Cultivarea dovlecelului în ghiveci, pe terasă sau balcon este un hobby plăcut, interesant și plin de satisfacții. Pentru cei care doresc să încerce să practice grădinăritul pe balcoane și terase, în acest articol le vom prezenta câteva sugestii și informații despre această legumă delicioasă, minunată și versatilă, care vor fi cu siguranță extrem de utile.
Dovlecelul – beneficii
Dovlecei sunt foarte bogați în apă (aproape 95% din masa lor), însă în pulpă și mai ales în coaja are cantități foarte mari de vitamine, cum ar fi vitamina B9, vitamina A, precum și de oligoelemente, cum ar fi fosfor și potasiu. Spre exemplu: trei sute de grame de dovlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A și de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor și de potasiu, jumătate din necesarul zilnic de magneziu.
Cum se cultivă dovleceii în ghivece, pe balcon sau terasă?
Așezați planta într-o zonă destul de însorită și udați-o în mod regulat. Iată cum să procedați:
- În primul rând, cei mai potriviți dovlecii pentru creșterea în ghivece sunt cei rotunzi, datorită fructelor lor mai puțin voluminoase, și deasemenea soiurile cățărătoare, datorită capacității lor de a se întinde pe suporturi speciale.
- Perioada potrivită pentru plantarea dovleceilor în ghivece este începutul lui aprilie și se întinde până în luna mai. Semănatul semințelor în ghivece trebuie să aibă loc între lunile februarie-martie: în acest caz, de îndată ce plantele au răsărit și au atins 8-12 centimetri înălțime, trebuie să le transferați într-un ghiveci de cel puțin 40-45 de centimetri lățime și înălțime. Dacă, pe de altă parte, aveți mai mult spațiu disponibil în grădină, profitați de acest lucru și sădiți răsadurile la o distanța între ele de cel puțin 80 cm, de preferință un metru.
- Asigurați-le plantelor un climat temperat și fără vânt, fiindcă după cum probabil știți, acest fruct este tipic mediteranean și, ca atare, are nevoie de o temperatură crescută. La o temperatură de sub 12°C, această legumă încetează să mai crească și, la temperaturi și mai scăzute, riscă serios să se usuce. Cu toate acestea, la temperaturi cuprinse între 16°C și 28°C, rezistă bine. Păstrați aceste date în minte dacă decideți să dezvoltați o cultură de dovlecei pe balcon sau terasă.
- Solul trebuie să fie foarte fertil pentru ca dovlecii să crească. Se estimează că pentru 10 metri pătrați de sol este necesar să se adauge 30-40 kg gunoi de grajd sau compost. Este necesar să folosiți ghivece sau recipiente spațioase și adânci, deoarece rădăcina plantei celei mai exigente soiuri de cățărătoare tinde să se adâncească cel puțin 45 de centimetri.
- Pentru a vă asigura că solul este întotdeauna bine drenat și pentru a evita stagnarea apei, acoperiți fundul vasului cu pietriș sau lut expandat.
- Alegeți, de asemenea, un sol bun și îngropați plantele sau semințele folosind un plantator de lemn.
- După plantarea răsadurilor adăugați un strat subțire de materie organică. Pentru a evita creșterea buruienilor, ar fi bine ca solul să fie acoperit cu mulci de paie sau frunze speciale.
- Nu uitați să lăsați o singură plantă de dovlecel pe ghiveci. Dacă, pe de altă parte, aveți la dispoziție un ghiveci destul de lung și încăpător, puteți pune și mai multe răsaduri, asigurându-vă că sunt distanțate una de cealaltă cu cel puțin 30 de centimetri.
- Dacă vă decideți să creșteți dovleceii cățărători, pregătiți suporți pentru plante (araci) și ațe cu care să le legați de aceștia pentru a le susține bine.
- Pentru maximizării producției de dovlecei în ghiveci, este necesar să utilizați un sol bogat în nutrienți și să vă asigurați că planta are multă lumină la dispoziție. De asemenea, este recomandat să udați răsadurile des, chiar și de două ori pe zi, dacă este necesar, mai ales dimineața devreme și seara la apus.
- În ceea ce privește recoltarea, aceasta are loc, în general, din luna mai până în septembrie, în funcție de perioada de însămânțare și de fiecare soi în parte. Există soiuri timpurii și târzii care pot da roade până toamna târziu.
- În final, amintiți-vă să nu plantați dovleceii în aceeași sol timp de doi ani la rând, deoarece, în general, este bine să nu cultivați plante din aceeași familie doi ani la rând pe aceeași suprafață!
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.