Bolile de origine alimentară reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Nenumărați oameni se îmbolnăvesc din cauza alimentelor preparate sau depozitate necorespunzător acasă, vestea bună este că multe dintre aceste cazuri sunt ușoare și cu toții vă puteți proteja împotriva bolilor transmise prin alimente urmând câteva sfaturi simple.
Cum se produce contaminarea biologică?
Contaminarea biologică a alimentelor se datorează prezenței virușilor, mucegaiurilor, drojdiilor, bacteriilor sau paraziților în alimente sau în apă. Apare atunci când aceste microorganisme și alte viețuitoare contaminează alimentele și apa potabilă.
Este important de reținut că microorganismele pot fi:
- agenți patogeni, adică cei care provoacă boli din cauza ingerării alimentelor sau a apei contaminate;
- agenți nepatogeni, adică cei care în condiții obișnuite nu sunt capabili să provoace boli, cum ar fi bacteriile care alcătuiește „flora intestinală” sau cele utilizate pentru fermentarea iaurtului și brânzei.
Care sunt cele mai periculoase produse alimentare?
Cele mai periculoase produse în ceea ce privește dezvoltarea toxiinfecțiilor alimentare sunt următoarele:
- Cărnurile, rădăcinoasele și verdețurile
- Produsele care au la bază smântâna
- Lactatele
- Produsele care au termenul de valabilitate expirat
- Ouăle, în special cele crude
- Mâncărurile din pește, în special cele din pește crud
- Conservele de casă și murăturile, marinatele, ciupercile
- Alimentele perisabile care necesită refrigerare
Care sunt simptomele contaminării?
Simptomele bolilor transmise prin alimente sunt gastrointestinale, cum ar fi vărsăturile, durerile abdominale, diareea și febra. Pot apărea și simptome neurologice, cum ar fi umflarea ochilor, dificultăți renale, vedere dublă etc. De asemenea, vă puteți îmbolnăvi dacă înotați în apă contaminată sau intrați în contact strâns cu o persoană bolnavă.
Durata și intensitatea simptomelor variază în funcție de cantitatea de bacterii sau toxine prezente în alimente, cantitatea de alimente consumate și starea de sănătate a persoanei, printre alți factori.
Ce grupuri pe persoane sunt cele mai vulnerabile?
Anumite grupuri de persoane sunt expuse unui risc mai mare de complicații severe, inclusiv femeile însărcinate, copiii mici, persoanele în vârstă și orice persoană care are deja alte boli sau al căror sistem imunitar este slăbit, de exemplu prin chimioterapie.
Cum să preveniți bolile transmise prin intermediul alimentelor?
De multe ori atunci când alimentele sunt preparate, consumate sau depozitate, nu se acordă atenție manipulării lor, ceea ce poate duce la îmbolnăvire. Specialiștii în Inginerie Alimentară enumeră următoarele sugestii prin care puteți evita bolile transmise prin intermediul alimentelor:
- Achiziționați alimente din locuri sigure, unde aveți încredere că produsul a fost manipulat în mod igienic.
- Spălați sau curățați toate fructele și legumele crude înainte de a le mânca. Consumați numai produse lactate pasteurizate (lapte, brânză, iaurt și înghețată și sucuri).
- Tine cont de data de expirare care se găsește tipărită pe eticheta produsului. Dacă este un produs proaspăt, verificați culoarea, mirosul și textura acestuia să fie caracteristice acestui aliment.
- Spălați-vă întotdeauna bine mâinile cu apă caldă și săpun înainte de a manipula alimentele și repetați acest lucru des în timpul pregătirii alimentelor.
- Nu folosiți același blat sau fund de tocat pentru toate alimentele și evitați astfel contaminarea încrucișată.
- Spălați și dezinfectați toate suprafețele, ustensilele și echipamentele folosite la prepararea alimentelor.
- Păstrați coșul de gunoi în afara bucătăriei, sau cel puțin departe de locul unde preparați mâncarea.
- Evitați să țineți produsele care au la bază substanțe chimice în apropierea locului în care depozitați alimente (săpunuri, degresanți, dezinfectanți etc.).
- Triați alimentele depozitate în frigider, respectând spațiile amenajate pentru legume, carne și produse lactate.
- Porționați alimentele pentru a le păstra la congelator și evitați astfel practica congelare-dezghețare-congelare, care este cauza mai multor cazuri de aceste boli.
- Protejați alimentele și zonele de bucătărie de insecte, animale de companie și alte animale. Deși majoritatea bacteriilor nu provoacă boli, unele dintre ele sunt periculoase și sunt răspândite pe scară largă în sol, apă, animale și oameni.
- Gătiți complet alimentele, în special carnea, puiul, ouăle, peștele și fructele de mare. De exemplu, carnea de vită tocată trebuie gătită la o temperatură internă de 71°C/160°F.
Beți apă tratată corespunzător. Sursele private de apă ar trebui testate cel puțin de două ori pe an pentru prezența bacililor și a bacteriilor E. coli. Analiza anorganică a probelor de puțuri private ar trebui efectuată de preferință la fiecare doi până la trei ani.
- Nu beți apă de la robinet și nu folosiți gheață în timp ce vă aflați într-o zonă cu risc ridicat, decât dacă apa provine dintr-o sursă tratată corespunzător.
- Nu înghițiți apă din piscine, căzi cu hidromasaj, fântâni publice, lacuri, râuri, izvoare, iazuri, pâraie sau ocean.
- Nu beți apă netratată din lacuri, râuri, izvoare, iazuri, pâraie sau fântâni de mică adâncime.