Injuriile, expresiile jignitoare și amenințările nu este greu de determinat, deoarece se disting în funcție de realitatea socială și culturală. Cu toate aceste, aceste încălcări ale legii sunt pedepsite diferit în funcție de gradul de relație care există între făptuitor și victimă. În cele ce urmează, vom încerca să vă explicăm cum să faceți un depuneți pentru injurii, expresii jignitoare și amenințări.
Cuprins
Ce se consideră o injurie sau o jignire?
Se va considera că o persoană îi aduce injurii sau jignirii alteia atunci când face orice acțiune sau comentariu care o poate afecta în mod negativ pe aceasta, căutând să îi provoace o umilință sau defăimare, care este considerată o infracțiune.
Ce se consideră o amenințare?
Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere.
Ce spune Codul penal?
Conform art.3, alin.1, lit.b. din Legea 61/1991, ”săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice” se sancționează cu amendă de la 200-1.000 lei.
„În cazul în care fapta este săvârşita în incinta unei instituții de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinată ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate sancţiunea aplicabilă este amendă de la 1.000– 3.000 lei (art. 3 alin. 1.1)”
De asemenea, Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice prevede, printre altele, pentru agresor interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima, iar măsurile prevăzute ajung până la instituirea unui ordin de protecție pentru victimă. Încălcarea acestui ordin constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 12 luni.
Denunțarea injuriilor, expresiilor jignitoare și amenințărilor
Injuriile, expresiile jignitoare și amenințările sunt un tip de infracțiune care se sancționează cu amendă contravențională și chiar cu închisoare de la trei luni la un an de zile. Aceasta înseamnă că orice persoana care a fost insultată poate intenta un proces civil împotriva persoanei care a jignit/calomniat.
Cum pot depune un denunț pentru injurii, expresii jignitoare și amenințări?
Dacă vă aflați în această situație, ceea ce va trebui să faceți este să contactați poliția pentru a depune un denunț, verbal sau scris, împotriva celeilalte persoane. Pentru aceasta, va fi necesar să furnizați cât mai multe informații posibil, modul în care a avut loc acțiunea, să identificați vinovatul, să aveți un martor care să poată confirma faptele etc. Denunțul pentru injurii, expresii jignitoare și amenințări și poate fi prezentat în diferite moduri, acestea sunt cele pe care le detaliem mai jos.
- Prin telefon
Infracțiunile care pot fi raportate telefonic sunt următoarele:
- ard obiecte de construcții, auto, pădure, sau altele, sau atunci când fumul se iese dintr-o clădire;
- cunoaștem persoane blocate care trebuie să fie eliberate de vehicule avariate, din clădiri prabușite, copaci căzuţi sau a instalaţii;
- vedem un accident de mașină grav cu persoane rănite sau ucise;
- cineva încearcă să deterioreze sau să distrugă bunuri;
- observăm un om cautat de poliție;
- suntem martori la o tentativă de sinucidere;
- cineva încearcă să fure o maşină;
- noi sau persoane din apropiere suntem victime ale unui act de violenţă;
- observăm o persoană pe stradă care poate fi inconştientă;
- găsim un lucru care arata similar cu explozivii;
- o persoană se sufocă sau nu este capabilă să respire;
- suntem martorii unui accident de muncă grav, adică atunci când echipamentul utilizat taie un membru sau provoacă alte răni grave.
- noi sau persoane din apropiere sângerăm şi nu suntem în măsură de a opri sângerarea pe cont propriu;
- o persoană suferă un şoc electric (de la lovituri de trăsnet sau rețeaua de energie electrică);
2. Pe internet
Puteți depune o cerere, denunț, reclamație sau sesizare pe Internet, prin poșta electronică, la adresa de email [email protected] sau completând „Formularul trimitere petiție”, pe care îl găsiți pe site-ul Poliției Române, accesând linkul: https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online.
Totuși, un denunț nu poate fi făcut online atunci când:
- Reclamantul a suferit abuzuri sau violențe fizice, precum și infracțiuni sexuale.
- Reclamantul nu cunoaște identitatea infractorului.
- Reclamantul este minor, persoană cu dizabilități mintale sau persoană care suferă de demență și, prin urmare, nu poate face o plângere online.
3. La secția de poliție
În acest fel, reclamația poate fi depusă în următoarele moduri:
- Scris: această modalitate necesită redactarea datelor de identificare și semnătura persoanei care o întocmește. Pentru a depune acest tip de reclamație, este necesar să vă prezentați cu actul de identitate.
- Verbal: ofițerul de poliție însărcinat cu redactarea plângerii colectează faptele și considerațiile descrise de reclamant. Este necesar să se verifice adresa și identitatea persoanei care o întocmește.
Pot fi raportate injuriile, expresiile jignitoare și amenințările online?
Injuriile, expresiile jignitoare și amenințările făcute pe internet, fie în rețelele sociale, bloguri sau forumuri, de exemplu, sunt la fel de denunțabile. Mai mult, acele insulte larg difuzate în presă au o pedeapsă mai mare.
Ce trebuie luat în considerare atunci când raportați injuriile, expresiile jignitoare și amenințările?
Înainte de a raporta pe cineva pentru calomnie, insulte (insulte) sau amenințări, este esențial să consultați un avocat penal care vă va sfătui cu privire la dovezile care pot fi furnizate și pașii care trebuie să-i urmați.
Pentru a testa ce se întâmplă, puteți utiliza:
- Înregistrări audio, video sau foto ale situației. Trebuie ținut cont întotdeauna de protecția vieții private și a datelor cu caracter personal.
- Martori. Este posibil ca anumite persoane să fi asistat la insulte și să poată depune mărturie despre acestea.
- Capturi de ecran ale conversațiilor. În unele cazuri, amenințările sau insultele apar în conversații prin intermediul rețelelor sociale sau al forumurilor. În aceste cazuri puteți face capturi de ecran și le puteți salva ca dovadă.
- Copii ale mesajelor. Pot fi mesaje de pe WhatsApp sau din alte aplicații sau din e-mail.
- Înregistrarea apelurilor. Dacă primiți insulte sau amenințări pe telefon, puteți instala o aplicație de înregistrare pe telefonul mobil care înregistrează apelurile. În acest caz, este necesar, de asemenea, să consultați un avocat pentru a afla cum să o faceți, astfel încât dovezile să fie valabile.
- Rapoarte de expertiză medicală. Pe baza rapoartelor medicale este posibil să se demonstreze prejudiciul cauzat de amenințări sau insulte.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.