară completă la fiecare trei luni, în plus primesc o bursă de ajutor de 100 de euro pentru fiecare copil, bonusuri de vechime și 100 de euro pentru fiecare sâmbătă lucrată, și exemplele în acest sens pot continua.

Care sunt cerințe pentru a lucra ca gunoier sau măturător stradal?

Dacă doriți să lucrați ca gunoier/măturător stradal, nu aveți multe cerințe de îndeplinit (dar va trebui să concurați cu multe persoane care doresc una dintre aceste poziții). Practic, va trebui să aveți vârsta legală (minim 18 ani), să fiți apt de muncă (să fiți cetățean cu cetățenie europeană/română sau străin cu permis de muncă), să nu aveți antecedente penale, să dețineți un certificat de calificare și să să suferiți de nicio boală sau defect fizic care v-ar împiedica să exercitați atribuțiunile normale care trebuiesc îndeplinite.

Acordă o notă acestui articol!
Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!