Sângele nostru este format din leucocite (globule albe), trombocite și eritrocite (globule roșii). Globulele roșii din sânge sunt unități morfologice din seria roșie a sângelui, numite și eritrocite, care sunt prezente în sânge într-un număr de aproximativ 4,5 până la 6,0 x 106/mm³ în condiții normale. Sunt celule anucleate, ce conțin un pigment numit hemoglobină. Aceasta este o proteină compusă dintr-o albumină numită globină și o grupare numită, ce conține fier, cu rol de fixare a oxigenului.
Eritrocitele trăiesc aproximativ 120 de zile și au sarcina de a transporta oxigenul din plămâni la organe și țesuturi, precum și de a readuce dioxidul de carbon în plămâni, iar acest transport are loc prin intermediul hemoglobinei conținute în ele.
Uneori, după efectuarea unui test de sânge, analizele prezintă o afecțiune numită policitemie, adică un număr peste limită de eritrocite în urină decât valorile normale. Aceasta duce la o creștere a hematocritului (procentul volumului de celule roșii din sânge) și a hemoglobinei. De aceea, dacă aveți un număr crescut de eritrocite, urmați indicațiile noastre pentru a vă ajuta să le scădeți fără a utiliza medicamente, ci doar folosind remedii naturale și eficiente.
Eritrocite crescute: cauzele principale
Valorile de referință în cazul eritrocitelor sunt, după cum urmează:
- la bărbați: intre 4,5 si 6,9 x106 /microlitri
- la femei: intre 4,1 si 5,1 x106 /microlitri
O concentrație mai mare de eritrocite ar putea fi rezultatul secundar al multor probleme, cum ar fi: viruși intestinali, traume, pietre la rinichi sau vezică, inflamații, ciclul menstrual, obstrucții ale sistemului urogenital, deshidratare majoră, afecțiunea diabetului, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, obezitate și faptul că pacientul locuiește la o altitudine foarte mare.
În alte cazuri, policitemia este legată de consumul de medicamente, cum ar fi aspirina și anticoagulantele, sau este un semn al bolilor cu transmitere sexuală, neoplasme benigne sau tumori.
Eritrocite mărite: simptome
În unele cazuri, numărul mare de eritrocite trece complet neobservat, și în altele, apar o serie de simptome care pot indica prezența afecțiunii numite policitemie. În general, persoana resimte senzații continue de amețeli, slăbiciune, mâncărime, dureri de cap și transpirație excesivă.
Ce trebuie să faci când ai eritrocite peste limită?
Iată câteva recomandări pe care ar trebuie să le urmați atunci când nivelul dvs. de eritrocitele este mărit:
Reduceți consumul de alimente bogate în fier
Fierul este unul dintre constituenții principali ai hemoglobinei, conținut în globulele roșii. Evitați să mâncați alimente care conțin mult fier, cum ar fi ouă, carne roșie, legume, pește, cereale fortificate.
Reduceți consumul de alcool și cafea
Limitați consumul de alcool și cafea, măsură de precauție pe care ar trebui să o urmați indiferent dacă vă confruntați sau nu cu această problemă.
Completați-vă dieta cu antioxidanți
Antioxidanții ajută la oxigenarea sângelui, luptă împotriva radicalilor liberi și reduc riscul dezvoltării cancerului. Aceștia se găsesc în fructe roșii, kiwi, rodie, fasole, morcovi și roșii.
Renunțați la fumat
Fumatul duce în timp la o îngustare progresivă a vaselor de sânge, care la rândul lor conduce la o scădere a cantității de oxigen disponibil, astfel încât organismul va crește producția de celule roșii din sânge pentru a asigura o disponibilitate mai mare de hemoglobină.
Faceți sport
Pentru a combate problema eritrocitelor crescute, activitatea fizică aerobă corectă vă poate ajuta.
Remedii naturiste populare pentru eritrocite crescute
Adesea, chiar natura ne ajută întotdeauna să echilibram deficitul sau excesul de substanțe și elemente fundamentale ale corpului nostru. Există o serie de remedii naturiste care au efecte terapeutice în reducerea eritrocitelor, printre care:
1. Consumați mulți căței de usturoi crud. Usturoiul are proprietăți anticoagulante specifice care îl fac o opțiune eficientă de scădere a numărului de eritrocite, care tratează policitemia.
2. Mâncați un grapefruit pe zi. Studiile recente au arătat că grapefruitul conține un flavonoid important, numit naringin, care poate reduce numărul de globule roșii din sânge.
3. Consumați ceai verde imediat după masă sau beți cel puțin 2 litri de apă pe zi: în acest fel veți subția sângele și veți reduce concentrația de globule roșii.
4. Consumați ardei cayenne, deoarece stimulează fluxul sanguin, ceea ce duce la o subțiere mai ușoară.
5. Turnați o lingură de frunze de ginkgo biloba într-o cană de apă și fierbeți-le 5 minute. Lăsați-l să se răcească, apoi beți-l de 2 ori pe zi.