Păstrarea calmului este uneori dificil. Într-adevăr, lumea modernă ne provoacă constant, ne pune în situații stresante și ne testează starea psihologică. Cu toate acestea, există oameni care reușesc să rămână calmi și să depășească dificultățile cu ușurință. Dar starea de calm este de obicei o trăsătură de personalitate care are atât consecințe pozitive, cât și negative. În general, cele pozitive sunt legate de aspectul individual, iar cele negative de aspectul social. Să le descoperim împreună!
Care sunt avantajele păstrării calmului?
A rămâne calm în mijlocul unui moment critic sau culminant, are următoarele avantaje:
O putere mai mare a gândului
A rămâne calmi ne ajută să gândim mai bine, deoarece furia ne întunecă viziunea asupra situației reale și ea ne provoacă doar confuzie, care la rândul său, ne face să luăm decizii pripite fără să gândim într-un mod profund și îndelung la eventualele consecințe.
Un control emoțional mai mare
O minte calmă ne permite să observăm atât lumea interioară, cât și lumea din afara noastră cu o mai mare obiectivitate, imparțialitate, claritate și luând în considerare mai mult decât un simplu punct de vedere. De asemenea, păstrarea calmului ne oferă un control emoțional mai mare și acest lucru devine foarte important atunci când ne confruntăm cu situații stresante, dificile, obositoare sau înspăimântătoare.
O stare mai bună de sănătate
Când rămânem calmi și respirăm adânc, îi oferim corpului nostru posibilitatea de a oxigena țesuturile, scăzându-ne ritmul cardiac care este accelerat de stres, griji sau de grabă zilnică, prin urmare, a rămâne calmi ne susținem inima sănătoasă.
De asemenea, a rămâne calmi ne ajută să ne controlăm nivelul de stres. Când suntem calmi, suntem mai conștienți și reușim să ne gestionăm emoțiile, ceea ce ne permite să facem față dificultăților și provocărilor fără stres nejustificat și consecințe negative pentru sănătatea întregului nostru organism.
O mai mare eficiență
Calmul ne ajută să ne concentrăm și să îndeplinim sarcinile mai eficient. Când rămânem calmi, suntem mai capabili în a ne direcționa energia asupra problemelor și în a evita distragerile externe, permițându-ne să folosim timpul și resursele într-un mod mai eficient.
Un singur cuvânt: Respect!
De asemenea, a rămâne calmi ne ajută să menținem relațiile bune cu ceilalți. Oamenii care sunt capabili să-și gestioneze emoțiile și să rămână calmi sunt mai de încredere și mai respectați în societate. Nu sunt distrași de conflictele emoționale, ci interacționează cu ceilalți cu respect și toleranță.
Care sunt dezavantajele păstrării calmului?
Chiar dacă păstrarea calmului este o trăsătură pozitivă pentru majoritatea oamenilor, aceasta poate aduce și dezavantaje clare. Printre acestea, se numără următoarele:
O mai mică rapiditate în conversații și în memorie
Nervozitatea ne ajută să fim foarte rapizi în oferirea de răspunsuri în concordanță cu conversația pe care o purtăm. În schimb, când suntem calmi nu știm să ne organizăm atât de bine și să ne amintim mai bine sau mai mereu numele cuiva pe care nimeni nu și-l amintește.
Lipsa amuzamentului în relațiile cu ceilalți
Când suntem calmi suntem în general mai tăcuți și mai reținuți, iar în schimb, când suntem nervoși facem adesea comentarii mult mai naturale și chiar inconștiente, fără prea multă măsurare a impactului pe care îl pot avea. Această din urmă trăsătură este adesea mult mai distractivă pentru cercul nostru social.
Productivitate mai scăzută a muncii
Experții susțin că atunci când suntem calmi, păstrăm energia în noi fără a-o descărca în momentul în care ne confruntăm cu anumiți stimuli. Acest lucru explică de ce oamenii nervoși sau agitați nu au timp liber, deoarece majoritate dintre ei “își descarcă energia” pe o listă lungă de activități.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.