Sughițurile pot fi o problemă obișnuită, dar enervantă și uneori greu de tratat. Și după cum se știe deja, sughițul este o mișcare involuntară a diafragmei (mușchiul folosit pentru a respira), care se contractă brusc în mijlocul respirației normale. Aceste spasme sunt urmate de o închidere a corzilor vocale care dau naștere unui anumit sunet. Cel mai frecvent sughițul durează câteva minute, dar poate dura zile sau săptămâni. Acest lucru este rareori foarte frecvent și este de obicei un semn al unei alte probleme de sănătate.
Dacă vi se întâmplă recurent și vă este greu să le controlați, vă vom spune cum să eliminați sughițurile în mod eficient și fără complicații cu ajutorul unor remedii natuarale pe care le aveți prin casă.
Cuprins
Care sunt cauze sughițului?
Uneori este posibil să nu existe o cauză clară pentru sughiț. Însă cu toate acestea, potrivit Societății Americane a Cancerului, sughițul se poate datora iritației nervului care controlează diafragma. Unele dintre cauzele acestor iritații sunt:
- Boli care irită acești nervi, cum ar fi pneumonia sau pleurezia;
- Mâncatul prea rapid;
- Mâncatul excesiv;
- Stomacul sau gâtul iritat;
- Emoțiile.
De asemenea, sughițul poate fi cauzat și de anumite probleme esofagiene, de presiunea exercitată pe stomac, de consumul de alimente picante sau condimentate, de intervenția chirurgicală asupra abdomenului, de accidentul vascular cerebral sau de o tumoră care afectează creierul.
Cum să scăpați de sughiț: 20 de soluții bune care ajută la combaterea sughițului
Există câteva remedii care pot ajuta la relaxarea diafragmei sau la stimularea nervilor vagi sau frenici, astfel încât să evitați această tulburare enervantă. Unele sugestii pe care le-ați putea încerca includ:
1. Strângeți-vă urechile cu palmele. Faceți acest lucru în timp ce sorbiți apă cu paiul dintr-o cană.
2. Țineți-vă respirația. Acoperiți-vă nasul și beți 9 înghițituri de apă.
3. Faceți respirații abdominale. Această tehnică presupune să inspirați încet și să simțiți cum întregul abdomen vă este umplut cu aer. Țineți bllcat abdomenul (sugeți burta) timp de 10-20 de secunde. Apoi lăsați aerul să iasă încet, în timp ce vă umflați abdomenul.
4. Beți apă cu gheață. Consumul lent de apă rece poate ajuta la stimularea nervului vag.
5. Stați pe spate. Și pentru a închide diafragma, aduceți genunchii la piept.
6. Luați o lingură de zahăr. Puneți zahărul pe limbă și mențineți-l acolo 5-10 secunde, apoi înghițiți-l.
7. Beți din partea opusă a paharului. Înclinați paharul sub bărbie si beți din celălalt capăt, aflat in partea de sus.
8. Faceți gargară cu apă rece. Lăsați capul ușor pe spate și începeți să faceți gargara cu apă rece timp de 30 de secunde. Repetați dacă este necesar.
9. Luați o lingură de miere sau de unt de arahide. Lăsați-o să se dizolve puțin în gură, apoi înghițiți-o.
10. Respirați într-o pungă de hârtie. Puneți o pungă de hârtie peste gură și nas. Inspirați și expirați încet, umflând și dezumflând punga.
11. Mușcați dintr-un creion, așezându-l orizontal între dinți. Apoi, beți un pahar cu apă cu creionul în gură.
12. Îndoiți-vă genunchii. Întindeți pe spate cu picioarele puțin depărtate, și îndoiți genunchii cât mai aproape de abdomen. Țineți-i acolo timp de 2 minute.
13. Beați apă printr-o cârpă sau un prosop de hârtie. Acoperiți un pahar de apă rece cu o cârpă sau un prosop de hârtie și beți din el.
14. Trageți-vă de limbă. Tragerea limbii stimulează nervii și mușchii gâtului. Apucați-vă vârful limbii și trageți-o ușor în față de 2 ori.
15. Beți o linguriță de zeamă de lămâie sau puțin oțet.
16. Strângeți-vă palma. Folosiți degetul mare pentru a aplica presiune pe palma mâinii.
17. Trageți o sperietură zdravănă. Atunci când vă simțiți în siguranță (deși acest lucru poate să nu fie recomandat pentru unele persoane și nu ar trebui să fie făcut copiii) sughițul dvs. nu dispare rapid, ci doar atunci când vă simțiți speriați.
18. Apăsați pe diafragmă. Diafragma separă abdomenul de plămâni. Folosiți-vă mâinile pentru a aplica presiune asupra zonei diagramei, chiar sub capătul sternului.
19. Puneți pe cineva să vă întrebe: “ce culoare are ceapa?”
20. Luați medicamente (trebuie administrate numai în caz de sughiț persistent și sub prescripție medicală).
Cum să eliminați sughițul la un copil?
1. Dați-i sân sau biberon.
2. Dacă este puțin mai mare, dați-i o lingură de apă.
Încercați oricare dintre aceste metode și remedii, dar dacă observați că secvențele de sughiț sunt prelungite și îndelung repetate, consultați medicul dumneavoastră.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.