Home Nou, Sănătate Se poate combina escitalopramul cu metilfenidatul?
NouSănătate

Se poate combina escitalopramul cu metilfenidatul?

Urmareste-ne pe Google News

Există pacienți care suferă de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție, depresie și anxietate. În aceste cazuri, medicul psihiatru pot prescrie metilfenidat (Ritalin®, Medikinet®, Concerta®) cu escitalopram (Cipralex®, Leuxin®, Lexapro®). Dar întrebarea este: se poate combina medicamentele din grupul escitalopramului cu cele din grupul metilfenidatului? Haideți să vedem!

Ce este escitalopramul?

Escitalopramul (cu denumirile comerciale Cipralex®, Leuxin®, Lexapro®) aparține unui grup de medicamente antidepresive denumit ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei). Aceste medicamente acţionează asupra sistemului serotoninergic din creier prin creșterea concentraţiei de serotonină. Nivelurile crescute de serotonina pot duce la o creștere a stării de spirit. Prin urmare, escitalopramul este utilizat pentru a trata depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și tulburarea de anxietate generalizată (TAG).

De obicei, se va prescrie într-o doză zilnică cuprinsă între 5 mg și 10 mg de escitalopram. Medicul poate prescrie la început o doză mai mică și apoi crește până la o doză maximă de 20 mg pe zi.
De asemenea, durează între 4 și 6 săptămâni pentru a simți efectul său complet.

Ce este metilfenidatul?

Metilfenidatul (cu denumirile comerciale Ritalin®, Medikinet®, Concerta®) este un medicament stimulant al sistemului nervos central. Acționează asupra substanțelor chimice din creier și asupra nervilor care contribuie la hiperactivitate și controlul impulsurilor.

Metilfenidatul a fost sintetizat încă din 1944 și comercializat începând cu anii 1950 pentru oboseală cronică, letargie, confuzie și psihoză. Astăzi, această substanță este clasificată în majoritatea țărilor drept narcotic, care poate fi traficat și care se eliberează pe bază de rețetă. Este utilizată pentru a trata tulburarea cu deficit de atenție (ADD), tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și narcolepsia.

Doza trebuie întotdeauna ajustată individual, astfel încât doza maximă maximă de 80 mg/zi nu trebuie depășită. Metilfenidatul este bine absorbit din tractul gastrointestinal și metabolizat presistemic pe scară largă. Biodisponibilitatea medie este de doar aproximativ 30%.

Este citalopramul compatibil cu metilfenidatul?

Sunt medicamente foarte diferite; escitalopramul este un antidepresiv, iar metilfenidatul un stimulent al sistemului nervos central. Acestea sunt de fapt un tratament pentru TAG (tulburarea de anxietate generalizată) și pentru ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție). Prin urmare, escitalopramul este compatibil cu metilfenidatul, deoarece nu există interacțiuni între cele două medicamente. În cazul în care apar simptome precum gură uscată, transpirație excesivă, lipsa somnului, stări de somnolență, senzație de oboseală sau slăbiciune (după administrarea escitalopramului) și oboseală, amețeală, dureri de cap, tremor, tulburări de somn sau pierderea poftei de mâncare (după administrarea metilfenidatului), acestea s-ar putea datora reacțiilor adverse care de obicei se ameliorează în câteva zile, asta dacă nu se îmbunătățesc sau nu cresc în frecvență și intensitate. Cu toate acestea, ar trebui întotdeauna adaptate și corectate dozele în funcție de instrucțiunile prescrise de medicul fiecărui pacient.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!