Balustrada balconului sau terasei casei este supusă uzurii. Așadar, aceasta trebuie vopsită în mod regulat, cel puțin la fiecare 5 ani, pentru a asigura o bună protecție împotriva intemperiilor, umidității și a razelor UV. Dar dacă observați că prezintă urme de rugină, cu siguranță nu ar trebui să așteptați și să le îndepărtați cât mai repede, pentru a preveni extinderea acestora. Deci, aveți o balustradă de fier și vă gândiți să o vopsiți? Aflați cum să procedați când vopsiți acest element important al balconului!
Cuprins
Alegeți vopseaua potrivită
În funcție de materialul din care este fabricată balustrada, va trebuie să alegeți vopseaua potrivită. Pentru lemn, vopseaua acrilică este adesea recomandată, în timp ce pentru metal, o vopsea metalică antirugină de înaltă calitate este ideală în acest caz. De asemenea, asigurați-vă că oferă un finisaj care se potrivește aspectului clădirii dvs., fie că este mat, satinat sau lucios.
Echipați-vă cu materialele și echipamentele corespunzătoare
Înainte de vopsirea unei balustrade de fier, trebuie să vă aveți la dispoziție anumite materiale de lucru foarte importante. Într-adevăr, fierul fiind un material anume, pentru a-l putea vopsi, va trebui să dispuneți de următoarele echipamente și materiale:
- hârtie abrazivă sau perie de sârmă;
- pensule de diferite dimensiuni, de preferință cu peri duri;
- trafalet în cazul în care pensula nu este suficientă pentru suprafața de vopsit;
- folii de protecție și banzi de hârtie pentru a evita deteriorarea suprafețelor din jurul balustradei;
- acetonă sau spirit alb și o cârpă curată pentru a curăța metalul înainte de vopsire;
- convertor de rugină sau o soluție pentru a înlătura straturile de rugină;
- chit pentru a repara găurile din metal (dacă este cazul);
- grund antirugină pentru a preveni reapariția acesteia;
- vopsea metalică care rezistă la intemperii.
Asigurați-vă că nu prezintă urme de rugină
Înainte de a vopsi balustrada balconului este întotdeauna necesar să verificați dacă există sau nu urme de rugină. Deși gama de vopsele speciale pentru vopsit metalele este din ce în ce mai sofisticată, permițându-vă chiar să vopsiți peste rugină, este recomandat ca, pentru un finisaj perfect, să îndepărtați stratul de vopsea și rugină de pe balustradă folosind o hârtie abrazivă sau o perie de sârmă. Ar trebui să șlefuiți până când vedeți că balustrada arată practic brută, adică fără acea culoare maro sau ruginie care era vizibilă la început. Ulterior trebuie să o ștergeți cu o cârpă înmuiată în acetonă sau în spirit alb, pentru a îndepărta toate resturile de murdărie.
Dacă mai există urme de rugină greu de îndepărtat, va fi necesar să folosiți un convertor de rugină (soluție antirugină pentru protecție anticorozivă). În cele din urmă, va trebui să lăsați acest convertor de rugină să acționeze timp de aproximativ 3 ore.
De asemenea, dacă există găuri în balustradă, va fi necesar să le umpleți cu un chit destinat acoperirii defectelor suprafețelor și nivelării micilor neregularități, precum și pentru umplerea fisurilor pe suprafața metalului. În acest fel, veți preveni ca zonele ruginite să deterioreze în continuare metalul de sub vopsea.
Aplicați un strat de grund
Din moment ce ați terminat de îndepărtat vopseaua veche dar și rugina, este timpul să începeți să aplicați un strat de grund anticoroziv. Aplicarea acestui grund antirugină este un pas foarte important înainte de vopsirea finală propriu-zisă. Ar trebui să vă asigurați că alegeți, de preferință, un grund transparent.
În această etapă, este mai indicat să folosiți o pensulă mică: începeți prin a-o înmuia în grund și, cu mișcări atente, întindeți-l într-un strat uniform, apoi lăsați-l să se usuce timp de alte câteva ore. Această durată este necesară pentru a permite stratului antirugină să se usuce suficient.
Începeți să vopsiți balustrada
Acum puteți începe să aplicați vopseaua finală deasupra stratului de grund, folosind o rolă sau o pensulă de vopsit. Aplicați primul strat de vopsea, apoi așteptați puțin să se usuce. După aceea, aplicați un al doilea, respectiv un al treilea strat. Cu toate acestea, două straturi de vopsea sunt destul de suficiente pentru majoritatea balustradelor. Ca și în cazul oricărui proces de vopsire cu pensula, este indicat să nu lăsați vopseaua să se scurgă de îndată ce o aplicați pe suprafețe. După aplicarea stratul final, va trebui să așteptați câteva zile pentru ca acesta să fie complet uscat înainte de a-l atinge.
Sfaturi importante
Pentru a evita murdărirea, este indicat să așezați folii de protecție în jurul suprafețelor pe care le veți vopsi ulterior.
Este mai bine să evitați lucrul în zilele ploioase sau în orele cele mai călduroase, deoarece acestea ar putea strica vopseaua, făcând-o să nu se lipească bine sau să înceapă să crape după aplicare. Prin urmare, este indicat să efectuați aceste lucrări primăvara, când temperatura este situată între 12 și 29°C.
Purtați o cămașă de lucru cu mâneci lungi, pantaloni lungi, mănuși de lucru, ochelari de protecție și o mască pentru a preveni bucățile de metal zburătoare sau stropii de vopsea să atingă fața sau ochii.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.