Home Nou Cum se elimină arsurile de pe parchet și de pe alte pardoseli din lemn?
Nou

Cum se elimină arsurile de pe parchet și de pe alte pardoseli din lemn?

Pardoselile din parchet și în general cele din lemn, sunt foarte căutate atât pentru valoarea lor estetică, cât și pentru durabilitate. Din păcate, există tendința de a se arde mai ușor decât alte materiale. O lumânare răsturnată, o bucată de lemn sau cărbune încins de la sobă sau o țigară care a căzut la pământ, sunt doar câteva dintre multele elemente care pot înnegri parchetul și alte tipuri de pardoseli din lemn. Aceste pete rămase în urma arsurii, necesită puțin mai multă muncă pentru a le elimina din parchetul de lemn, dar nu este o sarcină imposibilă. Să vedem mai jos, un ghid în care explicam cum se îndepărtează petele și arsurile din pardoselile lemn.

Îndepărtarea urmelor de arsuri de pe parchet și a altor pardoseli din lemn

Chiar și o singură pată de arsură pe parchetul sau pardoseala deschisă la culoare, nu arată deloc bine. Și în timp ce lumânările și țigările lasă de obicei doar pete superficiale, o bucată de lemn sau cărbune încins poate provoca o arsură adâncă. În funcție de cât de profundă este arsura în lemn, cu atât lucrarea de îndepărtare a acesteia va fi mai îndelungată, meticuloasă și detaliată.

Sfaturi pentru eliminarea urmelor superficiale de arsură de pe pardoselile din lemn

Se poate scăpa eventual de urmele de arsură superficiale de pe parchet sau de pe alte pardoseli din lemn cu ajutorul unor remedii casnice. Pur și simplu, se pune puțină maioneză sau suc de ceapă pe pata arsă și se lăsă remediul să acționeze cel puțin o oră. Alternativ, este posibil să se frece ușor pata cu o bucată de vată de oțel fin, înmuiată în prealabil în ulei mineral. Mișcarea blândă (din nou și din nou) și atentă (urmând granulația lemnului și doar într-o direcție), nu va zgâria suprafața, în timp ce uleiul va proteja lemnul. Apoi, se trece peste zonă cu o cârpă din bumbac îmbibată în alcool denaturat și astfel pata produsă de arsură va dispărea complet.

De asemenea, pentru a scăpa de petele de arsură de pe pardoselile din lemn, se poate aplica un strat de pastă de dinți albă și freca zona afectată cu o cârpă. Apoi, se îndepărtează resturile cu o cârpă înmuiată în apă fierbinte, repetând procesul dacă este necesar.

Sfaturi pentru îndepărtarea petelor profunde de arsură de pe parchet și de pe alte pardoseli din lemn

Atunci când arsura parchetului sau a altor pardoseli din lemn este mai adâncă și extinsă, lucrurile se schimbă; intervenția trebuie să fie decisivă. În primul rând, se îndepărtează întreaga zonă arsă folosind un cuțit ascuțit și un șmirghel. Apoi, se folosește un chit de reparații pentru lemn, pentru a umple gaura rămasă în urma eliminării arsurii din lemn. Se va aplica chitul în gaura din lemn cu o racletă din cauciuc până când este complet astupată. După, se îndepărtează excesul de chit de lemn cu un cuțit, astfel încât zona să fie la nivel cu podeaua. Se va lăsa acest chit pentru lemn să se usuce peste noapte sau se vor urma instrucțiunile de pe ambalaj. În cele din urmă, se șlefuiește marginile aspre cu șmirghelul, apoi se aplică un strat de lac pentru lemn asemănător cu culoarea parchetului. Ca alternativă la lacul pentru lemn, se poate folosi ceară lichidă și bicarbonat de sodiu.

Cu toate acestea, dacă niciuna dintre metodele enumerate mai sus nu rezolvă problema arsurii din parchetul sau pardoseala din lemn, atunci singurele opțiuni care rămân, este să se ascundă urmele de arsuri (de exemplu, mutând mobila sau acoperind-o cu un covor) sau să se înlocuiască plăcile sau scândurile arse cu altele noi – această metodă din urmă este foarte indicată în cazul parchetului lăcuit din fabrică.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!