Home Nou, Sănătate Cum să scapi de umflăturile și vânătăile la cap?
NouSănătate

Cum să scapi de umflăturile și vânătăile la cap?

Urmareste-ne pe Google News

Loviturile la nivelul capului se umflă și se învinețesc adesea foarte mult, deoarece fruntea și scalpul au multe vase de sânge aproape de suprafața pielii. De multe ori aceste tipuri de leziuni nu compromit viața pacientului și sunt considerate a fi ușoare, dar în anumite cazuri pot fi moderat sau grav și pot provoca leziuni cerebrale sau compromite conștiința. O leziune va fi ușoară dacă implică doar o mică umflătură, cucui, vânătaie sau tăietură mică pe scalp sau pe față, fără afectarea structurilor intracraniene, și o puteți vindeca cu remedii pe care le puteți face acasă. Așadar, consultați sfaturile noastre cu privire la faptul cum puteți scăpa de umflăturile și vânătăile de pe cap.

De ce apar umflăturile și vânătăile la cap?

O umflătură sau o vânătaie la nivelul scalpului poate apărea în mai multe moduri, inclusiv după o cădere, un impact, o lovitură la cap sau un accident de circulație. Extinderea posibilă a acesteia se poate petrece imediat sau la câteva ore după după traumă. În esență, o umflătură este un fel de hematom, iar o vânătaie este este o echimoză sau contuzie. Ambele leziuni sunt practic o acumulare de sânge în exteriorul unui vas și se formează adesea din cauza unei leziuni sau a unui traumatism, însă nu sunt unul și același lucru. În timp ce în cazul unui hematom vorbim despre sânge coagulat, o vânătaie este un semn pe piele cauzat de cantități mici de sânge care se scurg din vasele mici de sânge, cum sunt capilarele. O leziune poate duce la ruperea pereților vaselor de sânge, astfel încât lichidul ajunge în țesuturile din jur. Cu toate acestea, hematomul și vânătaia trec prin trei stadii de dezvoltare – apariția condițiilor pentru formarea lor din cauza leziunii, formarea unei tumori și resorbția sa treptată până când dispare complet. Fiecare etapă necesită proceduri speciale de tratament. În medie, umflătura și vânătaia poate dura de la 2 la 7 zile. Cu un tratament îmbunătățit și primul ajutor acordat în mod corespunzător, leziunea se vindecă suficient de repede.

Cum să stopezi creșterea umflăturilor și a vânătăilor la cap?

La câteva minute după contuzie, sângele continuă să curgă din vasele care se sparg, iar umflătura și vânătaie crește. Dacă lovitura a fost foarte puternică, atunci umflarea și vânătaie crește chiar în fața ochilor noștri. Pentru a reduce foarte mult daunele, este important să acordați primul ajutor imediat la locul accidentului:

  • Aplicați gheață sau o compresă rece pe zona afectată. Efectul său va ajuta la îngustarea vaselor de sânge și la reducerea hematomului sau a contuziei. În absența gheții, puteți folosi puteți folosi alimente de la congelator sau o sticlă de apă rece.
  • Clătiți julitura cu apă oxigenată sau cu un alt antiseptic, iar la final aplicați un plasture;
  • Aplicați ulei vegetal obișnuit pe vată sau pe un bandaj și țineți-l pe umflătură și vânătaie timp de o jumătate de oră. Apariția umflături poate fi complet evitată astfel, asta dacă lovitura nu a fost prea puternică.
  • Masați ușor zona rănită, dar fără presiune puternică, pentru a vă proteja vasele de rupere sub atacul fluxului de sânge care ajunge. Acest lucru trebuie făcut instantaneu, imediat după ce ați lovit. Mai târziu va fi inutil și chiar nesigur.

Cum să tratezi rapid umflăturile și vânătăile la cap?

Umflăturile și vânătăile la cap se vindecă adesea de la sine. Cu toate acestea, dacă nu ați luat toate măsurile de prim ajutor și leziunile sunt prea mari, pentru a le elimina rapid, va trebui să folosiți câteva remedii naturiste eficiente:

  1. Radeți cartofii cruzi pe o răzătoare fină, înfășurați-i într-un tifon și aplicați-i pe rană. Păstrați compresa o jumătate de oră. Repetați de două ori pe zi;
  2. A doua zi, aplicați un ou fiert cald pe vânătaie. Sub influența căldurii, umflătura se diminuează, iar vânătaia începe să dispară.
  3. Striviți ușor o frunză de varză albă sau pătlagină şi aplicați-o pe vânătaie de mai mi multe ori, timp de 10 minute. Sucul acestor plante contribuie la resorbția rapidă a hematomului;
  4. Încălziți sare într-o tigaie, turnați-o într-o șosetă din bumbac sau într-un săculeț de pânză, și aplicați-o pe un cucui sau o umflătură. Schimbați compresa pe măsură ce sarea se răcește.
  5. Aplicați o tinctură de iod cu un tampon de bumbac pe locul vânătăii. Repetați de două ori pe zi.

Cum să scapi de umflăturile la cap, atunci când nu au apărut în urma unei lovituri?

Dacă umflătura dvs. are forma unui nodul mic, nu este albastră, este moale și sunteți siguri că nu v-ați lovit nicăieri, poate fi o tumoare benignă multiplă (lipom sau aterom), care apare cel mai adesea din cauza unei infecții. Aceasta are ca rezultat acumularea de țesut gras crescut sub piele. Totuși, rețineți că nu trebuie să încercați să îndepărtați singur acest țesut gras, deoarece vă puteți alege cu inflamații și complicații suplimentare. Cea mai frecventă modalitate de elimina aceste modificări benigne ale pielii, este de a vă opera sub anestezie locală. Operația este ușoară și durează aproximativ 15 minute, apoi puteți reveni la activitățile dvs. de zi cu zi.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!