Dacă aveți o rudă sau o cunoștință cu grad de handicap, legea vă permite să îi protejați interesele. În acest caz, va trebui să obțineți o hotărâre de punere sub interdicție și de numire de tutore sau de curator. Dar care este procedura de obținere a tutelei unei persoane cu handicap, de fapt? Haideți să aflăm împreună cum se obține pas cu pas!
Cuprins
Ce este tutela?
Tutela este o măsură legală menită să protejeze fizic un minor sau adult și/sau toate sau o parte din bunurile acestuia, în cazul în care nu mai este în măsură să se îngrijească singur.
Un tutore: Persoană desemnată să exercite o măsură de protecție pentru un adult sau un minor (de exemplu: reprezentarea acestuia în activitățile cotidiene, administrarea proprietății)îl reprezintă în acțiunile vieții de zi cu zi.
Judecătorul poate enumera, în orice moment, actele pe care persoana le poate face singură sau nu, de la caz la caz.
Cum să obțineți tutela pentru o persoană cu dizabilități: ce să faceți dacă doriți să deveniți tutore?
Dacă doriți să deveniți tutore, trebuie să fiți rudă cu persoana cu dizabilități și să aveți capacitate juridică deplină. După aceasta, trebuie să depuneți o cere de instituire a curatelei sau tutelei la Autoritatea Tutelară.
Cum să obțineți tutela unei persoane cu dizabilități?
Pentru a obține tutela unei persoane cu dizabilități, va trebui să urmați acești pași:
- Depuneți o cerere de instituire a curatelei sau tutelei la judecătoria unde își are domiciliul persoana ce urmează a fi ocrotită. Cererea se depune la registratura judecătoriei, în baza unei programări efectuate telefonic și se va da un număr de înregistrare al cererii.
- De la medic, obțineți un referat privind situaţia medicală a persoanei care are nevoie de îngrijire și o adeverință medicală în original din care să reiasă că dvs. sunteți apt pentru a fi tutore.
- De la poliție, obțineți cazierul dvs. judiciar care atestă situația dvs. juridică.
- Depuneți o cere de instituire a curatelei sau tutelei la Autoritatea Tutelară după depunerea acțiunii de punere sub interdicție LA SOLICITAREA INSTANȚEI DE JUDECATĂ. Atașați copia după acţiunea înaintată instanţei pentru punerea sub interdicţie pe cale judecătorească cu numărul de înregistrare sau ştampila instanţei.
- Depuneți acte de proprietate pentru persoana care are nevoie de tutelă (pentru casă şi teren, C.F. valabil 30 de zile de la data emiterii), precum și actele dvs. de proprietate în calitate de tutore (extrasele de carte funciară ale tuturor imobilelor);
- Depuneți o adeverință de venituri sau un cupon de pensie al bolnavului și al dvs. ca tutore;
- Întocmiți o declarație în care menționați că acceptați responsabilitățile de îngrijire (datată și semnată sub semnătură olografă).
- Prezentați Autorității Tutelare actul dvs. de identitate, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie, sentinţa de divorţ investită cu formulă definitivă şi irevocabilă (dacă este cazul), și certificatul de deces (al soţului, soţiei, copiilor sau a părinţilor dvs.) dacă este cazul, precum și toate aceste acte ale bolnavului.
Cum să obțineți tutela unei persoane cu dizabilități și ce să faceți în continuare?
Toate aceste documente trebuie colectate și prezentate autorităților locale tutelare.
Odată ce sunteți desemnat ca tutore, trebuie să aveți grijă de persoană, să oferiți condiții bune de viață și medicamente.
Cum se obține tutela pentru o persoană cu dizabilități?
Dacă nu sunteți rudă cu persoana cu dizabilități, dar totuși doriți să deveniți tutorele acesteia, puteți face acest lucru.
Autoritățile tutelare, pe lângă lista de acte, au în vedere relațiile personale dintre cele două părți.
Pentru a obține tutela, trebuie să obțineți aceeași listă de acte, dar în acest caz, întreg procesul va fi mult mai îndelungat. Totuși, autoritățile preferă persoanele din cercul familial al unei persoane cu dizabilități.
Cum să primiți o indemnizație de însoțitor pentru o persoană cu handicap?
Indemnizația de însoțitor pentru persoanele cu handicap diferă în funcție de gradul de handicap și de tipul de încadrare în gradul de handicap.
Această indemnizație este reglementată de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Persoanele cu handicap grav (gradul I de handicap) beneficiază de o indemnizație de însoțitor de 1.428 lei pe lună. Pentru a beneficia de această indemnizație, trebuie să depuneți la sediul Direcției de Asistență Socială de pe raza domiciliului dvs. cu următoarele documente:
- dosar cu șină
- cerere de acordare a indemnizației
- cerere prin care se solicită efectuarea anchetei sociale
- actul de identitate, certificatul de naștere şi actul de stare civilă ale (original și copie)
- cazierul judiciar (original) și adeverință/certificat de integritate comportamentală
- adeverință medicală eliberată de medicul de familie sau de altă unitate sanitară autorizată, care să ateste faptul că sunteți apt pentru postul de asistent personal al unei persoane cu handicap grav
- acordul DGASPC, exprimat în scris, referitor la opțiunea persoanei cu dizabilități/reprezentantul legal (original)
- acordul persoanei cu handicap sau, după caz, al reprezentantului legal al acesteia ori al familiei, exprimat în scris, pentru angajare (original și copie)
- actul de identitate al persoanei cu dizabilități (original și copie)
- certificatul de naștere, după caz (original și copie) – pentru copiii cu dizabilități sub 14 ani
- certificatul de încadrare în gradul grav de handicap + Anexă, după caz (original și copie)
- decizia și cuponul de pensie pentru persoana cu dizabilități, după caz (original și copie)
- documentul prin care se face dovada reprezentării legale a persoanei cu dizabilități, după caz (original și copie).
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.