Home Tehnologie Cum se disting cablurile electrice în funcție de culoare?
Tehnologie

Cum se disting cablurile electrice în funcție de culoare?

Firele electrice sunt colorate pentru a-i permite electricianului să găsească rapid faza, nulul și împământarea. În cazul în care cablurile nu sunt conectate corect, poate apărea un scurtcircuit pe rețea și, în anumite situații poate apărea un șoc electric asupra unei persoane. Prin urmare, fiecare fir trebuie să aibă o culoare specifică pentru a creea un mediu cât mai sigur în timpul lucrărilor electrice.

În acest articol vă prezentăm informațiile necesare pentru a putea distinge cablurile electrice în funcție de culoare.

Ce este cablul electric?

Cablu electric este un mănunchi de fire conductoare, izolat sau neizolat, folosit pentru a transmite energie electrică la distanță sau semnale de telefonie fixă. Există și cabluri electrice ce sunt alcătuite din conductori izolați unul față celălalt cuprinși de o manta comună.


CARE SUNT COMPONENTELE UNUI CABLU ELECTRIC?

1. Conductoarele
Cablurile de forţă se construiesc cu 1, 2, 3 şi 4 conductoare, confecţionate din cupru electrolitic sau aluminiu moale. În prezent, cablurile din aluminiu sunt mai răspândite. Cablurile cu conductoare de cupru au o utilizare mai restrânsă, reglementată de normativele în vigoare.
Conductoarele alcătuiesc partea activă a cablului. Constructiv, ele pot fi monofilare sau multifilare.

2. Izolaţia conductorului
Izolaţia conductorului este stratul sau straturile de material izolant cu care sunt învelite conductoarele, care are rolul de a împiedica circulația curentului electric în afara acestuia și de a nu provoca daune celui care îl folosește sau îl manipulează.

3. Mantaua sau cămașa
Mantaua constituie elementul de separare a cablului, care asigură etanşarea completă a părţii active a acestuia, pe care trebuie să o protejeze împotriva umezelii şi a agenţilor chimici externi.

4. Învelişul cablului sau învelişurilr exterioare de protecţie
Învelişul cablului este constituit din ansamblul straturilor destinate realizării unei forme determinate a cablului şi de a asigura protecţia contra degradărilor exterioare. Rolul său este de a proteja conductori electrici de acțiunea temperaturii, a soarelui, a ploii etc.


Cabluri și culori: identificarea conductoarelor

În interiorul unei conducte electrice se găsesc cabluri simple cu două canale care au culori diferite.

Cablurile electrice sunt prevăzute cu coduri de culori pentru a ușura efortul de identificare a conductoarelor/cablurilor cu ocazia operațiunilor de reparație, revizie și mentenanță. Cu toate acestea, ele sunt construite pe diferite dimensiuni sau grosimi, cel mai folosit material conductor este cuprul, iar unele pot avea un conductor gros.

Un cablu electric este prevăzut cu două canale, un conductor pozitiv și unul negativ, iar acestea sunt numite cabluri simple, cu două canale. De asemenea, majoritatea cablurilor sunt marcate cu culori care au funcțiuni diferite. Prin urmare, dacă cablul are două canale (pozitiv și negativ care permit circulația energiei electrice), pe unul dintre canale “intră” electricitate, iar pe celălalt “iese”.

Cablul poate fi prevăzut de asemenea, și cu un al treilea fir, care pare să nu aibă nici un scop. Este cel mai probabil ca acesta să fie firul de împământare, care permite circulația energiei electrice în caz de protecție la scurt-circuit sau la supracurent.


Codul culorilor cablurilor electrice

Cablurile electrice au un cod de culoare care este necesar pentru identificarea funcțiunii pe care o îndeplinesc în circuitul respectiv. Prin urmare, este de asemenea recomandat să folosiți o bandă izolatoare de aceeași culoare cu cea a cablului pentru a evita eventualele probleme.

Cablu negru

Este așa-numitul fir “fierbinte”, care transportă energie electrică din tabloul de siguranță, comutator sau din sursa de lumină. Cablul de culoare neagră este prezent în orice circuit, fiind folosit pe post de circuit de faza conductor. Pentru a evita accidentele, se recomandă să nu folosiți acest cablu pentru împământare sau pentru a stabili o conexiune neutră (nulă).

Cablul maro sau cafeniu

Este un cablul electric de fază, deși poate fi și negru sau gri, în funcție de marcajul dispozitivului care îl folosește.

Cablu roșiu

Acest cablu îndeplinește funcția de conductor. În general cablurile cu izolație roșie sunt folosite la circuite de 220V care îndeplinesc funcția unui cablu de fază sau ca doilea alimentator. De asemenea, ele pot fi folosite pentru a interconecta circuitul.

Cablu de culoare albă

Cablurile de culoare albă sunt cabluri conducătoare “neutre (nule)”, care transportă energia electrică neutilizată și curentă și o trimit înapoi la panoul de comandă. Cu toate acestea, există cazuri în care acest conductor este utilizat, de exemplu, pentru a efectua conexiuni de fază sau conexiuni electrice în trei faze (trifazic). În acestă situație, cablul trebuie să fie marcat cu roșu sau negru, astfel încât manevrarea să se facă în siguranță.

Cablu verde și galben

Cablul verde sau galben este numit și conductor de împământare. Acesta are rolul de a transporta electricitate către panoul de comutare, în afara unei tije care este îngropată în pământ. În trecut se foloseau cablurile gri sau albe, dar, pentru a evita confuzia a început să fie folosit acest cablu bicolor.

Cablu albastru

Cablul albastru îndeplinește funcția de cablul neutru (null). Până în 1970 a fost folosit firul roșu.


Ce culoare are firul de împământare?

Firul de împământare are următoarele culori:

 • galben-verde
 • galben
 • verde

Ce culoare are firul de fază?

Firul de fază are următoarele culori:

 • negru
 • gri
 • maro
 • violet
 • turcoaz
 • alb
 • roșu
 • portocaliu
 • roz
Comentarii pe Facebook
3.7/5 - (4 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!