Aproape jumătate dintre femeile care urmează o dietă recunosc că iau laxative pentru a pierde în greutate. Aceste le iau, deoarece utilizarea lor le scade efectiv acul pe cântar. Dar este o idee bună să folosești laxative pentru a pierde în greutate? Cu siguranță, nu. De ce nu ar trebui să folosești laxative pentru a încerca să slăbești, în acest articol îți vom prezenta toate motivele.
Laxative: te pot ajuta cu adevărat să slăbești?
La prima vedere, pierderea în greutate cu ajutorul laxativelor pare să funcționeze de minune: laxativele stimulează digestia, astfel încât are loc o golire prematură a intestinului. Mulți cred că utilizarea laxativelor nu va permite absorbția unei părți din calorii, va elimina toxinele și excesul de apă din organism și, prin urmare, va începe un proces rapid și fără stres de scădere în greutate. În ce măsură aceste așteptări sunt nejustificate și nesigure pentru sănătate? Să încercăm să aflăm împreună aceste lucruri.
Există diferite tipuri de laxative care acționează în diferite moduri:
- Laxative osmotice – ele reduc absorbția lichidului din alimente și ajută intestinele să rețină apa, crescând astfel frecvența contracțiilor intestinale;
- Laxative lubrifiante – laxativele lubrifiante facilitează deplasarea bolului fecal prin ungerea pereților intestinali;
- Laxative stimulante – ele stimulează peretele intestinal, sporesc motricitatea intestinală și secreția apei permițând evacuarea scaunului;
- Laxative de volum – alcătuite din fibre și mucilagii, laxativele de volum se umflă în contact cu apa și măresc volumul bolului fecal: consistența scaunului se modifică facilitând tranzitul intestinal;
- Laxative saline – ele rețin apa în intestine.
Deci, laxativele te ajută să slăbești?
Utilizarea laxativelor pentru a pierde în greutate NU este eficientă: grăsimea prezentă în organism, rămâne oriunde s-ar afla. Ceea ce se schimba, este doar cantitatea de lichide și fecale prezente în organism, ceea ce ar putea duce la o scădere temporară în greutate și, în unele cazuri, la dezumflarea abdomenului atunci când alimentația este dezordonată, când regimul alimentar este compus din mese neregulate sau la ore târzii. Senzația de greață care apare după anumite tipuri de laxative poate ține de foame pentru încă o zi. Cu toate acestea, imediat ce cantitățile de alimente și lichide sunt restabilite în organism, greutatea revine la cea inițială, dacă nu chiar mai mare. Este așadar o greșeală și mai ales o iluzie să crezi că vei reuși să slăbești datorită laxativelor! În realitate, laxativele sunt de fapt folosite pentru a elimina fecalele, apa și electroliții, cum ar fi sodiul și în special potasiul. Riscul acestei practici presupune însă că îți poate produce o dependență și, la rândul său, unele probleme de sănătate.
Care pot fi consecințele luării laxativelor în timpul pierderii în greutate?
Luarea de laxative pentru a pierde în greutate poate fi foarte periculoasă. În primul rând, din cauza riscului de deshidratare și a pierderii anumitor elemente foarte importante: O excreție de potasiu poate avea consecințe grave, precum tulburări de ritm cardiac. Hipokaliemia majoră – un nivel scăzut de potasiu în sânge – care se manifestă prin tulburări neuro-musculare, tulburări de ritm cardiac, mai rar paralizii.
În funcție de laxativele care sunt ingerate, pot apărea mai multe probleme. De exemplu, mușchiul sfincterului anal va fi deteriorat sau slăbit și nu își vor mai face treaba, și la rândul său, poate exista o iritație a anusului.
La nivel digestiv, vor apărea balonări sau chiar dureri abdominale: cei drept, consumul repetat de laxative duce la inflamarea mucoaselor intestinale. Prin urmare, acest lucru va avea atât consecințe „directe și instantanee”, cât și pe termen lung.
Și mai mult decât atât, un studiu publicat în anul 2019 arată că cei care folosesc laxative sau pastile de slăbit pentru a-și controla greutatea au un risc mai mare de a fi diagnosticați cu tulburare de alimentație în anii următori. Acest studiu a fost condus de oamenii de știință de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan și de la Spitalul de Copii din Boston și a fost publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică (AJPH). Oamenii de știință au analizat date de la 10.058 de femei și fete cu vârste cuprinse între 14 și 36 de ani care au participat la Studiul Growing Up Today (GUTS) din SUA (din 2001 până în 2016).
Descrisă pentru prima dată în 1873, anorexia se caracterizează printr-o distorsiune a imaginii corporale, care este însoțită de o scădere extremă în greutate (mai mult de 35% din greutatea corporală) și care determină persoana să manifeste o teamă puternică de a dobândi kilograme. Este, de asemenea, cea mai gravă dintre toate tulburările care au legătură cu alimentația și cea mai mortală, cu un procent de 5%.
Afectează în principal femeile (acestea suferă de 10 ori mai mult decât ele). Prevalența sa este între 2,2% și 3,6% din populație, iar debutul are loc vârsta situată între 14 și 18 ani.
Cum să slăbești fără să iei laxative?
Pentru a slabi într-un mod sănătos, este mai bine să stimulezi digestia în mod natural: să bei multă apă, să faci mișcare și să ai o alimentație variată și echilibrată care să includă un consum de fructe și legume, cereale integrale, proteine și grăsimi bune, care te vor ajuta să eviți consumul de alimente bogate în grăsimi și zaharuri, precum și băuturi alcoolice.
Unele diete eficiente sunt, de asemenea, interesante dacă vrei să slăbești. Printre acestea, poți căuta Dieta Natman sau Weight Watchers, cu 1.200 de calorii.
Există și suplimente alimentare disponibile pe piață care contribuie la arderea caloriilor și la scăderea în greutate. Cu toate acestea, înainte de a lua orice astfel de supliment, este indicat să obții unele opinii medicale competente.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.