Organizarea unei petreceri este distractivă, dar necesită multă muncă. Una dintre cele mai complicate sarcini ale organizării unei petreceri o reprezintă calcularea porțiile și gătitul pentru mai mulți oameni deodată. Deoarece căutăm întotdeauna să vă ușurăm lucrurile, în acest articol vă învățăm cum să calculați cantitatea de alimente de persoană pe care ar trebui să o pregătiți la prânz sau la cină, astfel încât să vă puteți face o idee legată de cât înseamnă o porție de mâncare. Descoperiți greutățile standard pentru fiecare aliment în parte și evitați orice risipă alimentară inutilă!
Cuprins
Cum se calculează cantitatea de alimente necesară de persoană?
Dimensiunile porțiilor de mâncare sunt exprimate în grame. Un fel principal cu trei produse, de exemplu format din carne, legume și o garnitură bogată în carbohidrați, ar trebui să cântărească în medie între 400 și 550 de grame. Această cantitatea ar trebui să sature un adult. Energia consumată, măsurată în calorii, depinde de ingredientele folosite și de metoda de preparare. Dar în cazulcopiilor și persoanelor vârstnice, mărimea porțiilor de mâncare este în acest caz mai mică.
Iată un ghid util pentru calcularea porțiilor de mâncare:
Aperitiv
Dacă urmează prânzul sau cina, în cazul servirii aperitivelor fără fel principal, se va calcula ca cantitatea acestora să fie de 12 bucăți per invitat. În timp ce, dacă s-a adăugat un fel principal în meniu, numărul de aperitive de servit va fi jumătate, 6 bucăți de aperitive de persoană (de exemplu, bruschetta, guacamole, brânzeturi, mezeluri, antipasti și hummus).
Paste
O porție de paste înseamnă aproximativ 150 de grame de paste gătite pe cap de persoană, iar dacă se servesc neînsoțite de un alt aliment, atunci se calculează 200 de grame de persoană.
Carne roșie
O porție de carne roșie (vită, porc, oaie, cal) trebuie să aibă aproximativ 250 de grame cu os/200 de grame de carne fără os.
Cartofi
În cazul în care cartofii se servesc goi, se calculează 150 de grame de persoană. Dacă aceștia sunt pe post de garnitură, se includ 125 de grame. Atunci când garnitura conține piure de cartofi, se ia în calcul 200 de grame pentru fiecare persoană.
Orez
Se servește aproximativ 150 – 200 de grame, depinde dacă se servește gol sau dacă este însoțit de alte alimente. Pe post de garnitură se include în meniu între 60 și 100 de grame de orez.
Pâine
Porția de pâine pentru 1 persoană este de aproximativ 50-60g
Carne de pasăre (pui, curcan, gâscă, iepure și alte păsări de curte
Dintr-un pui sau curcan de aproximativ 1300 de grame, ar trebui să mănânce aproximativ 4 persoane.
Supe
Se calculează aproximativ 250 gr. de supă de persoană la fiecare masă.
Pește
Mărimea unei porții de pește este de aproximativ250 de grame la prânz sau cină.
Fructe și legume
Se pune 120 de grame de fructe și legume proaspete de persoană.
Garnitură de legume (broccoli, dovlecei, morcovi)
Se pun pe farfuria unei persoane câte 200 de grame per porție gătită.
Leguminoase
Se iau în calcul 100 de grame de luminoase pentru fiecare persoană.
Midii, scoici etc.
Mărimea unei porții pentru fiecare persoană în partea este de aproximativ 400 grame.
Ouă
Mărimea unei porții este de aproximativ două ouă.
Brânză (ca fel principal)
Se servește aproximativ 100-300 g de brânză. Porția se referă la servirea unui singur tip de brânză.
Salată (salată de roșii și castraveți)
Se calculează în jur de 120 până la 150 de grame per porție.
Sos
Fie că mâncărurile se servesc cu sos de usturoi, sos de roșii, sos brun 50 g…, fie că se servesc cu sos olandez, ar trebui rezervate câte 50 g de persoană.
Unt
Se calculează în jur de 25 grame per porție.
Creveți
Se servește 250 până la 300 de grame/cap de persoană.
Miere și dulceață
Porția de miere și dulceață pentru a singură persoană este de 20 g.
Desert
În cazul în care sunt servite mai multe deserturi, se calculează în jur de 60 de grame de persoană.
Prăjituri de casă
Prăjiturile micuțe și sofisticate – Petit Four se servesc ca desert, în jur de 3 sau 4 de persoană.
Înghețată:
Se calculează aproximativ 100 – 150 gr. de grame de înghețată la desert.
Băuturi
În cazul băuturilor, cantitățile indicate de persoană sunt variate:
Vin
Se rezervă câte o jumătate de sticlă de persoană.
Băuturi răcoritoare
Mărimea porției este o jumătate de litru de persoană.
Șampanie
Se calculează câte 200 grame (2 pahare) pe cap de persoană.
Cafea
Se calculează câte între 30 și 50 ml de cafea de persoană.
Ceai
Cantități per persoană de ceai este de 250 ml.
Bere
Să calculează pentru meniu aproximativ 330 ml de persoană.
Porții de mâncare: considerente finale
Dimensiunea diferitelor feluri de mâncare și garnituri de persoană o puteți măsurata cu ajutorul cântarului. Dacă pregătiți un meniu cât mai diversificat, la calcularea porțiunilor, trebuie să țineți cont de faptul că cantitățile trebuie să se completeze reciproc, nu să însumeze. Să vă explicăm, dacă o să puneți mazăre și fasole verde pe o farfurie, veți pune 150 g în total, nu 150 g din fiecare. Sau dacă urmează să pregătiți o rețetă cu pește și fructe de mare, nu veți pune câte 250 g din fiecare, ci veți pune jumătate de porție din fiecare.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.